Eten is om op te eten, weggooien is zonde. Toch belandt ongeveer 14 procent van het voedsel dat we in huis halen ongebruikt in de vuilnisbak. Zo gooien we in Nederland ieder jaar € 2,5 miljard aan voedsel weg. Met voedsel gooi je niet alleen geld weg, maar ook de energie die in de teelt, verpakking, transport, koeling en bereiding van voedsel is gestoken. Samen kunnen we honderden duizenden vrachtwagens aan voedsel behoeden voor verspilling.
Voedselverspilling kent vele kanten. Producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen samen nog eens zo’n € 2,5 miljard aan voedsel. Als consument kun je je eigen verspilling verminderen door alleen te kopen wat je op uw boodschappenlijstje hebt staan. Let er tijdens het koken op dat je niet meer kookt dan de eters op kunnen. Twijfel je of een maaltijd genoeg zal zijn, maak dan wat extra van een maaltijdonderdeel dat je kunt bewaren en de volgende dag op kunt eten.
De meeste mensen onderschatten hun eigen voedselverspilling en denken dat ze zelf nauwelijks eten weggooien. Dat komt doordat het vaak gaat om kleine beetjes, die per jaar flink kunnen oplopen. Gemiddeld gooit iedereen bijna 50 kilo goed voedsel per jaar weg – jij waarschijnlijk ook. Dat leidt ook nog eens tot onnodige milieubelasting en komt neer op € 155,- zomaar weggooien. Ook jij kunt meer besparen dan je denkt. Benieuwd hoeveel je weggooit? Doe de Foodbattle van Milieu Centraal. Heb je ook goede ideeën om voedselverspilling tegen te gaan in Amsterdam Zuid? Neem dan contact op via de mail.
Eten afhalen tegen lage kosten?
Thuisafgehaald
ToGoodtoGo
Olio
Andere initiatieven in Zuid zijn Buurtbuiken de Voedselbank
Algemene informatie over voedselverspilling tegengaan vind je op deze websites:
Milieucentraal
No Waste Network
Kromkommer
Taste the Waste
Taste before you waste
Instock