Vlinderroute Buitenveldert in volle gang!

Vlinderroute Buitenveldert in volle gang!

De eerste tellingen zijn een feit!

Je hebt het misschien wel voorbij zien komen: we hebben met vrijwillige vlindertellers een vlinderroute opgezet in het eco-lint aan de Kalfjeslaan. Benieuwd wat we tegen komen en hoe dat in zijn werk gaat? Lees het verslag hieronder, en doe mee aan de prijsvraag.

Wat doen we

Zie je een groep mensen in wandelschoenen, gewapend met kaarten, langzaam, en met de blik omhoog buiten de paden lopen op het eco-lint? Met af en toe een kreet? Bel de politie niet! Dat zijn wij! En die kreet is van enthousiasme als we iets bijzonders zien! Als groep dragen we er zorg voor dat er elke week vlinders geteld worden. We determineren de vlinders, en geven deze gegevens door aan de Vlinderstichting. Dit alles om bij te dragen aan een goed ecologisch beheer en daarmee biodiversiteit hier, en hopelijk ook elders in de stad! We zijn inmiddels met 10 man sterk, en hebben onze eerste 2 wandelingen erop zitten!

Turen naar vlinders

We doen ons best om alle vlinders te herkennen, maar makkelijk is het niet. Toch gaan we er vanuit dat we langzaam beter worden, en de herkenningskaarten van de Vlinderstichting helpen hierbij reuze. We hebben de route nu 2 keer gelopen. De eerste keer zagen wij 18 vlinders, en gister maar liefst 34. Het waren 6 soorten: groot witje, klein witje, klein geaderd witje, atalanta, bruin zandoogje, bont zandoogje en gehakkelde aurelia. De atalanta’s staan met stip op 1. Maar misschien kwam dat door de aantrekkingskracht van de pet van 1 van onze tellers

Atalanta strijkt herhaaldelijk neer op pet

We zagen ook een blauwtje, maar die vloog net buiten de sectie waar we mochten tellen. We weten het niet zeker, maar we geloven niet dat we de vlinders op mogen jagen tot ze zich op een plek bevinden waar wij ze mogen tellen. We hebben hem dus maar met rust gelaten.

Wat zeggen de tellingen voor nu?

Het was te verwachten dat we in juli veel vlinders zien! De meeste vlinders brengen namelijk meerdere generaties per jaar voort: 1 in de lente, en 1 (of meerdere) in de zomer. In juni is er daardoor soms juist sprake van de zogeheten ‘juni-dip’: de voorjaarsvlinders zijn alweer verdwenen, en de zomervlinders zijn nog in rups stadium! Juni is dus geen goed moment om te gaan maaien; de rupsen kunnen niet wegvliegen van je maaier. Beter wacht je tot de zomer wat verder op gang is, en de 2e generatie uit is gevlogen.

Statistische bollebozen zullen terecht opmerking dat we nog geen conclusies kunnen trekken uit deze 2 tellingen. De vlinderstichting mag dat wel; aangezien zij data bundelt vanuit 800 routes over de jaren heen. Ze liet in haar nieuwsbrief weten dat er deze zomer (zie de roze lijn) meer vlinders geteld worden dan in de afgelopen jaren (zie de groene lijnen)! Ze denkt dat het komt door dat de waardplanten van veel vlinders er goed bij staan door alle regen. Dit zijn de planten waar vlinders hun eitjes op kunnen leggen. Goed nieuws dus!

Wil je ook iets doen?

Kijk dan eens of je voldoende van die waardplanten in de tuin hebt staan. Behalve voedsel hebben vlinders rust-, schuil- en overwinterplekken nodig, en opwarmplekken in de zon. Vlinders kunnen namelijk alleen vliegen als hun lijf 30 graden is! Hoe je deze plekken creëert kan je hier vinden.

Of word teller en doe mee! Wil je wat meer leren over vlinders en meteen bijdragen aan een verbeterd ecologisch beheer? En heb je de tijd om een paar (minimaal 5) keer per jaar anderhalf uur te wandelen vlinders te registeren? Dan is het misschien wel iets voor jou om de vrijwilligerspoule van deze vlinderroute te versterken! Voor aanmeldingen en vragen kun je terecht bij Emma via Emma@NMTzuid.nl

Prijsvraag

En dan nu de prijsvraag: Vorige week heb ik een wandeling gemaakt op de Utrechts heuvelrug. De wandeling ging door bos(randen) en heide gebied (prachtige oude NS wandeling van Rhenen naar Amerongen). Kan jij herkennen welke vlinders ik heb gezien? Reageer hieronder of via emma@nmtzuid.nl en maak kans de Vlinderherkenningskaart van de Vlinderstichting te winnen! De eerste 5 juiste reacties hebben prijs!

Gepubliceerd: 22-7-2021


Laat een reactie achter