weggooien is toch zonde!

Composteren kun je leren

Van keuken en tuinresten kun je prachtige compost maken. Composteer je mee in Amsterdam Zuid? Op deze pagina vind je achtergrondinformatie en tips om direct aan de slag te gaan!

GFT afval in Amsterdam

Ruim een derde van wat we weggooien bestaat uit groente-, fruit- en tuinafval. In Amsterdam gaat dat in de verbrandingsinstallatie. Zo gaan waardevolle grondstoffen verloren. Door dit afval te composteren, wordt het via een natuurlijk proces omgezet in vruchtbare aarde. De bodem is de basis voor veel dingen die vaak als vanzelfsprekend gezien worden: voedsel, natuur, energie, wonen, drinkwater, en de koolstof en stikstofkringloop. Alles begint bij de bodem.

Humusvorming in je tuin

Een tuin waar veel groeit en bloeit, begint onder de grond met een gezond bodemleven. Ondergronds zijn kleine bodemdieren, bacteriën en schimmels altijd bezig om van de afgevallen bladeren en afgestorven plantenwortels vruchtbare grond te maken. Dit proces heet vertering of humusvorming. Afbraak zorgt voor het opnieuw beschikbaar komen van voedingsstoffen die planten nodig hebben om te groeien.

Compost maken

Je kunt ook zelf compost maken en daarmee de bodem van je geveltuin of moestuin verbeteren. Op die manier voeg je bijna verteerd organisch materiaal toe dat voedingsstoffen voor de planten bevat en het bodemleven voedt. Ook verbetert compost de structuur van de bodem, waardoor er meer zuurstof en water in de bodem opgeslagen kan worden. Plantenwortels vinden vervolgens gemakkelijker water en voedsel en kunnen beter in de bodem dringen.

Compostmethodes

Er zijn verschillende manieren om te composteren. Het Compostgilde geeft een mooi overzicht hierover. Een manier van composteren is met een wormenbak. Als je over meer ruimte beschikt kun je kiezen voor een composthoop of -vat. Als je in één keer al het organisch materiaal toevoegt, kan je een warme composthoop maken. Voeg je het hele jaar door gft-afval toe, dan wordt dit koud composteren genoemd. Veel praktische informatie over deze methodes vind je in de Composteren om mijn afval te verminderen – Praktische gids. Een andere optie is fermenteren in een afgesloten bokashi-emmer. Stadscompost informeert over de Bokashi-emmer en bemiddelt tussen compostproducenten en afnemers.

Zelf wormcomposteren?

Heb je altijd al willen wormcomposteren? Kijk dan op onze wormcomposteerpagina. Daar vind je ons wormencompostbak YouTubefilmpje, waar Toos Tuin je stap voor stap vertelt hoe je een wormencompostbak maakt met gerecyclede materialen. Je kunt dit nalezen in het Do It Yourself wormencompostbak instructieblad.

Wil je thuiscomposteren en heb je geen zin om te knutselen? Dan kun je een wormenbak kopen. Je hebt bijvoorbeeld de Balkonton, een verticale moestuin op pootjes met ingebouwd compostwormenvat. Studio Claire Hornn ontwerpt multifunctioneel wormencompostbakken voor in huis. En als je het op een grotere bak wilt om met je buren te composteren, kijk dan eens op de website van Stichting Buurtcompost. Daar vind je informatie over wormenhotels in de openbare ruimte in Amsterdam. In de Frans Halsbuurt staan drie wormenhotels met plantenbakken bovenop. Ze vallen niet op en de geur is niet of nauwelijks waarneembaar. Misschien staat er ook al eentje bij jou in de buurt en kun je je aansluiten! Ook Le Compostier maakt grote wormencompostbakken voor buurtcomposteren.

Compostnetwerk Zuid

Ben jij geïnteresseerd om zelf of met je buren compost te maken? Of doe je dat al en wil je jouw ervaring delen met andere buurtbewoners? Sluit je dan aan bij Compostnetwerk Zuid! Via de e-maillijst kom je met elkaar in contact en blijf je op de hoogte van activiteiten in de buurt. Wil je meer weten en je aanmelden, schrijf dan naar Els@NMTzuid.nl

Compostmeesters

In het najaar van 2017 organiseerden we een eerste compostmeester introductiecursus van zes bijeenkomsten. Tijdens deze cursus namen we een kijkje in de keuken van de compostmeester. In de cursus kwamen onderwerpen aan bod als koud en warm composteren, wormcomposteren, bodemleven, toepassing van compost, de functies van de compostmeester en het organiseren van compostinitiatieven in de buurt. Voor meer informatie over de cursus in 2018 en het complete programma, kijk naar de  cursusaankondiging.
Wil je meer weten over compostmeesters, bezoek dan ook eens de website van Compostmeester.nl. Dat is een organisatie van vrijwilligers die het thuiscomposteren in Nederland op de kaart wil zetten. De compostmeesters in Nederland zijn in België opgeleid door Vlaco, een Vlaamse organisatie die al 25 jaar ervaring heeft op dit gebied.

Gft-inleverpunten

In Amsterdam zijn er enkele projecten waar je gft resten kunt inleveren. In West kun je terecht bij de moestuin van I can change the world with my 2 hands. In de buurt van het Amstel station haalt Vereniging Bajesdorp je keukenresten op. Soeptuinen Bredius ontvangt gft uit de Spaarndammerbuurt. Bij Zero Waste Lab in Amsterdam Oost verwerken ze keukenafval in een composteermachine.

Leuke en nuttige links

  • Met de actie Help Humus de grond in, kun je laten zien dat jij ook voor een gezonde bodem bent.
  • De Brede Moestuin en Toos Tuin geven advies en cursussen over zelf composteren. Je leert hoe je de aarde van je (gevel)tuin kunt voeden met keukenafval. Je leert hoe je keukenafval om kan zetten in hoogwaardige voeding voor planten.
  • Zuidmoes is een buurtmoestuin op de Zuidas waar zelf compost gemaakt wordt.
  • Nudge promoot composteren door het project Verspil geen schil.
  • Online cursus Humisme door Marc Siepman, vertaler van het boek Het Bodemvoedselweb.
  • Containing Mushrooms kweekt oesterzwammen op koffieresidu van bedrijven. De kwekerij is gehuisvest in twee container bij MijnStadstuin in Amsterdam West. Je kunt er ook pakketjes bestellen om zelf oesterzwammen te kweken.
  • Mycophilia adviseert over en kweekt paddestoelen op organisch afval.