Voedselverspilling: dat kunnen we samen voorkomen

Voedselverspilling

Eten is om op te eten, weggooien is zonde. Toch belandt ongeveer 14 procent van het voedsel dat we in huis halen ongebruikt in de vuilnisbak. Zo gooien we in Nederland ieder jaar € 2,5 miljard aan voedsel weg. Met voedsel gooi je niet alleen geld weg, maar ook de energie die in de teelt, verpakking, transport, koeling en bereiding van voedsel is gestoken. Samen kunnen we honderden duizenden vrachtwagens aan voedsel behoeden voor verspilling.

Voedselverspilling kent vele kanten. Producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen samen nog eens zo’n € 2,5 miljard aan voedsel. Als consument kun je je eigen verspilling verminderen door alleen te kopen wat je op uw boodschappenlijstje hebt staan. Let er tijdens het koken op dat je niet meer kookt dan de eters op kunnen. Twijfel je of een maaltijd genoeg zal zijn, maak dan wat extra van een maaltijdonderdeel dat je kunt bewaren en de volgende dag op kunt eten.

Wat verspil jij?

De meeste mensen onderschatten hun eigen voedselverspilling en denken dat ze zelf nauwelijks eten weggooien. Dat komt doordat het vaak gaat om kleine beetjes, die per jaar flink kunnen oplopen. Gemiddeld gooit iedereen bijna 50 kilo goed voedsel per jaar weg – jij waarschijnlijk ook. Dat leidt ook nog eens tot onnodige milieubelasting en komt neer op € 155,- zomaar weggooien. Ook jij kunt meer besparen dan je denkt. Benieuwd hoeveel je weggooit? Doe de Weggooitest van Milieu Centraal op of maak je weggooi gedrag inzichtelijk met de app ‘Weggooitest’. NB: deze app is alleen beschikbaar voor de iPhone. Download de app via iTunes.

Werkgroep Voedselverspilling De Pijp

Er is al veel gedaan met groen in De Pijp, maar hergebruik van afval en overgebleven voedsel van de markt is een relatief nieuw en inspirerend onderwerp in deze buurt. Natuur&Milieuteam Zuid heeft in 2014 de Werkgroep Voedselverspilling opgericht. De werkgroep bestaat uit enthousiaste mensen, die al veel nieuwe ideeën hebben verzameld en actief aan de slag zijn gegaan. Zo is er een actie geweest om voedsel bij winkels, de horeca en de markt, dat anders weggegooid zou worden in een maaltijd te verwerken.

Verder zijn er ideeën over: buurtcompostering, moesgeveltuinen, een educatief voedselpad in het Sarphatipark, weggeefkasten, pop-upkringloopwinkels, hergebruik van koffieprut (bijvoorbeeld als paddenstoelkweekbodem) en schoolmoestuinen. Ook denken de werkgroepleden na over hoe bewoners hun overgebleven of niet gebruikte voedsel kunnen doneren en hoe oogstoverschotten van volkstuinen naar de wijk vervoerd kunnen worden.
Heb je ook goede ideeën om voedselverspilling tegen te gaan? Neem dan contact op met Anna Galenkamp via (020) 4004503 of mail.

Links

Andere initiatieven in Zuid zijn Buurtbuik, de Voedselbank, Mealdeal (voorheen Prakkie over) en FoodSharing

Algemene informatie over voedselverspilling  vind je op deze websites:

Milieucentraal
No Waste Network
Damn Food Waste
Kromkommer
Taste the Waste