Regenton aansluiten? Zo doe je dat!

Regenton aansluiten? Zo doe je dat!

Heb je interesse in een regenton maar weet je niet hoe er een aan te sluiten? Kom dan kijken hoe gemakkelijk het is! Deze maand plaatst het Natuur&Milieuteam Zuid op vier plaatsen in de stad een regenton. Iedereen is welkom. Anna Galenkamp, groenadviseur van Natuur&Milieuteam Zuid zal de regentonnen monteren.

  1. 9 november 15.00 uur: Groen Gemaal in het Sarphatipark, Amsterdam
  2. 23 november 9.30 uur: Geveltuin, Saffierstraat 134, Amsterdam
  3. 29 november 11 uur: Schooplein, Spinoza20first, Martin Luther Kingpark 1, Amsterdam

Eenvoudig stappenplan aansluiten regenton

Het aansluiten van een regenton op de regenpijp is niet moeilijk. Naast een regenton en een vulautomaat heb je een boormachine en een waterpas nodig. Een vulautomaat zorgt ervoor dat het regenwater naar de ton stroom tótdat hij vol is. Daarna loopt het water gewoon weg in de regenpijp.

  • Stap 1: Zet de ton op de goede hoogte: zodat er een gieter onder kan
  • Stap 2: Boor een gat in de regenton en een in de regenpijp met bijgeleverde boorkop
  • Stap 3: Zet de vulautomaat in elkaar volgens instructies op de verpakking
  • Stap 4: Sluit de vulautomaat aan volgens instructies op de verpakking
  • Stap 5. Draai de kraan in de regenton

Op een van bovengenoemde data kun je komen bekijken hoe dit in zijn werk gaat. Er zijn ook vulautomaten op de markt waarvoor je de regenpijp doorzaagt om ze aan te sluiten. Hoe dit in zijn werk gaat zie je een instructievideo van Natuur&Milieuteam Zuid.

Regentonnen in de openbare ruimte

Voor Project Regenton geeft Natuur&Milieuteam Zuid in totaal tien regentonnen cadeau (zes zijn al geplaatst). Het zijn openbare locaties zodat andere Amsterdammers kunnen zien hoe het werkt en hoe nuttig het is. Kijk op de kaart waar ze staan.
Ook houden we regelmatig gezamenlijke inkoopacties. Deze gaan gepaard met advies en met instructieavonden. Heb jij hier interesse in en wil je op de hoogte blijven? Laat het weten aan info@nmtzuid.nl. Ook zijn regentonnen in vele soorten en maten te koop bij tuincentra en online winkels.

 regenton

Plensbuien

Regen komt steeds vaker met plotselinge hevige hoosbuien. In heel korte tijd valt er enorm veel water naar beneden. In gras of aarde zakt het water weg maar waar de grond van steen is, loopt het naar de goot. Zo veel water tegelijk in een korte tijd kan het riool lastig verwerken. Met als resultaat grote diepe plassen op straat, of erger: in de kelder. Tijdelijke opvang van water heeft dus zin, bijvoorbeeld in polderdaken, holle schuttingen óf in een regenton.

Slimme regenton

Belangrijk is dat de regenton voor de volgende hoosbui geleegd wordt. Iets om zelf op te letten, ook zijn er slimme regentonnen in ontwikkeling. Het kraantje van zo’n ton kan online bediend worden, gekoppeld aan de weersverwachting. Ze zijn vol tijdens droge periodes en leeg voordat een piekbui valt. De eerste 40 worden door bewoners in Schiedam-West getest.


Laat een reactie achter