Regenwater

Regenwater

Regenwateroverlast is een actueel probleem in Amsterdam. Er valt steeds meer regenwater in korte hevige buien en het riool kan dit niet aan. Er zijn verschillende wetspots in de stad waar bewoners zware overlast ondervinden. Het water blijft in de straten en binnentuinen staan en kelders lopen onder. Tegelijkertijd neemt de droogte in de zomers toe. Dus hoe maken we van een nadeel een voordeel? Water bergen! 

Wateroverlast wordt waterplezier

Een manier om die overlast te verminderen is het vasthouden van regenwater, zodat het niet of minder snel in het riool terecht komt. Meer groen zoals tuinen, groene daken en groene gevels, maar ook regentonnen zorgen daarvoor. Daarom zijn we in 2017 het ’10-ton-project’ gestart. Door te laten zien wat het nut van een regenton is, wilden we Amsterdammers motiveren om mee te doen. Voor dit project hebben we tien regentonnen geplaatst bij groene initiatieven in de buurt. Door de tonnen zichtbaar in het straatbeeld te brengen, werden anderen enthousiast gemaakt over het plaatsen van een regenton.

Wadi

Wadi’s zie je steeds vaker in Zuid, waaronder de nieuw aangelegde wadí’s in de Frans Halsbuurt en de Rivierenbuurt. Het zijn groene greppels die enorme hoeveelheden regenwater kunnen opvangen, zuiveren en infiltreren in de bodem. Ze helpen daarmee tegen overstromingen bij stortbuien én zorgen voor vergroening. Een wadi kun je eigenlijk overal aanleggen. Ook in je eigen tuin of in je buurt. Maar welke planten kun je het beste planten in een wadi en hoe kun je dit onderhouden?
Daarom hebben we in het kader van Klimaat Maand november o.a. een kennissessie georganiseerd op 17 november 2023 met ‘Professor Wadi’ Floris Boogaard water- en wadispecialist met een schat aan kennis en ervaring over de grootste opgaven voor een klimaatbestendige toekomst: droogte, hittestress en wateroverlast.

Regenton in je (gevel)tuin

Planten in je geveltuin krijgen niet vanzelf water. De regen stroomt er niet direct in, omdat de geveltuinen smal zijn of de wind verkeerd staat. Een regenton in je (gevel)tuin is een goede manier om regenwater op te vangen. Zo kun je op een makkelijke manier je planten zacht water geven. Het bespaart drinkwater, voorkomt gesleep van drie hoog met gieters en ontlast het riool als er een hoosbui is. Alleen maar voordelen! Natuurlijk heeft een regenton ook veel zin in je achtertuin, je volkstuin of op een schoolplein of bewonersproject. Maar je moet wel een regenpijp hebben om water in de ton te krijgen.

Voorbeeld regenton in een geveltuin

In de daktuin achter onze werkplek in Huis van de Wijk De Pijp staat een schuurtje met een regenton en een groen dak als voorbeeld. Deze regenton is aangesloten op de regenpijp van het schuurtje en als het regent, vult hij zich met water. Dat is zacht water voor je planten, beter dan drinkwater dat veel kalk bevat. Als de regenton vol is dan stroomt het regenwater gewoon terug de regenpijp in naar het riool.

Amsterdam Rainproof heeft veel tips over hoe je je tuin regenbestendiger kunt maken. Kijk ook naar hun maatregelen toolbox.

Vraag de folder “Regenwater in de tuin” aan via het Natuur&Milieuteam. Je kunt de folder ook online bekijken.