Composteren kun je leren

compostlogo2

 

GFT afval in Amsterdam

Ongeveer de helft van wat een huishouden weggooit bestaat uit groente-, fruit- en tuinafval. In Amsterdam gaat dat in de verbrandingsinstallatie. Zo gaat er een waardevolle grondstof verloren. Door dit afval te composteren, wordt het via een natuurlijk proces vruchtbare grond. De bodem is de basis voor veel dingen die vaak als vanzelfsprekend gezien worden. Voedsel, natuur, energie, wonen, drinkwater, en de koolstof en stikstofkringloop. Alles begint bij de bodem.

Verbeter de bodem in je tuin

Een tuin waar veel wil groeien en bloeien, begint onder de grond met een gezond bodemleven. Ondergronds zijn kleine bodemdieren, bacteriën en schimmels altijd bezig om van de afgevallen bladeren en afgestorven plantenwortels vruchtbare grond te maken. Dit proces heet vertering. Of humusvorming. Afbraak zorgt voor het weer beschikbaar komen van de voedingsstoffen die planten nodig hebben om te groeien.

Hoe maak je compost?

Je kunt zelf compost maken om de bodem van je geveltuin of moestuin te verbeteren. Op die manier voeg je bijna verteerd organisch materiaal toe dat voedingsstoffen voor de planten bevat en het bodemleven voedt. Ook verbetert compost de structuur van de bodem, waardoor er meer zuurstof en water in de bodem opgeslagen kan worden. Plantenwortels vinden gemakkelijker water en voedsel en kunnen beter in de bodem dringen.

Compostmethodes

Er zijn verschillende manieren om te composteren. Er bestaan wormencompostbakken die je kunt aanschaffen, maar je kan ze ook zelf maken. Als je over meer ruimte beschikt kan je kiezen voor een composthoop of -vat. Als je in één keer al het organisch materiaal toevoegt, kan je een warme composthoop maken. Voeg je het hele jaar door GFT afval toe, dan wordt dit koud composteren genoemd. Een andere optie is fermenteren in een afgesloten bokashi emmer.

Zelf wormcomposteren?

Heb je altijd al willen wormcomposteren? Kijk dan op onze wormcomposteerpagina. Daar vind je onze nieuwe DIY wormencompostbak YOuTubefilmpje, waar Toos Tuin je stap voor stap vertelt hoe je een wormencompostbak kan maken met gerecyclede materialen. Je kunt dit ook nog eens nalezen in het DIY wormencompostbak instructieblad.

Compostnetwerk Zuid

Ben jij geïnteresseerd om zelf of met je buren compost te maken? Of doe je dat al en wil je jouw ervaring delen met andere buurtbewoners? Sluit je dan aan bij Compostnetwerk Zuid! Via de e-maillijst kom je met elkaar in contact en blijf je op de hoogte van activiteiten in de buurt. Wil je meer weten en je aanmelden, schrijf dan naar Els@NMTzuid.nl

Compostmeester introductiecursus

Dit najaar organiseren we een introductiecursus van 6 bijeenkomsten om een kijkje in de keuken van een compostmeester te kijken. In de cursus komen onderwerpen aan bod als koud en warm composteren, wormcomposteren, bodemleven, toepassing van compost, de functies van de compostmeester en het organiseren van compostinitiatieven in de buurt. Voor meer informatie en het complete programma, kijk op het nieuwsbericht.

Leuke en nuttige links

 • Veel praktische informatie vind je ook in deze Composteren om mijn afval te verminderen – Praktische gids
 • Met de actie Help Humus de grond in, kun je laten zien dat jij ook voor een gezonde bodem bent.
 • Het Compostgilde heeft een overzicht over de verschillende soorten composteren en wie in Amsterdam daar meer over weet.
 • Stichting Buurtcompost ontwikkelt samen met gemeentes systemen voor verwerking van groente, fruit en tuinafval met buurtbewoners.
 • Le Compostier is een bedrijf dat mensen helpt die willen beginnen met composteren in de stad en ontwerpt daartoe compostbakken en zakken om op aantrekkelijke wijze het eigen gft-afval te verwerken tot rijke compost. Daarnaast helpt Le Compostier het delen van compost mogelijk te maken.
 • De Brede Moestuin en Toos Tuin geven advies en cursussen over zelf composteren. Je leert hoe je de aarde van je (gevel)tuin kunt voeden met keukenafval. Je leert hoe je keukenafval om kan zetten in hoogwaardige voeding voor planten. Een oude vuilnisbak op het balkon is genoeg voor om zelf de gezonde hap voor de tuin te maken
 • Studio Claire Hornn maakt compost van je voedselafval met een indoor, design en multifunctioneel wormencompostbak.
 • Balkonton is een verticale moestuin op pootjes met ingebouwd compostwormenvat. Je kunt een workshop volgen om er zelf een te bouwen.
 • Composteren in de Frans Halsstraat is een groepje enthousiaste buren die in de ruimtes onder de grote plantenbakken op de hoeken van de Frans Hals- en de Saenredam- en de Daniel Stalpertstraat een proef doet om gft afval te composteren. Een nieuwe bak naast de lage bloembak voor nummer 59 krijgt bovenop een plek voor planten. De GFT is dus niet te zien en de geur is niet of nauwelijks waarneembaar. Dit project wordt begeleid door de Stichting Buurtcompost, die op meer plekken in de stad bezig is met buurcomposteren.
 • Compost worm afhaalpunten netwerk
 • Containing Mushrooms kweekt oesterzwammen op koffieresidu van de kantoren op de Zuidas. De kwekerij is gehuisvest in een container en staat op de Boeletuin. De oesterzwammen worden verkocht aan de kantines en kantoren van de Zuidas. Je kunt er ook DHZ-pakketjes bestellen om zelf oesterzwammen te kweken. Mycophilia adviseert over en kweekt paddestoelen op organisch afval.
 • Stadscompost informeert over de Bokashi emmer en bemiddelt tussen compostproducenten en afnemers.
 • Zuidmoes is een buurtmoestuin waar zelf compost gemaakt wordt.
 • Compostmeester is een organisatie van vrijwilligers die het thuiscomposteren in Nederland op de kaart wil zetten. De compostmeesters in Nederland zijn in België opgeleid door Vlaco, een organisatie die al 25 jaar ervaring heeft op dit gebied.
 • Nudge, verspil geen schil
 • Online cursus Humisme door Marc Siepman, vertaler van het boek Het Bodemvoedselweb.

Inleverpunten van groente, fruit en/of tuinafval

in verschillende wijken van Amsterdam: