Maak wat moois om een boom! Adopteer een buurtboomtuin

BuurtBoomTuin

Een of meerdere boomtuintjes kunnen je straat enorm opfleuren. Bovendien is het een ideale manier om te voorkomen dat de grond rond bomen als hondentoilet, afvalbak of fietsparkeerplek gebruikt wordt. Verder zorgen boomtuintjes ook nog eens voor een beter onderling contact tussen de bewoners. Op deze pagina kun je lezen wat je moet doen om boomtuinen in je straat te krijgen.

Wat is een boomtuin?
Heb je geen tuin, maar wil je graag een groenere omgeving? Dan zijn boomtuintjes een goed idee! Boomtuinen worden aangelegd in de ‘boomspiegel’: het stukje aarde rondom een boom in de straat. Vaak een verzamelplek van vuil en hondenpoep. Je kunt zo’n boomspiegel ook beplanten en in gebruik nemen als buurtboomtuin.

Waarom zou je een boomtuin willen?
Boomtuinen kunnen voor veel extra groen in de stad zorgen op extreem weinig grond. Daarnaast zijn er nog meer goede redenen te bedenken om boomtuintjes te willen:

  • Meer groen in de buurt brengt mensen bij elkaar en geeft de natuur extra ruimte.
  • Boomtuintjes brengen sfeer, leven en kleur in de straat.
  • Uit diverse onderzoeken blijkt dat groene woonomgeving goed is voor de gezondheid: groen zorgt ervoor dat mensen zich over het algemeen prettiger voelen en minder vaak ziek worden.
  • De natuurwaarde van de buurt wordt verhoogd doordat de planten in boomtuintjes kleine dieren, vlinders en vogels aantrekken.
  • Door een boomtuin krijgt onkruid minder kans en heb je minder overlast van hondenpoep.
  • Jijzelf, maar ook buurtkinderen kunnen veel plezier beleven aan het verzorgen van een boomtuintje.

Hoe adopteer je een boomtuin?
Dat kan in Amsterdam Zuid het hele jaar door. Je kunt dus op elk moment een aanvraag voor adoptie indienen. Download het adoptieformulier boomtuin en stuur dat ingevuld op (op papier of per mail) naar de contactpersoon van Natuur&Milieuteam Zuid in je wijk of breng het op een van onze locaties langs.

Registratie & markering
Natuur&Milieuteam Zuid registreert de buurtboomtuinen (net zoals de geveltuinen) voor Amsterdam Zuid, zodat bekend is welke buurtbewoner de zorg voor een boomtuin op zich heeft genomen. Bij een eventuele herinrichting van een straat kan dan contact worden opgenomen over planten en boom. Verder heeft de Boomtuinwerkgroep samen met het stadsdeel een markeertegel(zie foto) voor buurtboomtuinen ontwikkeld, zodat voor iedereen duidelijk is welke boomtuin geadopteerd is en wordt onderhouden door een bewoner.

Aanleg en onderhoud
Alle nodige informatie over aanleg en onderhoud vind je op de website www.buurtboomtuin.nl. Daar vind je onder meer informatie over welke planten wel en niet geschikt zijn: je wilt bijvoorbeeld geen soorten kiezen die diep wortelen en ook planten met een grote kluit zijn niet geschikt vanwege de beperkte ruimte tussen de wortels van de boom. De gezondheid van de boom staat altijd voorop.

Werkgroep Boomtuinadoptie
Een groepje bewoners en ervaringsdeskundigen heeft samen bedacht hoe boomspiegels (de boomrondjes rond de stam van een boom) als tuintje kunnen worden geadopteerd door bewoners. Verschillende mensen hebben meegedacht over een uitvoerbare procedure. Deze procedure is in de bomenverordening van Zuid vastgesteld. Ook adviseren ze bij het aanleggen van een boomtuin.

Deze Werkgroep Boomtuinadoptie onderhoudt ook de website www.buurtboomtuin.nl. Met de informatie op deze website kun je aan de slag om een gezonde, stevige en onderhoudsvriendelijke buurtboomtuin aan te leggen. Heb je zelf tips voor aanpak en onderhoud? Geef ze door aan info@buurtboomtuin.nl, dan zet de werkgroep ze op de website.