Smaragdplein is Smaragdgroen

za 18 januari 2025

Smaragdplein is Smaragdgroen

Lilian Voshaar

Hoe verander je een plantsoen in een eetbare tuin?

In 2019 is een mooi initiatief gestart door een groep bewoners aan het Smaragdplein. Het doel was om het bestaande plantsoen op het plein te veranderen en meer variatie aan te brengen. De bewoners hebben met hulp van Natuur&Milieuteam Zuid en de gebiedsmakelaar en -beheerder subsidie aangevraagd én gekregen om het plantsoen om te vormen tot een eetbare tuin. 

De start

Een bewonersinitiatief start je met een gezamenlijk idee of wens die je in ongeveer zes stappen vorm geeft. Daar helpt NMTzuid graag bij.  Een enthousiaste groep bewoners ging aan slag met in hun groep een voedselbosexpert en een landschapsarchitect. Dat heeft gezorgd voor een bijzonder plan en vele positieve reacties in de buurt.

Toen de subsidie aan Smaragdgroen (de nieuwe naam voor het plantsoen) werd verleend kond de initiatiefgroep aan de slag. Eerst is de aanwezige beplanting verwijderd door de aannemer van het stadsdeel (met dank!) en zijn er schelpenpaden aangelegd. Zo werd de hoofdstructuur duidelijk. Het voordeel van schelpenpaden is dat regenwater er gewoon doorheen sijpelt. Daarmee is het plantsoen regenbestendig en toch goed begaanbaar.

  • Ben je zelf benieuwd naar wat voor subsidies er bestaan om dit soort initiatieven te financieren? Kijk dan eens op onze subsidiepagina.

De aanleg

In november 2019 heeft een grote groep bewoners de nieuwe planten in de grond gezet. Het was een gezellige productieve dag waarbij jong en oud meehielpen.

Eetbare siertuin

Er is een eetbare siertuin gecreëerd dat met de nodige verzorging over een paar jaar flink wat lekkers zal gaan opleveren. Er zijn fruitbomen geplant, bessenstruiken, kruiden en andere eetbare gewassen. In het midden van de tuin komt nog een mooie notenboom.

En nu?

Op dit moment (maart 2020) wordt er al voor het eerst geoogst! Het ‘onkruid’ kleefkruid steekt namelijk overal de kop op. In nieuw opengelegde aarde zitten altijd zaden van (on)kruiden. Zodra ze de kans krijgen gaan ze groeien. De bewoners zijn bezig dit onder controle te krijgen en proberen ook recepten uit met kleefkruid. Kleefkruid is namelijk erg gezond! De kleefkruid omelet is momenteel populair bij de bewoners.

Er is ook een lading houtsnippers geleverd door het stadsdeel, om paadjes mee te vormen. Daarnaast haalden de bewoners zelf een karrenvracht biologische compost om de tuin mee te bedekken. Zo krijgen alle gewassen een dosis voeding voor het groeiseizoen losbarst.

Verbinden

Ondertussen wordt er ook gepraat met de op het Smaragdplein aanwezige welzijnsorganisatie Combiwel om te kijken hoe we hun doelgroepen kunnen betrekken bij de tuin. Gedacht wordt aan tuinieren en snoeien met de jongeren en een lezing met rondleiding voor de ouderen.

Ornamenten

Een primeur voor een stadstuin: er is door de bewoners een aanvraag gedaan voor het plaatsen van oude ornamenten en gevelversieringen. Deze ‘bouwfragmenten’ zijn afkomstig uit allerlei (monumentale) gebouwen in Amsterdam en lagen opgeslagen in een depot. De Gemeente wil graag dat deze oude bouwstukken een nieuw leven krijgen. Marco van Smaragdgroen deed een aanvraag om verschillende ornamenten in de tuin te mogen opnemen. Het verzoek is ingewilligd en de tuin krijgt zowaar 21 bouwfragmenten toegewezen. Binnenkort zijn die te bewonderen tussen het eetbare groen!

Wil je dit project volgen?

Deze pagina wordt regelmatig geüpdatet. Neem ook eens een kijkje op de website die de bewoners zelf hebben gemaakt voor dit project: www.smaragdgroen.nl

Laat een reactie achter