Tegen voedselverspilling

Composteren kun je leren

Weggooien is toch zonde!

Van keuken en tuinresten kun je prachtige compost maken, bruikbaar als voeding voor je (gevel)tuin. Composteer je mee in Amsterdam Zuid? Op deze pagina vind je achtergrondinformatie en tips om direct aan de slag te gaan.

GFT afval in Amsterdam

Ruim een derde van wat we weggooien bestaat uit groente-, fruit- en tuinafval. In Amsterdam gaat dat in de verbrandingsinstallatie. Zo gaan waardevolle grondstoffen verloren. Door dit afval te composteren, wordt het via een natuurlijk proces omgezet in vruchtbare aarde. De bodem is de basis voor veel dingen die vaak als vanzelfsprekend gezien worden: voedsel, natuur, energie, wonen, drinkwater, en de koolstof en stikstofkringloop. Alles begint bij de bodem.

Humusvorming – verbeter de bodem in je tuin

Een tuin waar veel groeit en bloeit, begint onder de grond met een gezond bodemleven. Ondergronds zijn kleine bodemdieren, bacteriën en schimmels altijd bezig om van de afgevallen bladeren en afgestorven plantenwortels vruchtbare grond te maken. Dit proces heet vertering of humusvorming. Afbraak zorgt voor het opnieuw beschikbaar komen van voedingsstoffen die planten nodig hebben om te groeien. Als je compost wilt toevoegen aan de bodem ga dan eerst na wat voor soort bodem jouw tuin heeft. Zandgrond heeft meer nodig dan kleigrond. De meest bekende bodemverbeteraar is de regenworm. Hij eet zich een weg door de bodem en laat hoopjes zand en wormenpoep achter in de grond en het gras.  Met zijn gewoel maakt hij ook ruimte voor lucht in de bodem.  Vroeger werd gedacht dat spitten goed was voor het bodemleven en de vruchtbaarheid van de grond, maar dat blijkt niet zo te zijn. Een gezonde bodem laat je het liefst met rust: hoe minder verstoring hoe beter.

Compost maken

Je kunt zelf compost maken en daarmee de bodem van je geveltuin of moestuin verbeteren. Op die manier voeg je bijna verteerd organisch materiaal toe dat voedingsstoffen voor de planten bevat en het bodemleven voedt. Ook verbetert compost de structuur van de bodem, waardoor er meer zuurstof en water in de bodem opgeslagen kan worden. Plantenwortels vinden vervolgens gemakkelijker water en voedsel en kunnen beter in de bodem dringen.

Compostmethodes

Er zijn verschillende manieren om te composteren. Het Compostgilde geeft een mooi overzicht hierover. Een manier van composteren is met een wormenbak. Als je over meer ruimte beschikt kun je kiezen voor een composthoop of -vat. Als je in één keer al het organisch materiaal toevoegt, kan je een warme composthoop maken. Voeg je het hele jaar door gft-afval toe, dan wordt dit koud composteren genoemd. Veel praktische informatie over deze methodes vind je in de Composteren om mijn afval te verminderen – Praktische gids. Een andere optie is fermenteren in een afgesloten bokashi-emmer. Voor beginners is het interessant om de lezing van Frank Anrijs van Yggdrasil te beluisteren op ons YouTubekanaal.

 I can change the world with my 2 hands en Natuur&Milieuteam Zuid hebben een overzicht van de verschillende methodes gemaakt op de poster composteren in de stad (download onderaan de pagina). Je vindt er meer informatie over waarom te composteren en wat je met je compost kunt doen. Er is een overzichtje met wat je wel en niet kunt composteren. En het bevat korte beschrijvingen over wormcomposteren, fermenteren met een bokashi-emmer en composteren in vaten of bakken.

Zelf wormcomposteren?

Heb je altijd al willen wormcomposteren? Kijk dan op onze wormcomposteerpagina. Daar vind je het wormencompostbak YouTubefilmpje, waar Toos Tuin je stap voor stap vertelt hoe je een wormencompostbak maakt met gerecyclede materialen. Je kunt dit nalezen in het Doe het zelf wormencompostbak instructieblad.

Wil je thuiscomposteren en heb je geen zin om te knutselen? Dan kun je een wormenbak kopen. Je hebt bijvoorbeeld Balkonton, een verticale moestuin op pootjes met ingebouwd compostwormenvat. En als je een grotere bak wilt om met je buren te composteren, een ‘wormenhotel’, kijk dan eens op de gemeentepagina over Wormenhotels. Daar vind je informatie over wormenhotels in de openbare ruimte in Amsterdam. Misschien staat er ook al eentje bij jou in de buurt en kun je je aansluiten! Ook Le Compostier maakt grote wormencompostbakken voor buurtcomposteren.

Compostnetwerk Zuid

Ben jij geïnteresseerd om zelf of met je buren compost te maken? Of doe je dat al en wil je jouw ervaring delen met andere buurtbewoners? Sluit je dan aan bij Compostnetwerk Zuid! Via een e-maillijst kom je met elkaar in contact en blijf je op de hoogte van activiteiten in de buurt. Wil je meer weten, schrijf dan naar Info@NMTzuid.nl.

Compostmeesters

Iemand die zichzelf  ‘compostmeester’ noemt kan je als deskundige adviseren over de in’s en out’s van composteren. Compostmeester is een organisatie van vrijwilligers die het thuiscomposteren in Nederland op de kaart wil zetten. De compostmeesters in Nederland zijn in België opgeleid door Vlaco, een Vlaamse organisatie die al 25 jaar ervaring heeft op dit gebied.

Gft-inleverpunten

In Amsterdam zijn er enkele projecten waar je gft resten kunt inleveren. In West kun je terecht bij de moestuin van I can change the world with my 2 hands. Woon je in de buurt van het Amstel station. dan haalt Vereniging Bajesdorp je keukenresten op. Soeptuinen Bredius ontvangt gft uit de Spaarndammerbuurt.

Leuke en nuttige links

Downloaden (PDF, 2.55MB)