Winnaars Fraaiste Groene Gevels Verkiezing 2023

Winnaars Fraaiste Groene Gevels Verkiezing 2023

And the winner is….

Wat een mooie avond was het afgelopen vrijdag in CCamstel in De Pijp tijdens onze jaarlijkse netwerkbijeenkomst (link naar fotoalbum).
Dit jaar werd afgesloten met de uitreiking van onderscheidingen in het kader van de Fraaiste Groene Gevels Verkiezing van Amsterdam. Juryvoorzitter Geert Timmermans, stadsecoloog voor Gemeente Amsterdam en mede initiatiefnemer van de klimplantengids voor Amsterdammers, hield een betoog over waarom verticale vergroening in onze versteende stad steeds belangrijker wordt. Dat werd later bevestigd door de verhalen van de (oud)winnaars. Er zitten zoveel voordelen aan verticaal groen, dat het eigenlijk raar is dat niet alle gevels begroeid zijn.
De jury heeft na de presentatie van Geert de prijzen (een prachtig messing gegraveerd schildje) en onderscheidingen uitgereikt. Geert Timmermans deelde de prijs voor Biodiversiteit uit, Kune Burgers (vice-fractievoorzitter VVD) voor Fraaiste Gevel uit en Imane Nadif (vice-fractievoorzitter GroenLinks) had de eer de prijs te overhandigen voor Samen Vergroenen.

De aanwezigen op die avond hebben ter plekke hun stem uitgebracht voor de Publieksprijs. Het was een nek aan nek race, maar uiteindelijk ging De Kempenaerstraat er met de eer vandoor. Voor het eerst in de geschiedenis van deze verkiezing heeft een groene gevel een dubbele onderscheiding gekregen!

  • Fraaiste Gevel 2023 ging naar de Marnixstraat
  • Biodiversiteit 2023 ging naar De Kempenearstraat
  • Samen Vergroenen ging naar de Eerste Keucheniusstraat
  • Publieksprijs 2023 ging naar De Kempenearstraat

Dit was de top 10 waaruit gekozen werd

Top tien van genomineerde gevels

Zoveel prachtig verticaal groen!

Wil je zien welke gevels de vorige keren een onderscheiding kregen, kijk dan op deze pagina. Na het 5 keer organiseren van deze verkiezing is het wel duidelijk dat er een hoop juweeltjes in Mokum zijn om van te genieten.

Goed voor onze stad!

Behalve mooi is een groene gevel ook om vele andere redenen goed voor ons leefklimaat. Lees hier wat TU-Delft onderzoeker Marc Ottelé, Rainproof en de Wageningse Universiteit daarover zeggen: De voordelen van een groene gevel. En wat wij er zelf over schrijven en zelfs met een warmte camera hebben gecontroleerd.

2024

Volgend jaar zal deze verkiezing er anders uitzien, omdat het niet meer op deze manier georganiseerd kan worden binnen onze uren voor Stadsdeel Zuid. Wellicht wordt het volgend jaar vanuit GroenPunt020 georganiseerd of wordt het wel omgetoverd tot de Fraaiste Groene Terrasprijs samen met de Ondernemersverenigingen van Amsterdam, wie weet. Volg vooral de socials voor ontwikkelingen omtrent de volgende verkiezing.


Laat een reactie achter