Vlinderroute Buitenveldert: vrijwilligers gezocht

Vlinderroute Buitenveldert: vrijwilligers gezocht

Meten = weten

We horen het vaker: 75% van de insecten is sinds begin jaren ’90 verdwenen. Hoe vaker je het hoort, hoe meer het een voldongen feit lijkt te zijn. Maar dat betekent niet dat we het dan maar moeten accepteren. Het is belangrijk om te weten hoe, waar en waarom het gebeurt. Die informatie kan namelijk nuttig zijn om onze kleine vrienden weer terug te krijgen. Hierbij kan jij meedoen!

Meetnet Vlinderstichting

In 1990 heeft de Vlinderstichting in samenwerking met het CBS als onderdeel van de Nationale Databank Flora en Fauna het Meetnet Vlinders opgericht. Honderden vrijwilligers door het hele land doen tellingen. Zij wandelen gewapend met een herkenningskaart wekelijks het zelfde parcours in hun buurt, en determineren en registreren de vlinders die ze tegenkomen. Op deze manier kunnen korte en lange termijn variaties worden vastgesteld. Het doel is deze variaties te linken aan omgevingsfactoren, die ze vervolgens hopen te beïnvloeden.

Resultaten meetnet

Het blijkt dat zowel de bedreigde als algemene vlindersoorten steeds maar verder achteruit gaan. De reden van deze achteruitgang zijn verlies van bloemen en planten door veranderend gebiedsbeheer op kleine en grote schaal, en verlies van leefgebied aan verstedelijking, industrie, infrastructuur en landbouw. Hier een greep uit een aantal ontdekkingen die de Vlinderstichting door hun tellingen al deed:

  • Sinds 1990 is het aantal vlinders gehalveerd.
  • Van de 53 soorten in Nederland, is ruim de helft zeldzaam of zeer zeldzaam.
  • Meer dan de helft van de vlinders staat op de Rode Lijst.

Gelukkig kan het beheer op basis van de cijfers vrij precies toegespitst worden op wat nodig is. Het lijkt er dan ook op dat dit zin heeft. De vlinderstichting heeft een aantal succesvolle projecten en sinds 2015 gaat het met sommige soorten iets beter. Jij kan natuurlijk ook helpen door zo veel mogelijk nectarrijke bloemen en planten te plaatsen in tuin en op balkon. Maar ook door teller te worden.

Vlinderroute Buitenveldert

In 2005 is een vlinderroute uitgezet aan de Kalfjeslaan in Buitenveldert; deze wordt echter sinds 2011 niet meer gelopen. In samenwerking met de gemeente, de vlinderstichting en een aantal vrijwilligers gaan we deze route nieuw leven inblazen. De vlinderstichting is erg enthousiast over dit plan, en verwacht dat hier nuttige informatie uit zal komen die positief effect zal hebben op het lokaal beheer.

Word teller, doe mee

Woon jij in de buurt, wil je wat meer leren over vlinders en meteen bijdragen aan een verbeterd beheer? En heb je de tijd om een paar (minimaal 5) keer per jaar vlinders te registeren? Dan is het misschien wel iets voor jou om de vrijwilligerspoule van deze vlinderroute te versterken. Meld je voor 1 juli aan!

Voor aanmeldingen en vragen kun je terecht bij Emma via Emma@NMTzuid.nl


Gepubliceerd: 3-6-2021


2 reacties

  1. Lien Heyting schreef:

    Hoe lang is de looproute? Is het beginpunt gelijk aan het eindpunt, zodat ik er met mijn fiets heen kan en vandaar ook weer terug naar huis kan fietsen?
    Vriendelijke groet, Lien Heyting

    • Emma Smeets schreef:

      Hoi Lien,
      Leuk dat je meer wilt weten. De route wordt zo’n 500 a 1000 meter, en waarschijnlijk inderdaad in een lus.
      Als je meer vragen hebt, of wilt overleggen kan je me ook bereiken via de mail op emma@nmtzuid.nl.
      Hartelijke groeten,
      Emma

Laat een reactie achter