Groene speelplek Pastelstraat

vr 15 november 2024

Groene speelplek Pastelstraat

Nadja Kieft

Update

Wat is hier veel gebeurd in de afgelopen maanden, je moet echt eens komen kijken! Wat begon met een aantal volhardende buurtbewoners en een moodboard sessie 2 jaar geleden is geworden tot een parel van een groene speelplek waar de buurt elkaar veilig kan ontmoeten. 

Pastelgroen is groen!

Van fietsparkeerplaats en verouderd speelrek naar groene oase die als speel- en ontmoetingsplaats dienst doet. Het is bijna te veel om op te noemen wat er allemaal gebeurd is!

Alle planten staan op hun plek. Ze hebben lekker veel regen gehad de afgelopen 2 maanden, dus ze hebben goed gepakt en zijn mooi in bloei gekomen. De planten komen van de eigen kwekerij van de amstelglorie, dus onbespoten en inheems. Wil je weten wat er zoal mooi groei en bloeit, misschien voor inspiratie van je eigen tuin? Neem een kijkje op de plattegrond hieronder.

Stadshout heeft het hout voor de hekken om de boomspiegels gebracht en samen met de zoon van de initiatiefneemster in elkaar getimmerd. Ze maakten ook een mooie zeshoekige kruidenbak, die gevuld is met kruiden die de buurt van verse thee kunnen voorzien. Ook hebben ze een aantal zitplekken getimmerd, die uitkijken op de speelplek en het groen.

De nieuwe speelboom ligt na wat passen en meten op zijn plek. Even geliefd bij de jeugd is de grondwaterpomp; de buurtkinderen staan in de rij om op maandagavond te helpen met bewateren. Spelen, ontmoetingen, tuinieren; het plein is er klaar voor!
Klik op foto’s voor vergroting!

Wil je meehelpen?

Vier buurtbewoonsters werken nu aan het onderhoud van het plein. Dat gaat om het aanplanten van nieuwe plantjes, soms wat wieden, en ook bewateren. Elke maandag om 19u30 krijgen de planten water, en elke 1e maandag van de maand om 19u30 is een gezamenlijk werkmoment, dat vooral ook gezellig is.
Wil je meedoen? Graag! iedereen kan meedoen, voor 1 keertje of vaker. Je hoeft je niet aan te melden, maar kan gewoon aan komen waaien. En kennis over planten is niet nodig.

De eerste aanleg

De bewoners hebben de groenvakken opgehoogd met biologische tuinaarde van Biokultura. In het ontwerp is rekening gehouden met de wens van de bewoners om zelf het groen op de speelplaats in te richten en te onderhouden. Het gaat om 20m2 dat beplant gaan worden met inheemse planten en heesters die bij- en vlindervriendelijk zijn. Straks zoemt het er hopelijk op los!

Ook willen de bewoners kruiden gaan planten in een bak gemaakt door Stadshout, zodat er vers geoogst kan worden voor thee en maaltijden.

Stadsdeel Zuid is nog bezig met het afwerken van de speelplaats in de Pastelstraat.
Omwonenden mochten hun stem uitbrengen op één van de toestellen. Er is gekozen voor een boomstam als klauter toestel. Hout is duurzaam en simpele speeltoestellen prikkelen de fantasie. Er was in eerste instantie een te kleine klimboom geplaatst. Het wachten is nu nog op een grotere.

Hier wat foto’s van het ophogen van de borders met tuinaarde en er is alvast e.e.a. geplant (maart 2021)

 

Hier wat foto’s van het aanleggen van de speelplek (februari 2021)

 

 

Hoe het begon

Twee bewoners van de Pastelstraat raakten tijdens het onderhoud van hun zelf ingerichte boomtuintje aan de praat over de toestand van de middenstrook in deze straat. Het was een nogal een troosteloos stukje. De speelplek werd gebruikt als fietsenrek en er lag zwerfvuil. Eén van de bewoners probeert al een paar jaar om een dode boom (de afgezaagde stam staat er nog) te laten vervangen door een nieuwe. De andere bewoner trachtte fietsen te weren uit het verwaarloosde speeltuintje.

De Pastelstraat vroeger
Foto: Stadsarchief

De koppen bij elkaar

De twee initiatiefnemers klopten bij NMTzuid aan voor advies. We hebben diverse gesprekken met hen gehad, overleg gevoerd met de gebiedsmakelaar en gebiedsbeheerder van het stadsdeel en twee bewonersbijeenkomsten georganiseerd. Er is een kleine groep bewoners ontstaan die mee denkt en doet.

Uit de bijeenkomsten kwam de wens naar voren om de gehele middenstrook te vergroenen en het gebruik ervan (fietsparkeerplek en speelplek) voortaan duidelijker af te bakenen. Later bleek dit een wat te groot plan, omdat er dan parkeerplekken opgeheven zouden moeten worden. Er is daarna ingezet op het vervangen van de huidige speelplek en het groen.

Programma Spelen Zuid van het Stadsdeel is heel actief betrokken en helpt met het realiseren van de wensen.

De wens concreet

De groep bewoners ziet graag dat er weer 6 Iepen komen te staan, dat er meer en mooier groen komt en dat er een geschikt speeltoestel voor jonge kinderen worden geplaatst. Daarnaast moest er een plekje komen voor bewoners om te zitten, de spelende kinderen in de gaten te houden en elkaar te ontmoeten. Dat is een stapelmuur geworden, waartussen ook weer rotsplantjes kunnen gaan groeien.

Speelplek en stapelmuurtjes worden aan beide zijde geflankeerd door groenvakken. Ook de boomspiegels worden in het plan betrokken.

Een speeltak nodigt uit tot klauteren

 

Plek voor fietsen

Veel fietsers parkeerden hun fietsen op de speelplek. Soms konden kinderen het speeltoestel niet eens bereiken! Er stonden op beide uiteindes van de middenstrook fietsenrekken, maar deze leken minder in trek te zijn om te parkeren dan de speelplek. Het Stadsdeel heeft nieuwe en ruimere rekken aan de uiteindes van de straat gemaakt. Parkeren op de speelplek is ontmoedigd door de slimme herinrichting.

Moodboard

Om in het ontwerpproces inzichtelijk te maken wat de ideeën waren van de groep bewoners, hebben zij een moodboard gemaakt. Hierin zijn alle ideeën visueel verwerkt. Het moodboard is door het Stadsdeel als leidraad gebruikt bij het maken van het ontwerp.

   

Klik op de moodboards om ze groter te zien.

 

Laat een reactie achter