Project Regenton

Project Regenton

De kinderen van de Peetersschool in Zuid waren aanwezig bij de plaatsing van een ton op het schoolplein.

Regenwateroverlast is een actueel probleem in Amsterdam. Er valt steeds meer regenwater in korte hevige buien en het riool kan dit niet aan. Er zijn verschillende wetspots in de stad waar bewoners zware overlast ondervinden. Het water blijft in de straten en binnentuinen staan en kelders lopen onder. 

Wateroverlast verminderen

Een manier om die overlast te verminderen is het vasthouden van regenwater zodat het niet of minder snel in het riool terecht komt. Meer groen zoals groene daken en groene gevels, maar ook regentonnen doen dat. Daarom zijn we het ’10-ton-project’ gestart. Door te laten zien wat het nut van een regenton is, willen we Amsterdammers motiveren om ook mee te doen. Voor dit project hebben we tien regentonnen uitgedeeld aan groene initiatieven in de buurt. Door de tonnen zichtbaar in het straatbeeld te brengen worden anderen ook enthousiast over een regenton.

Kortingsacties

We hebben twee inkoopacties georganiseerd in 2017. Zo was het voor bewoners mogelijk om en regenton aan te schaffen met korting. Ook demonstreerden we de installatie van het systeem waarmee je de ton aan je regenpijp kunt verbinden. 25 bewoners hebben op deze manier een ton met korting kunnen bestellen. Via onze website houden we je op de hoogte van nieuwe acties in de toekomst.

Regenton in je (gevel)tuin

Het is vaak lastig om de planten in je geveltuin voldoende water te geven. De regen stroomt er niet direct in omdat de geveltuinen smal zijn. Een regenton in je (gevel)tuin is een goede manier om water te bergen. Door de opvang van regenwater kun je ook nog eens op een makkelijke manier je planten water geven! En je bespaart drinkwater, voorkomt gesleep van drie hoog met gieters en ontlast het riool als er een hoosbui is… Alleen maar voordelen! Natuurlijk heeft een regenton ook veel zin in je achtertuin, je volkstuin of op een schoolplein of bewonersproject.

Voorbeeld regenton in een geveltuin

In de geveltuin van onze werkplek in Wijkcentrum De Pijp aan de Gerard Doustraat 133 staat een regenton. Deze regenton is in 2016 aangesloten op de regenpijp en als het regent, vult hij zich met water. Er zit een slang aan met kleine gaten zodat het water geleidelijk in de geveltuin terecht komt. Dat is beter voor je tuin, de grond neemt water ook langzaam op. Als de regenton vol is dan stroomt het regenwater gewoon terug de regenpijp in naar het riool.

Regenton aansluiten is eenvoudig

We hebben in 2016 een filmpje gemaakt over hoe je zo’n regenton aansluit op een regenpijp, wat je allemaal nodig hebt en waarom het een goed idee is als straks de hele buurt, en wie weet heel Amsterdam, een regenton in de tuin of op het balkon heeft staan.

 

Tonnen op de kaart

Alle tonnen die door ons verdeeld zijn in Amsterdam Zuid staan op de kaart. Klik op de kaart hieronder om in te kunnen zoomen (opent in een nieuw tabblad van je browser). Als je zelf een regenton hebt en als je wilt dat deze ook op deze kaart komt te staan, laat het ons dan even weten. Dit kan door te mailen naar Anna. 

Overzichtskaart regentonnen

Overzichtskaart regentonnen

Links

Je kunt als Amsterdammer terecht bij Natuur&Milieuteam Zuid als je meer wilt weten of als je andere vragen hebt. Bijvoorbeeld over waar je de tonnen kunt aanschaffen en wat je allemaal nodig hebt om de ton aan te sluiten. Stuur je vraag naar info@NMTzuid.nl.

Amsterdam Rainproof heeft veel tips over wat je kunt doen om je tuin regenbestendiger te maken. Kijk ook naar hun maatregelen toolbox.

Vraag de folder “Regenwater in de tuin” aan via het Natuur&Milieuteam. Je kunt de folder ook online bekijken.

Operatie Steenbreek is een landelijk initiatief om stenen door groen te vervangen.