Het vergeten plantseizoen

Het vergeten plantseizoen

Najaar is het plantseizoen

Terwijl de meeste mensen denken aan het voorjaar als het ideale moment om hun tuin op te fleuren met nieuwe planten, is er een seizoen dat vaak over het hoofd wordt gezien: het najaar. Dit wordt ook wel het “vergeten plantseizoen” genoemd.

bron: Appeltern Adventure Gardens

Hieronder een aantal voordelen van het planten in het najaar ten opzichte van het voorjaar.

  • Vaste planten gaan in die periode in rust en de grond is dan nog redelijk warm. Bovendien valt er voldoende regen zodat de bodem vochtig blijft. Zo hebben planten de tijd om te wortelen voordat de winter aanbreekt. Wanneer het voorjaar aanbreekt kunnen ze meteen starten met groeien. Resultaat: ze worden groter en bloeien mooier.
  • Ook zijn er veel zaden die je beter in de herfst kunt zaaien. Veel zaden in meerjarige mengsels hebben de winterse kou nodig om te kiemen. Als je in het voorjaar zou zaaien, komt een deel van het mengsel pas een jaar later op. Een ander voordeel is dat bepaalde eenjarige onkruiden zoals zevenblad of brandnetel minder kans krijgen. Deze soorten kiemen namelijk in het voorjaar op losgemaakte grond. Door in het najaar te zaaien is de grond gedurende de winter al een beetje tot rust gekomen en zullen onkruiden dus minder kunnen kiemen.
  • Hetzelfde geldt voor bloembollen. Zet ze deze maanden in de grond en komend voorjaar heb je al heel vroeg een bloeiende tuin. Bloemen als krokus en de narcis bloeien vroeg in het jaar. Dat is niet alleen leuk voor jezelf maar ook fijn voor insecten. Als bijvoorbeeld wilde bijen vroeg in het seizoen weer actief worden, zijn dit de eerste planten waar zij nectar kunnen vinden. (bron: plantmee.nl)

Activiteiten en Tips over het vergeten plantseizoen:

Lezing ‘De herfst: het vergeten plantseizoen’ door Jan van Steijn

  • Tijd: zondag 22 oktober 14.30 tot 16.00 uur. De tuin is vanaf 14.00 uur open.
  • Locatie: Heemtuin De Heimanshof, Wieger Bruinlaan 1, Hoofddorp
  • Toegang is gratis. Ook toegankelijk voor minder validen.

Tips, artikelen en video’s: Plant je mee – Het najaar is hét ideale plantseizoen (plantmee.nl)

Klimaat Maand november en bio-bollenactie

Wist je dat het najaar de juiste tijd is om bloembollen te planten? Hiermee help je namelijk de bijen in het vroege voorjaar. Speciaal voor groene buurtinitiatieven delen wij gratis 20 bloembollenpakketten uit aan groene buurtinitiatieven in de Pijp, Rivierenbuurt en Buitenveldert (wees snel want op=op).

Wil jij kans maken op een bloembollenpakket? Lees verder


Laat een reactie achter