Project Regenton

Project Regenton

Regenwateroverlast is een actueel probleem in Amsterdam. Er valt steeds meer regenwater in korte hevige buien en dit kan het riool niet aan. Er zijn verschillende ‘wetspots’ in de stad waar bewoners zware overlast ondervinden.

Wateroverlast verminderen

Een manier om die overlast te verminderen is het vasthouden van regenwater zodat het niet of minder snel in het riool terecht komt. Meer groen, groene daken, groene gevels, maar ook regentonnen doen dat.
Daarom zijn we het “10 Ton project” gestart. Door te laten zien wat een regenton kan doen,  willen we Amsterdammers motiveren om ook mee te doen.

Kortingsactie

Naast de 10 tonnen die we plaatsen dit jaar, hebben we ook 2 inkoopacties georganiseerd in 2017. Zo was het voor bewoners mogelijk om en regenton aan te schaffen met korting. Ook demonstreerden we de installatie van het systeem waarmee je de ton aan je regenpijp kunt verbinden. 25 bewoners hebben op deze manier een ton met korting kunnen bestellen. Als we in de toekomst weer een soortgelijke actie organiseren dan houden we je op de hoogte via onze website.

Regenton in je geveltuin

Een regenton in je (gevel)tuin is een goede manier om water te bergen. Door de opvang van regenwater kun je ook nog eens op een makkelijke manier je planten water geven! En je bespaart drinkwater, voorkomt gesleep van 3 hoog met gieters, ontlast het riool als er een hoosbui is… Alleen maar voordelen!

Voorbeeld regenton in een geveltuin

In de geveltuin van onze werkplek Wijkcentrum De Pijp aan de Gerard Doustraat 133 staat ook al een regenton. De regenton is in 2016 aangesloten op de hemelwaterafvoer (de regenpijp) en als het regent, vult de ton zich met water. Er zit een slang aan met hele kleine gaatjes zodat het water geleidelijk in de geveltuin terecht komt. Dat is beter voor je tuintje, de grond neemt water ook langzaam op. Als de regenton vol is dan stroomt het regenwater gewoon terug de regenpijp in naar het riool.

We hebben in 2016 een filmpje gemaakt over hoe je zo’n regenton aansluit op een regenpijp, wat je allemaal nodig hebt en waarom het een goed idee is als straks de hele buurt, en wie weet heel Amsterdam over een tijdje, een regenton in de tuin of op het balkon heeft staan.

 

Klik op de kaart hieronder om in te kunnen zoomen (opent in een nieuw tabblad van je browser).

Overzichtskaart regentonnen

Overzichtskaart regentonnen

Links

Amsterdam Rainproof heeft veel tips over wat je kan doen om je tuin regenbestendiger te maken. Kijk ook naar hun maatregelen toolbox.

Vraag de folder “Regenwater in de tuin” aan via het Natuur&Milieuteam.

Operatie Steenbreek is een landelijk initiatief om stenen door groen te vervangen.

Verder kun je als Amsterdammer terecht bij Natuur&Milieuteam Zuid als je meer wilt weten of als je andere vragen hebt. Bijvoorbeeld over waar je de tonnen kunt aanschaffen en wat je allemaal nodig hebt om de ton aan te sluiten. Stuur je vraag naar info@NMTzuid.nl.