Geslaagd project boomtuinbakken

Geslaagd project boomtuinbakken

1e Jan van der Heijdenstraat flink groener

Afgelopen zondag 6 oktober 2019 hebben we, ondanks de regen, met zijn allen 7 grote bakken gebouwd rondom de bomen in de 1e Jan van der Heijdenstraat. Dit bewonersinitiatief is tot stand gekomen dankzij een subsidie uit de Groen in de Buurtsubsidie. De bakken zijn gemaakt door Stichting Stadshout van omgewaaide iepen uit het centrum van Amsterdam, naar een ontwerp van de initiatiefneemster. De bakken staan op pootjes zodat de bomen nog water en zuurstof krijgen. Alles is zoveel mogelijk op de werf van Stadshout gezaagd, geboord en geschroefd, zodat we het ook echt in één dag af konden krijgen.

Bouwploeg

Meerdere ‘bouwploegen’, bestaande uit buren en vrijwilligers van NMTzuid hebben de bakken om de bomen gebouwd. Dat was een pittige klus, want de bakken zijn gemaakt van dik en zwaar Iepenhout. Twee grote ‘U’-vormen werden op elkaar geplaatst om de boom heen en met planken aan elkaar bevestigd. RVS schroeven van meer dan 10 cm zorgen voor de stabiliteit. Met accuboren werd alles aan elkaar geschroefd. Gelukkig beschikten we over meerdere accu’s, want met zulk zwaar werk gaan ze maar twintig minuten mee.

Vulploeg

Vervolgens gingen de ‘vulploegen’ aan de slag met het bevestigen van worteldoek, het vullen met een laagje kleikorrels en biologische tuinaarde van Bio-Kultura en een toplaagje van biologische mest. Tot slot zijn er biologische vaste plantjes van Kwekerij van Houtum ingezet. De lokale Hema zorgde voor koffie en gevulde speculaas. Dat was met die kou erg lekker. Zelf hadden we voor sap, broodjes en beleg gezorgd.

Draaiboek

Van het hele proces wordt nog een draaiboek gemaakt, zodat er bij een volgend project nog sneller en makkelijker gewerkt kan worden. Maar het resultaat mag er zijn. Er werd zelfs al gepraat over de volgende bakken….in de 2e Jan van der Heijdenstraat. 🙂

Album

Meer foto’s zien? Kijk dan in het album dat we gemaakt hebben van het project.

Wil je ook zo’n initiatief starten neem dan contact met ons op!


2 reacties

  1. Gepke Andringa schreef:

    Ik ben erg geïnteresseerd in groene daken (ook op mijn eigen schuurtje …, maar er zijn ook een aantal uitbouwen van koopwoningen gekomen, die zijn er natuurlijk ook heel geschikt voor en ook veel leuker voor de bovenburen om naar te kijken lijkt mij) en die bakken rondom bomen zijn ook geweldig. Ik ben dan ook heel erg geinteresseeed in dat draaiboek daarvan. Verder zou ik best wel mijn straat willen enthousiasmeren en mobiliseren voor deze zaken, maar heb geen idee hoe ik dit aan moet pakken en ben dan ook bang dat alles alleen op mijn schouders neer zal komen …

    • Lilian Voshaar schreef:

      Hi Gepke,
      De subsidieregeling van Amsterdam geldt alleen voor daken en uitbouwen ouder dan 5 jaar. Als je bijelkaar 30 m2 hebt evt samen met je buren, kun je de subsidie aanvragen.
      Het Groene Schuurtjes initiatief wordt dit jaar georganiseerd voor De Pijp.
      Op onze website staan meerdere draaiboeken hoe je buurt te vergroenen. Bijvoorbeeld deze https://nmtzuid.nl/project/groen-in-de-buurt/. Buurtinitiatieven starten doe je per definitie samen met een aantal buren, dan is het goed te doen.
      Met vriendelijke groet,
      NMTzuid

Laat een reactie achter