Geslaagde Water Demo Dag!

Geslaagde Water Demo Dag!

De eerste Water Demo Dag

Zaterdagmiddag 24 november 2019 was de eerste editie van de Water Demo Dag. Samen met Amsterdam Rainproof hebben we de daktuin op de nieuwe locatie van Natuur&Milieuteam Zuid regenbestendiger gemaakt. Een tuin op een garagedak was natuurlijk al fantastisch, maar nu is het helemaal een blikvanger! Met ongeveer 30 mensen zijn we in de tuin aan de slag gegaan. Het was naast leerzaam ook lekker om bezig te zijn en vooral erg gezellig. Kijk hier voor een foto impressie van de dag.

Groen dak en regenton

Als eerste kregen we een rondleiding van Siska door de tuin. Ze vertelde met overgave over hoe de tuin werkt en welke uitdagingen er in het verleden waren bij het tuinieren. Daarna gingen we onder leiding van Mirko van Amsterdam Rainproof een groen dak aanleggen. We leerden over verschillende soorten sedum, waar je op moet letten en waar je het kan bestellen. Daarna was er aandacht voor de regenton. Verschillende systemen om de ton aan de regenpijp te verbinden passeerden de revue. Samen met Anna van Natuur&Milieuteam Zuid en Ayelt werd er een dakgoot aangelegd en daar een regenton onder gezet. De tuinslang is verbonden van de regenton met een zandbak die is omgetoverd tot plantenbak. Er zitten gaten in de slang zodat de planten vanzelf water krijgen als de regenton vol stroomt.

Tegels er uit!

Daarna was het tijd om zelf aan de slag te gaan. We hebben tegels uit de tuin gehaald en zand weggehaald. Het resultaat hiervan was een grote kruiwagen vol zand die afgevoerd kan worden, mooi! De Gewildgroei tegel liet ruimte voor een beetje aarde en een plant. In de Groen tegels kan heel veel biologische tuinaarde en hierin hebben we een aantal biologische planten van het Groen Gemaal geplant. Ook hadden we een primeur: de eerste en nieuwe groene tegel met een klimrek voor klimplanten! Dit past heel goed bij onze aandacht voor groene gevels, dit willen we graag stimuleren in de stad. Als laatste heeft Mirko van Rainproof ons laten zien hoe we makkelijk zelf een grindkoffer kunnen maken en waarom dit nuttig is. Daarna proosten we met flesjes Rainbeer op de eerste geslaagde Water Demo Dag!

En verder…

We hopen in 2019 de stad nog regenbestendiger te maken. Onze werkwijze is om bewoners te leren hoe ze dit zelf kunnen doen. Het doel is dat al het geleerde op de Water Demo Dag weer wordt overgedragen naar ander bewoners die er niet zelf bij waren. Mocht je nou wel aanwezig willen zijn bij een volgende Water Demo Dag, stuur dan een bericht naar Natuur&Milieuteam Zuid. Dan houden we je op de hoogte! En als je er wel bij bent geweest en je gaat iets in de praktijk brengen van wat je gezien hebt: dan horen we dat graag! Als je in de buurt bent van de Tweede van der Helststraat 66 loop dan gerust binnen om te kijken in de tuin!

 


Laat een reactie achter