Amsterdam Zuid weer groener!

Amsterdam Zuid weer groener!

Drie bewonersinitiatieven van start!

Een mooie start van het voorjaar voor drie bewonersinitiatieven in Amsterdam Zuid. Medebeheer Twikkel, bloembakken Jozef Israëlskade en Paletstraat hebben eind vorig jaar een aanvraag ingediend voor gereedschap, planten etc. om aan de slag te gaan met groen in hun buurt.
Alle drie zijn goedgekeurd!

Twikkel gaat twinkelen!

“Vereniging ‘Comité Buurtbelang” is een bewonersinitiatief gestart onder de noemer ‘Twikkel gaat twinkelen’. De vereniging zet zich in het algemeen in voor een goede ruimtelijke ordening en de kwaliteit van het leefklimaat. Met dit initiatief in het bijzonder richt de vereniging zich op de kwaliteit van Park Twikkel (het aan de Amstelveenseweg grenzende onderdeel van het Gijsbrecht van Aemstelpark). twikkel
Wegens bezuinigingen op onderhoud was het ooit keurig heringerichte Twikkel onverzorgd en verrommeld geraakt. Sinds begin van het najaar 2017 wordt in vaste, wekelijke bijeenkomsten afval verwijderd, onkruid gewied. Ook zijn inmiddels meer dan drieduizend bloembollen geplant. Bij de werkzaamheden wordt het gevraagde advies van de stadsecoloog benut. Deze vlindertuin is onderdeel van de ecozone door het park.
Een en ander gebeurt in overleg met en in aanvulling op het werk van de Afdeling beheer van Stadsdeel Zuid. Het initiatief wordt gesteund door Natuur&Milieuteam Zuid (NMTzuid, Lilian Voshaar).”

Met dank aan Parkenmanager Ruud Stuurman en gebiedsondersteuner Ida Glasbergen voor hun enthousiaste hulp bij dit initiatief!

Bloembakken

“Beste gemeente,
Wij willen graag vier mooie bloembakken volgens het ontwerp van Stichting Stadshout in de straten. Als die er zouden zijn, wordt de straat groener en we kunnen ze samen onderhouden. Een ander voordeel is dat het lastiger wordt voor auto’s om te parkeren op de stoep voor onze deur. We willen een veilige omgeving realiseren voor onze kinderen en een groenere buurt. bloembakken

We willen dit samen met de buren doen. Daarom is in beide straten geflyerd.

 • Zesenveertig buren hebben gereageerd op de flyer en een handtekening gezet voor de bloembakken op de Jozef Israëlskade omdat ze dit een welkom initiatief vonden.
 • Negenentwintig buren hebben enthousiast gereageerd op de flyer en kijken uit naar de bloembakken in de Paletstraat en op het Thérèse Schwartzeplein . Ook deze flyer is gemaakt door Natuur&Milieuteam Zuid.

De initiatieven vinden plaats op de hoek van de Jozef Israëlskade met de Mesdagstraat, aan de oostelijke kant, en op de hoek van Paletstraat en het Thérèse Schwartzeplein. De betrokken bewoners zijn van plan om een kleine opening te organiseren begin mei. Daarvan zullen de buren op de hoogte gebracht worden door een flyer in de bus te doen om ze uit te nodigen.

Het onderhoud van de bakken gaan de twee actieve aanvragers en hun buren van dit initiatief samen doen. Er wordt gekozen voor relatief onderhoudsarme planten. We kiezen voor biologische beplanting in de bakken overleg met Anna Galenkamp van Natuur&Milieuteam Zuid.”

Met dank aan gebiedsondersteuner Gerda Degenhart voor haar enthousiaste ondersteuning.


4 reacties

 1. dieneke schreef:

  mooi initiatief

 2. BC Potamos schreef:

  Wij willen ook meer groen rond Moerdijk, Waal- en Uiterwaardenstraat. Graag advies

 3. Marjorie bal schreef:

  Lilian,
  Zou ook een mooi idee zijn voor de betegelde groen stroken langs het fietspad Schinkelhavenkade nieuwbouw hoek!

Laat een reactie achter