Help de bijen

Help de bijen

Bijen zijn nuttige en mensvriendelijke insecten. Veel van ons voedsel komt rechtstreeks voort uit het werk van deze ijverige diertjes: bijen zorgen voor de bevruchting van bloemen en zo voor de productie van groenten en fruit. In onze stad is ieder stukje bijvriendelijk groen en natuur dan ook van grote waarde. Door de bij te helpen, help jij dus ook de natuur én uiteindelijk jezelf.

Wereldwijd gaan de aantallen bijenvolken sterk achteruit, ook in Nederland. Dat komt door asfaltering, monotone landbouw en pesticiden. Als de bij uitsterft, dan heeft dat catastrofale gevolgen: planten afhankelijk van bestuiving zullen verdwijnen. Dieren die van planten afhankelijk zijn, zullen uitsterven. En ook de mens zal op den duur geen kans zien om te overleven. Gelukkig leven er in Amsterdam veel soorten bijen en de laatste jaren neemt het aantal soorten zelfs toe. In Amsterdam Zuid zijn bij het laatste onderzoek zelfs 42 soorten wilde bijen gevonden!

Wat kun je doen om de bij te helpen?

Drie dingen zijn voor de bij belangrijk: genoeg eten (de juiste planten) en voldoende nestplekken en een gifvrije omgeving.

Een bijvriendelijke tuin of balkon

Hoe zorg je dat jouw tuin of balkon een plekje wordt waar bijen graag komen? Plant dan biologische planten die veel stuifmeel en nectar bevatten en zorg dat er het hele jaar iets bloeit in de tuin. Planten waar bijen van houden zijn onder andere: zonnehoed, hemelsleutel, kattenstaart, klimop, lavendel, vlinderstruik, kamperfoelie, goudsbloem, en zonnebloem, maar ook klimmers als wilde wingerd en klimop zijn geliefd bij bijen. Meer bijenplanten vind je op www.drachtplanten.nl en in deze folder.  Vermijd dubbelbloemige soorten: die hebben weinig nectar en door de dicht op elkaar staande blaadjes kan de bij niet bij zijn voedsel komen.

Plant geen bespoten planten

Uit een onderzoek van Greenpeace is gebleken dat de sierplanten die tuincentra, doe-het-zelfzaken en supermarkten verkopen, vol zitten met bestrijdingsmiddelen die (zeer) schadelijk zijn voor bijen.
Dus terwijl je denkt bijvriendelijk bezig te zijn door bloeiende planten neer te zetten, bied je ze waarschijnlijk juist nog méér gif aan. Van de 69 monsters van bloeiende sierplanten die Greenpeace liet testen op ruim 400 bestrijdingsmiddelen, bevatte slechts één monster géén giftige stoffen. Dus als je bijen wilt helpen door bloeiende plantjes in jouw tuin te plaatsen, zorg dat ze van een kweker komen die geen gif spuit. Die kun je onder andere kopen bij het Groen Gemaal, bij de Botanische tuin Zuidas. Meer goede adressen vind je hier.

Doe mee aan het bijenlint

Natuur&Milieuteam Zuid wil bijdragen aan het behoud van de bij, door een ecovoedsellint voor bijen te vormen. Het bijenlint wordt gevormd door een aaneenschakeling van geveltuinen, boomtuinen en samen beheerde tuinen. Maar ook je tuin, dakterras of balkon kan een belangrijke schakel vormen. Meld je aan en help onze noodlijdende bijen om te overleven. Bijenkorven, bijenhotels, bijvriendelijk groen, alles mag op de kaart.

Bouw een bijenhotel

Wilde bijen wonen niet in groepen, maar maken alleen een nest in bijvoorbeeld rietstengels, vermolmd hout en ander rommelhoekjes. In een opgeruimde tuin, zijn die nestgelegenheden nauwelijks te vinden. Bijenhotels zijn bouwwerkjes waar bijen wel een nest kunnen maken. Je kunt ze kopen, maar ze zijn ook heel makkelijk zelf te bouwen. Bijenhotels: Beschrijving van hoe je een bijenhotel kunt maken en waar je rekening mee moet houden. Deze bijenburcht is afgelopen mei 2021 gebouwd op Vlindertuin Twikkel  Bijenburcht

Download de Bijenradar

Met deze gratis app kun je:

  • zien hoe het met de bij gaat in je buurt;
  • ontdekken welke planten het bij-vriendelijkst zijn;
  • het Nederlands Centrum voor Bijenonderzoek helpen met het verzamelen van gegevens voor het onderzoek naar bijensterfte.

Je kunt de app downloaden in de Google Play Store (voor een Android-toestel) of in de App Store (voor een iPhone of iPad).

Leuke en nuttige links

  • Meer informatie over bijen en de Bijenradar 
  • Alle informatie over de landelijke Jaar van de Bij (2012).
  • De site van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging en de Amsterdamse bijenvereniging.
  • Bijenhelpdesk: Informatie over ecologisch beheer van vegetaties en beplantingen die bijen en andere bloembezoekende insecten bevorderen.
  • Een overzicht van alle bekende drachtplanten in Nederland, hun toepassing en beheer. Daarnaast ook nog een uitvoerige bijen-/ drachtenplantenkalender.
  • Een overzicht van de wilde bijen in Nederland. Onderzoek naar wilde bijen in Amsterdam Zuid.
  • River of Herbs stimuleert Amsterdammers zoveel mogelijk kruiden en bloemen te planten die bijen, vlinders en andere bestuivende insecten trekken, op zoveel mogelijk plekken in de stad.

Er is ook een landelijk bijenlint.