Regenbestendig

Regenbestendig

Regenwateroverlast aanpakken

Regenwateroverlast is een actueel probleem in Amsterdam. Er valt steeds meer regenwater in korte hevige buien en dit kan ons riool niet aan. Er zijn verschillende ‘wetspots’ in de stad waar bewoners overlast van ondervinden, ook in Amsterdam Zuid. Dat kan inhouden dat de straat vol met regenwater blijft staan na een hevige regenbui. Maar het kan ook betekenen dat je kelder onderloopt. En dit terwijl je regenwater op veel verschillende manieren goed kan gebruiken. Bijvoorbeeld om je toilet mee door te spoelen of er je planten in je (gevel)tuin water mee te geven. Natuur&Milieuteam Zuid wil iets aan dit probleem doen door bewoners te stimuleren om zelf hun leefomgeving aan te passen en deze regenbestendig te maken.

Maatregelen

In 2018 gaan we vijf maatregelen onder de aandacht brengen die helpen dit probleem op te lossen. Als bewoner kan je namelijk tal van aanpassingen doen aan je woning of tuin en dit hoeft niet heel moeilijk of duur te zijn. Om de twee maanden brengen we een nieuwe maatregel onder het voetlicht. De eerste maatregel wordt in maart 2018 toegepast. Het gaat om het aanleggen van waterpasserende verharding. We laten op verschillende manieren zien hoe je dit in de praktijk aan kan pakken. Deze regenbestendige maatregelen gaan we toepassen in 2018:

  • Waterpasserende verharding aanleggen (inschrijving voor een waterpasserende tegel is open vanaf 1 maart!)
  • Een regenton aansluiten op een regenpijp (inschrijving voor een regenton vanaf april 2018!)
  • Een waterbergend krat ingraven
  • Het plaatsen van een groen dak
  • Het koppelen van een toilet aan een hemelwaterafvoer

Inkoopactie Gewildgroei tegel

Vanaf 1 maart starten we met een inkoopactie voor een waterdoorlatende tegel. We hebben gekozen voor de tegel van Gewildgroei. Het is prijzig om een losse tegel waar water of planten doorheen kunnen groeien aan te schaffen. Als we deze in een grote hoeveelheid kopen zorgt dat voor een behoorlijke prijsdaling. Als je deze los besteld kost de tegel €21,95 maar via Natuur&Milieuteam Zuid is hij te krijgen voor €5. Je kan de tegel afhalen in De Pijp. Kijk voor meer informatie op deze pagina, daar is de tegel ook te bestellen.

Demonstratie op Groen Gemaal 22 maart

Wil je voor je besteld goed weten hoe zo’n waterpasserende tegel er uit ziet? Op 22 maart, de Wereld Waterdag, gaan we er een aantal plaatsen. Dat doen we op het Groen Gemaal in het Sarphatipark om 16 uur. Wil je komen kijken? Laat het even weten van te voren door te mailen naar Anna. Je bent van harte welkom. We verwachten dat het een half uurtje duurt, voor koffie en thee wordt gezorgd.

Inkoopactie regenton

In 2017 hebben we met project Regenton 10 tonnen aangesloten voor actieve bewoners in de geveltuin of bij bewonersinitiatieven in de buurt. Op deze kaart is te zien waar de tonnen zijn geplaatst. Ook hebben er 35 bewoners via onze inkoopactie een regenton aangeschaft. Dit jaar zetten we weer een soortgelijke actie op touw. Ben je geïnteresseerd in de aanschaf van een kunststof of houten regenton? Stuur dan een mail naar Anna Galenkamp. Op de Natuur&Milieumarkt op 22 april van 12 tot 16 uur in het Sarphatipark kan je de regentonnen in het echt zien, meer informatie krijgen en ook een bestelling plaatsen.

Wil je meedoen?

Zie je in bovenstaande maatregelen interessante mogelijkheden voor jou (gevel)tuin of woning? We zijn op zoek naar geschikte voorbeeldlocaties waar we deze vijf maatregelen in de praktijk kunnen brengen. Daarin hebben we een voorkeur voor openbare locaties of locaties die vanaf de openbare ruimte goed zichtbaar zijn en voor locaties in Amsterdam Zuid. Als je interesse hebt dan horen we dat graag van je. Je kan mailen naar Anna Galenkamp of bellen naar 06-20539406. Als je meer informatie wilt of je hebt zelf waterbestendige oplossingen die je onder de aandacht wil brengen kan je ook contact opnemen.

Links

Amsterdam Rainproof heeft veel tips over wat je kunt doen om je tuin regenbestendiger te maken. Kijk ook naar hun maatregelen toolbox.

Vraag de folder “Regenwater in de tuin” aan via het Natuur&Milieuteam. Je kunt de folder ook online bekijken.

Operatie Steenbreek is een landelijk initiatief om stenen door groen te vervangen.