De voordelen van een groene gevel

De voordelen van een groene gevel

Waarom organiseren we die fraaiste groene gevel verkiezing eigenlijk? Omdat verticaal groen zoveel voordelen kan opleveren in de versteende stadswijken van Amsterdam. Dat willen we graag laten zien.

Lees wat Rainproof, TU-delft onderzoeker Marc Ottelé en het dossier van WUR zeggen over de voordelen van groene muren:

  • Gevelbegroeiing werkt als een regenmantel, zeker als het groenblijvende klimmers betreft, waardoor begroeide muren in het algemeen droger zijn dan niet begroeide muren.
  • De begroeide gevel werkt als een zonnescherm waardoor de gevel gedurende de dag minder opwarmt en dus ook minder warmte uitstraling het gebouw in geeft. Hierdoor neemt de warmtelast in het gebouw af en daarmee de energiekosten om het gebouw te koelen. In de winter zorgt een muur met groenblijvende klimplanten ervoor dat de warmte in huis minder snel ontsnapt.
  • Verticaal groen vergroot in het stedelijk milieu de verscheidenheid aan planten- en diersoorten. Hiermee wordt de biodiversiteit vergroot.
  • Het effect van groen op het leefklimaat is heel duidelijk: waar geen groen is, is de hoeveelheid fijnstof aanzienlijk hoger, maar ook de temperatuur. In wijken met relatief veel groene gevels is het koeler. De verdamping van water via planten heeft een afkoelend effect.
  • Verder reduceert gevelbegroeiing de weerkaatsing van geluid.
  • De fijnstof afvang met gevelbegroeiing is een belangrijk argument om groene gevels toe te passen. De plantenkeuze speelt hierbij nog een belangrijke rol, want de stofbinding staat in verhouding tot wat genoemd wordt de bladoppervlakte index. Deze hangt af van de plantensoort en kan variëren tussen 1,6 en 7,7.
  • De kans op beschadiging door ingroeiende wortels is klein, want de indringing in muren is zo gering dat deze alleen onder de microscoop zichtbaar is. Alleen wanneer er in metselwerk of stucwerk relatief grote barsten of spleten voorkomen kunnen stengels van zelfhechters (klimop, wingerd, klimhortensia, trompetklimmer) binnendringen. ‘Wortelschade’ is terug te brengen tot verkeerde plantenkeuze op niet geschikte, dat wil zeggen reeds beschadigde, muren en niet op tijd snoeien van de plant op houten kozijnen.
  • Groene gevels vragen onderhoud en beheer. Het onderhoud van de groene gevel is beperkt. Het achterwege laten van onderhoud kan echter leiden tot een (sterk) verwaarloosde indruk.

2 reacties

  1. Eduard schreef:

    Wat de techneuten uit Delft vergeten te noemen is dat een groene gevel:
    – een positief effect heeft op de mentale gesteldheid van mensen die de groene gevel zien. (Zelfs een poster van een boom of plant heeft dit effect al).
    – het (geringe) onderhoud van de groene gevel leidt tot een sterke vermeerdering van sociale interactie met buurtgenoten

Laat een reactie achter