Feest! 25e keer Natuur&Milieumarkt

Feest! 25e keer Natuur&Milieumarkt

25 jaar Natuur&Milieumarkt

Onze jaarlijkse groen en activiteitenmarkt rond de Dag van de Aarde is de aftrap voor het nieuwe groeiseizoen. Altijd heel gezellig en dit jaar voor de 25e keer. Biologische kwekers, streekproducten, buurtinitiatieven, informatiekramen, kinderactiviteiten gelardeerd door akoestische muziek. Wil je meevieren op de markt in het Sarphatipark, neem contact op via info@NMTzuid.nl

Historie

In 1993 heette het Geveltuinendag en bestond uit een markt aan de Ceintuurbaan bij het toenmalige kantoor van het Wijkcentrum Ceintuur (nu Wijkcentrum De Pijp). Die geveltuinendag is een paar keer van locatie veranderd en vindt sinds 2010 plaats in het Sarphatipark, vlak bij het monumentale Groen Gemaal. In de loop der jaren is het aantal deelnemers ook gegroeid, maar nooit teveel. Het is en blijft een buurtevenement, kleinschalig, gezellig en vooral groen!

Ooit begon het met het lichten van een tegel. En toen nog een en nog een. Dit staaltje van burgerlijke ongehoorzaamheid werd in het wijkcentrum opgepakt en ondersteund.
In De Pijp was het percentage groen per bewoner het laagst van de stad en volgens sommigen zelfs van het land. Dat groen werd door iedereen gemist, maar smalle straten en dichte bebouwing beperkten de mogelijkheden. Tot in de zeventiger jaren een paar bewoners die eerste tegel lichtten en een klimplant tegen de gevel aanzetten. Een voorbeeld dat door velen gevolgd werd. Later kwamen bakfietsteams, bemand door vrijwilligers en krakers, helpen om geveltuinen aan te leggen.
Nu na vele jaren is het fenomeen geveltuinen in Amsterdam helemaal ingeburgerd. Met als resultaat dat nu er duizenden geveltuinen zijn alleen al in De Pijp.

Historische plaatjes gezocht!

Wie heeft er fotomateriaal van hoe het allemaal begon met de geveltuinen en de markt. Dat zouden we leuk vinden voor dit feest, maar ook voor op onze nieuwe website Geveltuin.nl, die we nu aan het maken zijn. Graag opsturen naar Lilian@NMTzuid.nl.

Wie maakt de mooiste foto!

Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan zoeken we oude foto’s, maar ook nieuwe! Wie maakt de beste fotoweergave van de Natuur&Milieumarkt op 22 april? De drie beste inzendingen onderscheiden we en krijgen een prijs. Alle foto’s gaan we in de maand mei tentoonstellen en publiceren op al onze media.

Goed voor het milieu

Al het groen in de openbare ruimte verzacht niet alleen al die harde stenen contouren, het is ook nog goed voor het milieu. Vogels, vlinders en insecten vinden er voedsel en kunnen er nestelen en schuilen.
Net als in een kale woonkamer zorgt een kale straat voor meer geluidsweerkaatsing. Wat doe je in je woonkamer als er teveel echo is? Juist, je hangt gordijnen en legt een kleed neer. Datzelfde effect hebben gevel- en boomtuinen en groene gevels het zorgt voor geluiddemping. Daarnaast vangen bladeren fijn stof op, dat daarna wegspoelt door regen. Bovendien heeft groen een isolerende werking. Best fijn in de zomer als de zon vol op de gevel staat.
Hoeveel mooie contacten zijn er gelegd door gewoon buiten in je gevel– of boomtuin aan de slag te gaan. Je maakt eens een praatje over planten en voor je het weet organiseer je samen een groene straatactie of een straatfeest.

Houd onze website in de gaten voor het programma van de jubileummarkt

 

 


Laat een reactie achter