Hier staat de bomenverordening van Amsterdam, die is aangenomen en ingegaan per 5 oktober 2016.
Kappen zonder vergunning is verboden
Het is verboden om zonder vergunning een boom te kappen. Een boom is volgens definitie in de bomenverordening ‘een houtachtig gewas met een stamomtrek van tenminste 31 centimeter of een doorsnede van 10 cm op 1,30 meter hoogte vanaf de grond’. Dunnere bomen vallen niet onder de vergunningsplicht van de Bomenverordening.
De gang van zaken bij een kapvergunning is als volgt:
De eigenaar van de grond of zijn/haar gemachtigde dient bij het stadsdeel een aanvraag in voor een vergunning om een boom te kappen. Zo’n vergunning heet een ‘omgevingsvergunning’.
Aan de vergunning wordt altijd de voorwaarde verbonden dat nesten van vogels, nesten, holen of vaste woon- en verblijfplaatsen van beschermde diersoorten niet mogen worden verstoord. Het criterium is de aanwezigheid van de betreffende dieren, niet per se een bepaald broedseizoen. Meer informatie vindt je op deze website van Vogelbescherming Nederland. Ook in Amsterdam geldt de Gedragscode Natuurbescherming waarin dit staat.
Herplant
Voor elke gekapte boom moet er een boom van dezelfde waarde worden herplant. Als zwaarwegende omstandigheden zich daartegen verzetten kan worden afgezien van de herplantplicht. Dan is het mogelijk om elders in de stad te herplanten of de waarde van de gekapte boom te storten in het gemeentelijk herplantfonds.
Ga altijd de vergunning bekijken!
De vergunningen zijn op afspraak in te zien bij de afdeling vergunningen van het Stadsdeel Zuid. Ga altijd kijken, want bij de vergunning zit informatie over de reden voor de kap, maar mogelijk ook informatie die je als argument tegen de kap in kunt brengen. Je kunt een afspraak maken via het gemeentelijk informatienummer 14020 of de website van de gemeente: www.amsterdam.nl. Vermeld altijd duidelijk het adres en het dossiernummer (OLO) van de omgevingsvergunning.
Bezwaar maken
Tegen een verleende vergunning kun je als belanghebbende binnen zes weken, na de datum dat het besluit is verzonden aan de aanvrager, bezwaar maken. In de regel ben je belanghebbende als je vanuit je woning de boom kunt zien of als de boom minder dan 100 meter van je huis verwijderd is. De procedure staat hier beschreven.
Vermeld in je bezwaarschrift altijd: datum en referentienummer van het besluit, je naam, adres en telefoonnummer, de datum waarop je het bezwaarschrift schrijft en je handtekening (en handtekeningen van buren), en natuurlijk waarom je bezwaar maakt en stuur het op naar
Gemeente Amsterdam
T.a.v. Juridisch Bureau
Postbus 483
1000 AL Amsterdam.
Het bezwaarschrift wordt behandeld door een bezwaar- of hoorcommissie.
Kap tijdelijk opschorten
Het indienen van een bezwaarschrift zet het uitvoeren van de kapvergunning niet stil.
Daarvoor kun je een zogeheten Verzoek om een voorlopige voorziening aanvragen. Dit kan digitaal met Digid of per post. Dat is een spoedprocedure bij de rechter, waarmee het genomen kapbesluit tijdelijk kan worden opgeschort. Hier zijn kosten aan verbonden.
Als je het niet eens bent met de beslissing van de bezwaarcommissie, kun je in beroep gaan bij de rechtbank.
Vermoed je illegale kap?
Degene die een boom kapt, moet de kapvergunning kunnen tonen. Als je vermoedt dat een boom zonder vergunning gekapt wordt, bel dan meteen de afdeling Handhaving van de gemeente, via telefoonnummer 14020. Buiten kantooruren bel je de politie op 0900-8844. Het is belangrijk dat een handhaver of politieagent de kap ‘op heterdaad’ ziet.
Noodkap
Als er acuut gevaar dreigt dat een boom omvalt, kan de gemeente een noodkapvergunning afgeven. Dit kan ook als de besmettelijke iepen- of essentakkenziekte geconstateerd wordt. De boom zal dan zo snel mogelijk gekapt worden. In dat geval is geen bezwaar mogelijk.
Monumentale bomen
Gemeente Amsterdam heeft een lijst met monumentale bomen en een digitale kaart waarop alle bomen staan. Deze bomen mogen in beginsel niet gekapt worden. Belanghebbenden kunnen bomen voordragen voor de monumentale bomenlijst. De eigenaar moet daar wel aan mee willen werken. Er is een subsidieregeling voor onderhoud van monumentale bomen in de maak.
Bomen waarvoor een kapvergunning is aangevraagd, maar nog niet verleend, kunnen nog worden voorgedragen voor deze lijst, maar bomen waarvoor al een kapvergunning is afgegeven, kunnen niet meer worden opgenomen op de monumentale bomenlijst.
Een adviescommissie monumentale bomen beoordeelt aan de hand van criteria zoals ouderdom, conditie, beeldbepalendheid, zeldzaamheid, cultuurhistorische waarde en natuurwaarde of een boom op de lijst thuis hoort.
De huismus (Latijnse naam: Passer domesticus) was heel lang de bekendste vogel van het land. De huismus staat sinds 2004 op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels en in ook Amsterdam is het aantal mussen sinds de jaren zeventig teruggelopen.
De belangrijkste leefomgeving van de huismus is daar waar mensen wonen. Huismussen zijn, net als gierzwaluwen, rotsbroeders: ze bouwen hun bolvormige nestjes van strootjes onder daken en in kieren en spleten van gebouwen. Als ze het naar hun zin hebben, blijven ze jarenlang op dezelfde plaats, trekken doen ze niet. De laatste jaren is het aantal broedparen van de huismus in alle grote steden schrikbarend afgenomen. Hoe dat komt weten we niet precies. Door gebrek aan insecten? Te weinig nest- of slaapgelegenheid? Zijn het onze nieuwbouwhuizen die geen gaatjes of spleetjes meer hebben? Of zijn we te netjes?
Het is altijd fijn om mussen in de tuin te hebben!Wat hebben huismussen nodig;
Alles dat je voor ze doet graag in meervoud, want huismussen leven samen in een kolonie;
Voedsel, gemengd zaadvoer voor kleine tuinvogels, jaarrond. Geef geen brood en zeker geen rijst, ongekookt/gekookt.
Voedsel, insecten/meelwormen, vooral in het broedseizoen.
Schoon drinkwater, niet dieper dan 1 a 2 cm.
Schoon badwater, idem.
Goede schuilgelegenheid tegen roofvogels en katten (dichte struiken).
Veilige slaapplaatsen voor mannetjes, juvenielen en ongepaarde vrouwtjes (grote, dichte boom waar geen kat in kan).
Nestgelegenheid, jaarrond, niet in de volle zon
Zandbad van zilverzand.
Grit (maagsteentjes), jaarrond.
Allerlei soorten groenten, fruit, bladeren, knopjes, vruchten, alleen geen banaan.
En dit alles vlakbij dichte beschutting, zoals dichte struiken, of prikstruiken zoals de Vuurdoorn, en over een zo klein mogelijk gebied verspreid, niet groter dan 10 meter.
Omdat huismussen koloniebroeders zijn komen ze ook vaak tegelijk (in groepjes). Bovendien moet alles zo snel mogelijk gebeuren vanwege hun veiligheid. Het zijn kleine prooidiertjes die onderaan in de voedselketen staan, waardoor ze veel natuurlijke vijanden hebben. Dus het liefst komen ze allemaal tegelijk snel eten, drinken, badderen en stofbadderen. Zo kunnen ze voor elkaar opletten, en zijn ze ook zo snel mogelijk weer weg.Ook help je huismussen door je tuin of balkon vrij te houden van katten.
Het is ook belangrijk om (grote) ramen te beplakken met vogelstickers. Vogels zien tijdens het vliegen niet dat ze een ruit naderen, ze begrijpen het concept glas niet. Stickers kunnen voorkomen dat vogels zich tegen je raam te pletter vliegen, zeker in stress als ze wegvliegen voor een roofvogel. Als je dat niet mooi vind bestaat er tegenwoordig zelfs raamverf in een speciale stift en stickers die onzichtbaar zijn voor het menselijk oog, maar dat vogels prima zien en dit voorkomt ongelukken (birdpen en transparante stickers).
Ook met het ontharden van je (voor)tuin, vergroot je de biodiversiteit. Hoe meer tegels eruit en groen erin, hoe beter het is. Ook voor de afvoer van harde regen en verkoeling op de hete dagen. Door de biodiversiteit te vergroten draag je ook meteen bij aan het verbeteren van het klimaat, en alle kleine beetjes samen maken een groot verschil. Leuk om te doen!
Eet je wel eens pompoen of meloen? Laat de pitten drogen en rijg er kettingen van en hang ze in de bomen voor de mussen.
(Geplaatst met toestemming van Stichting de Mussen Toevlucht)
Weet je waar mussen broeden?
Omdat mussen koloniebroeders zijn die elk jaar op dezelfde plaats broeden, zijn ze erg afhankelijk van hun broedplaatsen. Sinds 2017 zijn de broed- en verblijfplaatsen van de mus daarom het hele jaar door beschermd in de Wet natuurbescherming (Wnb) Dat beschermen lukt nog beter, als we weten waar ze broeden. De gemeente telt de broedplaatsen en zet dat op de kaart Broedplaatsen van zwaluwen, mussen en spreeuwen.
Sla alarm: eerste hulp bij mussencalamiteit
Op veel plaatsen verrijst nieuwbouw of wordt er verbouwd zonder dat er – vaak door onwetendheid – voor nieuwe nestvoorzieningen wordt gezorgd. Daarom is het zo belangrijk dat jij en wij weten waar mussen broeden.
De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) kan wanneer de Wet natuurbescherming(Wnb) wordt overtreden – eventueel met de hulp van de politie – het werk stilleggen en fikse boetes uitdelen aan bouwers of aannemers die de nesten vernielen (contactgegevens). Voor een snelle actie bel je Handhaving (14020) als je ziet dat mussen niet bij hun nest kunnen of dat nesten worden verwijderd of vernield. Het lijkt erop dat dit niet meer klopt. We zoeken uit waar je dan wel terecht kunt.
Verbouwen, wat dan?
Hoe werkt dat als je wilt bouwen of een verbouwen en er zitten beschermde mussen, kijk daarvoor op dit schema:
Leuke en nuttige links
Via de onderstaande linkjes kun je aanvullende informatie over (de bescherming van) mussen vinden:
Zelf een mussenkast maken? Download de pdf met een bouwtekening van een mussenkast.
Wat zal ik van de gierzwaluw vertellen?
De vogel die kan slapen in de lucht
Die voor de herfst ons koude land ontvlucht
De vogel die de wind kan vergezellen
Een prachtig dier
(Ivo de Wijs)
De afgelopen dertig jaar is zo’n tachtig procent van de Amsterdamse gierzwaluwen verdwenen. Bij de renovatie van woningen is namelijk ook een groot deel van de nestplekken verdwenen. Gelukkig is het sinds de invoering van de Flora&faunawet in 2002 bij wet verboden broedplaatsen van deze beschermde soort weg te halen, zonder er nieuwe voor terug te plaatsen. In Amsterdam zijn veel vrijwilligers actief om te proberen de gierzwaluw als Amsterdamse broedvogel te behouden. Allereerst door de nog bestaande broedplaatsen te beschermen, maar ook door honderden nestkasten op te hangen. Help samen met Natuur&Milieuteam Zuid de gierzwaluw te behouden. Op deze pagina vind je informatie over de volgende onderwerpen:
Gierzwaluwen zijn maar drie maanden per jaar in het land: alleen in mei, juni en juli zijn ze hier om te broeden, de rest van het jaar zijn ze in Afrika.
Een gierzwaluwpaar met jongen vangt per dag wel 20.000 insecten. Een betere en milieuvriendelijker insectenverdelger is er niet.
Hun Latijnse naam luidt Apus apus, dat ‘zonder poten’ betekent. Ze hebben wel poten, maar dat zijn kleine, kromme klauwtjes, waarmee ze een beetje kunnen rond schuifelen. Van alle vogels ter wereld brengt de gierzwaluw dan ook de meeste tijd vliegend door: ze slapen zelfs in de lucht, ze landen alleen om te broeden en bij extreem slecht weer.
De gierzwaluw is de meest geperfectioneerde vlieger onder de vogels en bereikt snelheden tot wel 120 km per uur en ze kunnen 1000 kilometer per etmaal vliegen.
Omdat bijna alle oudervogels hun jongen ook buiten het nest komen voeren, denken veel mensen dat dit bij gierzwaluwen ook het geval is. Het tegendeel is waar. Een jong dat uit het nest valt wordt niet meer gevoerd en is gedoemd te verhongeren. Dus bel de Dierenambulance!
Wat kun je doen om de gierzwaluw te helpen?
Wat kun je als bewoner doen om te zorgen dat de gierzwaluw in Amsterdam Zuid blijft terugkomen om te broeden? Je kunt:
• renovaties melden: als je weet dat in het betreffende pand gierzwaluwen broeden, is de kans groot dat de Flora&faunawet wordt overtreden. Bovendien kunnen er vanaf de steigers makkelijker vervangende nestkasten worden opgehangen.
• overtredingen van de Flora&faunawet melden: de gierzwaluw is een beschermde vogel en nesten mogen niet verstoord of verwijderd worden, ook niet buiten het broedseizoen!
• broedplaatsen en kolonies melden en/of meedoen aan inventarisaties. Als we weten waar de vogels broeden, kan de Gierzwaluwwerkgroep Amsterdam bij sloop en renovatie vervangende nestgelegenheid eisen.
• nestkasten ophangen, eventueel met lokgeluiden
• lid worden van de Gierzwaluwwerkgroep Amsterdam.
Bedreigde broedplaatsen
Gierzwaluwen zijn van oorsprong rotsvogels, die het al eeuwen naar hun zin hebben in stadswijken met oude gebouwen en rommelige dakbedekkingen. Ze broeden graag in de kieren tussen dakpannen en tengels (panlatten), liefst bovenop hoge gebouwen. Ook isolatiegaten in spouwmuren en andere holtes dienen vaak als broedplaats. Tot de jaren zeventig had Amsterdam een van de grootste populaties in Nederland. Door sloop, renovatie en nieuwbouw verdwenen veel nestgelegenheden waardoor de gierzwaluw nu een bedreigde vogel is.
Hang een nestkast op
Veel traditionele nestgelegenheid gaat verloren door efficiëntere bouw en stadsvernieuwing (afdichting van spleten en kieren, vervanging van oude dakpannen). Nestgelegenheid aanbieden is daarom een belangrijke beschermingsmaatregel.
Let er bij het ophangen op dat:
de gierzwaluw een koloniebroeder is; plaats daarom minimaal drie kasten naast elkaar.
de kasten moeten worden opgehangen op het oosten of noorden: in de zon worden ze te warm. Liefst ook onder een overstek of dakgoot, op de bovenste verdieping.
de zwaluwen onder de kasten ongeveer drie meter de ruimte hebben om uit te vliegen; er mogen dus ook geen bomen in de weg staan.
Gierzwaluwbescherming Nederland heeft over het ophangen van de nestkasten een handige folder gemaakt.
Er zijn ook andere manieren om kunstmatige nestholten voor gierzwaluwen te creëren, zoals speciale dakpannen en aangepaste manieren van bouwen en onderhoud. Meer informatie daarover vind je in op de websiteGroen Bouwen van de Vogelbescherming
Woon je in Amsterdam, staat er binnenkort een steiger voor je huis of zijn geschikte plekken op andere manieren bereikbaar? Voor plaatsing moet je zelf zorgen en als je huurder bent, moet je nog wel even toestemming vragen aan de eigenaar van het pand.
Sla alarm: eerste hulp bij bedreiging van een gierzwaluwnest
Op veel plaatsen verrijst nieuwbouw of wordt er verbouwd zonder dat er – vaak door onwetendheid – voor nieuwe nestvoorzieningen wordt gezorgd. Daarom is het zo belangrijk dat jij en wij weten waar zwaluwen broeden. Gierzwaluwenwerkgroep Amsterdam kan wanneer de Wet Natuurbescherming wordt overtreden – eventueel met de hulp van de politie – het werk stilleggen en fikse boetes uitdelen aan bouwers of aannemers die de nesten vernielen. Trek dus aan de bel bij de Gierzwaluwwerkgroep als je ziet dat gierzwaluwen in het broedseizoen niet bij hun nest kunnen of dat nesten worden verwijderd of vernield.
Help de gierzwaluwen inventariseren
Gierzwaluwen keren elk jaar het liefst terug naar hetzelfde nest. Hoe beter bekend is waar ze zitten, hoe beter ze beschermd kunnen worden. De Gemeente Amsterdam werkt met Gert de Jong van de werkgroep aan het inventariseren van kolonies. Tips zijn van harte welkom, net als foto’s. Op deze kaart kun je de geïnventariseerde locaties van panden met gierzwaluwnesten bekijken, met bijbehorende foto’s. Staat jouw locatie er niet bij? Stuur dan even een mailtje naar: gierzwaluw.
Word gierzwaluwbeschermer
Gierzwaluwwerkgroep Amsterdam probeert zoveel mogelijk broedplaatsen te behouden en bij nieuwbouw en renovaties voor nieuwe nestgelegenheid te zorgen. De werkgroep spant zich in om de kennis over deze bijzondere vogel te verspreiden via voorlichtingsavonden en excursies. Bij onraad kan dan alarm geslagen worden en worden de nestplaatsen en vogels gered. De afgelopen twintig jaar heeft Gierzwaluwwerkgroep Amsterdam al achtduizend nestkasten geplaatst.
Leuke en nuttige links
Op onderstaande websites kun je aanvullende informatie over (de bescherming van) gierzwaluwen vinden:
2023 is alweer het derde jaar dat vrijwilligers de route op de Kalfjeslaan in Buitenveldert lopen en de vlinders tellen. We trapte dit seizoen af met een bezoek van vlindergoeroe Nicky Castricum van vlindertuin Mot in Mokum. Hij liep met de vrijwilligers de route op 1 juni maar ze hebben helaas geen vlinder gezien, wel een aantal nachtvlinders of motten. Wel was er daarom veel tijd over over om kritisch naar de route te kijken op vegetatie gebied. Daarom is de route nu ingekort zodat de meest interessante delen qua planten worden gelopen. De vrijwilligers vonden dit ook niet erg omdat de route nu is ingekort van 2 uur naar 1 uur. Dat scheelt nogal als je helemaal uit De Pijp komt om de route te lopen. Hieronder een overzicht van de route en secties:
Maar inmiddels is dat te kort aan vlinders al helemaal ingelopen en dat levert mooie plaatjes op. Nieuwe loper Maja heeft al het een en ander uitgezet in een grafiekje van de afgelopen tellingen en daar is de vlinderdip van juni duidelijk te zien. Er zijn nu 6 enthousiaste tellers die elke week afspreken in tweetallen om de route te lopen. Ben je geïnspireerd geraakt neem dan contact op met Tijn@nmtzuid.nl en loop het einde van het seizoen mee!
Het Bruine Zandoogje
Het Icarus Blauwtje
Nog een Icarus Blauwtje
De Kleine Vuurvlinder
Vlindertelroute Buitenveldert
In 2005 is een vlindertelroute uitgezet aan de Kalfjeslaan in Buitenveldert; deze werd echter sinds 2011 niet meer gelopen. In 2021 zijn wij opnieuw gestart met het wekelijks lopen van deze route om de vlinders in het gebied te monitoren. Elke week, in de maanden juni tot oktober, lopen enthousiaste vrijwilligers de route en noteren zij alle vlinders die ze zien. Ze spreken af via een appgroepje op welke dag ze gaan lopen Door het registreren van deze gegevens willen wij een positief effect op het lokale beheer creëren!
Meetnet Vlinderstichting
In 1990 heeft de Vlinderstichting in samenwerking met het CBS als onderdeel van de Nationale Databank Flora en Fauna het Meetnet Vlinders opgericht. Honderden vrijwilligers door het hele land doen tellingen. Zij wandelen gewapend met een herkenningskaart wekelijks het zelfde parcours in hun buurt, en determineren en registreren de vlinders die ze tegenkomen. Op deze manier kunnen korte en lange termijn variaties worden vastgesteld. Het doel is deze variaties te linken aan omgevingsfactoren, die ze vervolgens hopen te beïnvloeden.
Resultaten meetnet
Het blijkt dat zowel de bedreigde als algemene vlindersoorten steeds maar verder achteruit gaan. De reden van deze achteruitgang zijn verlies van bloemen en planten door veranderend gebiedsbeheer op kleine en grote schaal, en verlies van leefgebied aan verstedelijking, industrie, infrastructuur en landbouw. Hier een greep uit een aantal ontdekkingen die de Vlinderstichting door hun tellingen al deed:
Sinds 1990 is het aantal vlinders gehalveerd.
Van de 53 soorten in Nederland, is ruim de helft zeldzaam of zeer zeldzaam.
Meer dan de helft van de vlinders staat op de Rode Lijst.
Gelukkig kan het beheer op basis van de cijfers vrij precies toegespitst worden op wat nodig is. Het lijkt er dan ook op dat dit zin heeft. De vlinderstichting heeft een aantal succesvolle projecten en sinds 2015 gaat het met sommige soorten iets beter. Jij kan natuurlijk ook helpen door zo veel mogelijk nectarrijke bloemen en planten te plaatsen in tuin en op balkon. Maar ook door teller te worden.
Word teller, doe mee
Woon jij in de buurt, wil je wat meer leren over vlinders en meteen bijdragen aan een verbeterd beheer? En heb je de tijd om een paar (minimaal 5) keer per jaar vlinders te registreren? Dan is het misschien wel iets voor jou om de vrijwilligerspoule van deze vlindertelroute te versterken. We zijn in april 2022 gestart in overleg met de poule vrijwilligers.
Voor het aanmelden voor de vlindertelroute of voor vragen kun je terecht bij Tijn@nmtzuid.nl
Bijen zijn nuttige en mensvriendelijke insecten. Veel van ons voedsel komt rechtstreeks voort uit het werk van deze ijverige diertjes: bijen zorgen voor de bevruchting van bloemen en zo voor de productie van groenten en fruit. In onze stad is ieder stukje bijvriendelijk groen en natuur dan ook van grote waarde. Door de bij te helpen, help jij dus ook de natuur én uiteindelijk jezelf.
Wereldwijd gaan de aantallen bijenvolken sterk achteruit, ook in Nederland. Dat komt door asfaltering, monotone landbouw en pesticiden. Als de bij uitsterft, dan heeft dat catastrofale gevolgen: planten afhankelijk van bestuiving zullen verdwijnen. Dieren die van planten afhankelijk zijn, zullen uitsterven. En ook de mens zal op den duur geen kans zien om te overleven. Gelukkig leven er in Amsterdam veel soorten bijen en de laatste jaren neemt het aantal soorten zelfs toe. In Amsterdam Zuid zijn bij het laatste onderzoek zelfs 42 soorten wilde bijen gevonden!
Wat kun je doen om de bij te helpen?
Drie dingen zijn voor de bij belangrijk: genoeg eten (de juiste planten) en voldoende nestplekken en een gifvrije omgeving.
Spuit geen gif en koop geen bespoten planten! In deze blog wordt uitgelegd waarom je plofgroen beter kunt vermijden.
Zorg voor nestgelegenheid voor bijen: bouw of koop een bijenhotel als nestelgelegenheid voor wilde bijen. Hou rommelige hoekjes in je tuin.
Heb je een zwerm bijen bij je huis, laat ze dan ophalen door een imker uit je buurt. Op deze zwermscheplijst staan hun gegevens
Een bijvriendelijke tuin of balkon
Hoe zorg je dat jouw tuin of balkon een plekje wordt waar bijen graag komen? Plant dan biologische planten die veel stuifmeel en nectar bevatten en zorg dat er het hele jaar iets bloeit in de tuin. Planten waar bijen van houden zijn onder andere: zonnehoed, hemelsleutel, kattenstaart, klimop, lavendel, vlinderstruik, kamperfoelie, goudsbloem, en zonnebloem, maar ook klimmers als wilde wingerd en klimop zijn geliefd bij bijen. Meer bijenplanten vind je op www.drachtplanten.nl en in deze folder. Vermijd dubbelbloemige soorten: die hebben weinig nectar en door de dicht op elkaar staande blaadjes kan de bij niet bij zijn voedsel komen.
Plant geen bespoten planten
Uit een onderzoek van Greenpeace is gebleken dat de sierplanten die tuincentra, doe-het-zelfzaken en supermarkten verkopen, vol zitten met bestrijdingsmiddelen die (zeer) schadelijk zijn voor bijen.
Dus terwijl je denkt bijvriendelijk bezig te zijn door bloeiende planten neer te zetten, bied je ze waarschijnlijk juist nog méér gif aan. Van de 69 monsters van bloeiende sierplanten die Greenpeace liet testen op ruim 400 bestrijdingsmiddelen, bevatte slechts één monster géén giftige stoffen. Dus als je bijen wilt helpen door bloeiende plantjes in jouw tuin te plaatsen, zorg dat ze van een kweker komen die geen gif spuit. Die kun je onder andere kopen bij het Groen Gemaal, bij de Botanische tuin Zuidas. Meer goede adressen vind je hier.
Doe mee aan het bijenlint
Natuur&Milieuteam Zuid wil bijdragen aan het behoud van de bij, door een ecovoedsellint voor bijen te vormen. Het bijenlint wordt gevormd door een aaneenschakeling van geveltuinen, boomtuinen en samen beheerde tuinen. Maar ook je tuin, dakterras of balkon kan een belangrijke schakel vormen. Meld je aan en help onze noodlijdende bijen om te overleven. Bijenkorven, bijenhotels, bijvriendelijk groen, alles mag op de kaart.
Bouw een bijenhotel
Wilde bijen wonen niet in groepen, maar maken alleen een nest in bijvoorbeeld rietstengels, vermolmd hout en ander rommelhoekjes. In een opgeruimde tuin, zijn die nestgelegenheden nauwelijks te vinden. Bijenhotels zijn bouwwerkjes waar bijen wel een nest kunnen maken. Je kunt ze kopen, maar ze zijn ook heel makkelijk zelf te bouwen. Bijenhotels: Beschrijving van hoe je een bijenhotel kunt maken en waar je rekening mee moet houden. Deze bijenburcht is afgelopen mei 2021 gebouwd op Vlindertuin Twikkel
Download de Bijenradar
Met deze gratis app kun je:
zien hoe het met de bij gaat in je buurt;
ontdekken welke planten het bij-vriendelijkst zijn;
het Nederlands Centrum voor Bijenonderzoek helpen met het verzamelen van gegevens voor het onderzoek naar bijensterfte.
Je kunt de app downloaden in de Google Play Store (voor een Android-toestel) of in de App Store (voor een iPhone of iPad).
River of Herbs stimuleert Amsterdammers zoveel mogelijk kruiden en bloemen te planten die bijen, vlinders en andere bestuivende insecten trekken, op zoveel mogelijk plekken in de stad.
Bomen zijn van groot belang voor onze luchtkwaliteit: ze filteren fijnstof en koolstofdioxide uit de lucht en geven zuurstof vrij. Daarnaast voorkomen de bladeren en de wortels wateroverlast na – steeds vaker voorkomende – tropische regenbuien. Bovendien zorgen ze voor een mooie, groene leefomgeving. Redenen te over om ze te beschermen tegen onnodige kap!
Bomen zijn om nog meer redenen onmisbaar voor ons.
zorgen voor een biodiversiteit door beschutting en voedsel te geven aan heel wat dieren: vogels bouwen er hun nest in, insecten leven van de bladeren of het hout, eekhoorntjes eten hun vruchten en zaden;
zorgen voor privacy, vooral in binnentuinen;
bieden schaduw en verkoeling door condensatie aan mens en dier op warme dagen;
zorgen voor geluiddemping in binnentuinen;
creëren een rustgevende sfeer, zijn goed voor onze gezondheid en hebben een grote esthetische waarde;
Wat kun je doen om de bomen te helpen?
Wat kun je als bewoner doen om te zorgen dat de bomen in Amsterdam behouden blijven? Bomen kunnen zichzelf niet beschermen en hebben onze hulp nodig om voor ze op te komen. Doe mee met of sluit je aan bij bomenbeschermers zoals de Bomenstichting of BomenbeschermingAmsterdam.
Wat is een bomenridder?
De Bomenridders zijn ontstaan in Rotterdam. Sinds 1997 springen ze daar in de bres als bomen onnodig het veld moeten ruimen. Ook de Amsterdam Zuid Bomenridders, in 2004 gestart door Lilian Voshaar, stelden zich ten doel om het groene leefmilieu in de stadsdeel Amsterdam Zuid te behouden. Dat deden ze door bewoners te informeren en te enthousiasmeren door lezingen, film en rondleidingen. Daarnaast overlegden ze met, en lobbyen ze bij de politiek, ambtenaren en overheidsdiensten. Ze hielpen bewoners, die bomenkap willen voorkomen bij het mobiliseren van de buurt en het opstellen van bezwaarschriften.
Helaas is het voor NMTzuid niet meer mogelijk om de bomenridders voor te zetten vanwege bezuinigingen op onze subsidie. Voortaan kun je terecht bij BomenbeschermingAmsterdam.nl of de Bomenstichting.nl.
Leuke en nuttige links
In heel het land vind je bomenridders. De bomenridders in Rotterdam hebben daar een handig kaartje voor gemaakt met alle bij hun bekende groepen.
Vleermuizen zijn nuttige diertjes: ze spelen een belangrijke rol in het ecologisch evenwicht. Sommige vleermuizen zijn onmisbaar voor planten bij de verspreiding van zaden of de bestuiving van bloemen. Andere vleermuizen zijn belangrijke insectenverdelgers. Helaas zijn van de 21 soorten vleermuizen die er in Nederland voorkwamen, inmiddels 14 zeldzaam of geheel verdwenen.
Steeds minder vleermuizen
In Amsterdam komt de dwergvleermuis gelukkig nog voor, maar hoe lang nog? Veel verblijfplaatsen zijn in de loop der jaren verdwenen of ontoegankelijk geworden: bomen worden gekapt, spouwmuren opgevuld, oude gebouwen gerenoveerd. Veel bestrijdings- en houtconserveringsmiddelen doden niet alleen insecten, maar vergiftigen ook vleermuizen en hun jongen. Door veranderingen in het landschap zijn jachtgebieden en vliegroutes verdwenen.
Wat kun je doen om de vleermuis te helpen?
Hoe kun je als bewoner zorgen dat de vleermuis niet uit onze stad verdwijnt? Met een paar simpele maatregelen kun je ervoor zorgen dat jouw huis aantrekkelijker wordt voor vleermuizen.
Als je al vleermuizen in huis hebt en ze een warm hart toedraagt, kun je ervoor zorgen dat ze langer blijven. Mocht je overlast ondervinden (bijvoorbeeld door de keutels) dan kun je daar simpele, maar effectieve maatregelen tegen nemen.
Als alternatieve slaapplaats kun je ook een vleermuiskast ophangen.
Meer informatie vind je op de webpagina Vleermuisvriendelijk bouwen van Vleermuisnet: het online kennisplatform van Vleermuiswerkgroep Nederland.
Sla alarm: eerste hulp bij vleermuiscalamiteit
De bescherming van vleermuizen is opgenomen in de Wet natuurbescherming (Wnb). Bij een bouwproject of renovatiewerkzaamheden is het verboden om vleermuizen te verwonden of vleermuisverblijven te beschadigen of te verstoren. Bij bouwplannen dient men documentatie aan te leveren waarin wordt onderbouwd of er beschermde soorten (zoals vleermuizen, maar ook gierzwaluwen of huismussen) verstoord worden. Als dit het geval is dient men een natuurvergunning bij de Omgevingsdienst Noord-Holland-Noord (OD-NHN) aan te vragen. De OD-NHN is het bevoegd gezag voor wat betreft de Wet natuurbescherming. Als je vermoedt dat de Wnb wordt overtreden kun je bij hen een handhavingsverzoek indienen. Zij kunnen de werkzaamheden stil laten leggen totdat alsnog afdoend onderzoek is uitgevoerd. Het lijkt erop dat dit niet meer klopt. We zoeken uit waar je dan wel terecht kunt.
Leuke en nuttige links
Op onderstaande websites vind je aanvullende informatie over (de bescherming van) vleermuizen:
Website van de Zoogdierenvereniging over Vleermuizen
Heel veel informatie over vleermuizen is te vinden op het online kennisplatform van Vleermuiswerkgroep Nederland: vleermuis.net
Iedere najaar worden er excursies georganiseerd voor en door vleermuisliefhebbers. Meer informatie daarover vind je via de Nacht van de Vleermuis.