Plofgroen
vr 17 januari 2025
Lilian Voshaar
In het rijtje plofkippen, kiloknallers, kistkalveren en kooivarkens, waar ik de afgelopen jaren mee geconfronteerd ben, hoort er nog een. Plofgroen, om het maar een naam te geven. Van die doorgefokte planten,die geen voeding bieden voor insecten en vlinders, omdat ze gekweekt zijn op mooie bloemen of langdurige bloei. Het meeste mis ik de geur.
Efficiënt produceren
Ons land is na de Tweede Wereldoorlog flink aan de slag gegaan met het produceren van groenten en vlees, want die hongerwinter mag nooit weer gebeuren. Ook bollen, want je weet maar nooit wanneer die groenten weer eens op zijn. En vooruit dan doen we ook maar meteen kamer- en tuinplanten! Ook leuk voor de export.
Intussen werden we dus heel erg goed in supersnel, met minimale kosten, zonder last van het weer, groen uit de grond te stampen. Met kassen, gasverwarming, pesticiden, kunstmest, dag-nachtritme verandering, genetische manipulatie, noem het maar. Wij produceren wel.
Voeden van de wereld
Blijkt ineens dat we het tweede exportland van de wereld zijn op het gebied van voeding! Hoe is het mogelijk dat we op dit kleine stukje aarde zoveel produceren? Maar blijkbaar kan het, want we doen het. Maar ten koste van wat of wie? Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat vervuild grondwater, mestoverschotten, stikstofuitstoot, verdwijnen van insecten en vogels een gevolg zijn van deze manier van voedsel en bloemen. Waarom produceert de rest van de wereld niet zelf al die producten of waarom leren we ze het niet?
Landbouwniveau
Monocultuur, zoals die nu veel wordt toegepast in Nederland, kan alleen bestaan bij de gratie van chemische middelen. Ook moet voor sommige landbouwgronden het waterpeil verlaagd worden, anders kan de tractor er niet oogsten of kunnen koeien er niet grazen, wat weer ten koste gaat van weidevogels. Daarnaast worden veel wat natuurlijk is weggehaald. Weg met die vogels, die eten het gras op. Wegspuiten die insecten, die zorgen voor plagen. Geen bomen, struiken of wilde bloemen op akkerranden, die kosten mestquotameters. In plaats van met de natuur meewerken, pompen we Europees geld in alle mogelijke manieren om tegen de natuur in te werken, voor een zo groot mogelijke opbrengst. Dat kan echt anders. Een prachtig voorbeeld van die andere aanpak, kun je zien in de film The Biggest little Farm, een aanrader!
Straatniveau
Tja, zelf koop ik bij voorkeur biologisch. Dat lukt niet altijd, maar toch wel voor 80%. Waar ik me vooral van bewust ben is hoeveel verborgen vervuiling in allerlei producten zit. Bloembollen? Vol met gif, anders is de opbrengst te laag. Maar dan zijn het tenminste toch wel mooie bloeiers? Nou nee, lees over het onderzoek naar de bollen op de Bloemenmarkt. Bollen die niet bloeien en vol gif zitten! Die goedkope plantjes in de tuincentra? Kasplanten, met CO2 super snel opgekweekt, niet sterk en vol met gif. Zet ze in je tuin en ze hebben weinig weerstand tegen ziektes.
Plofgroen
Die plofplanten worden gekweekt in kassen onder ideale omstandigheden, met behulp van kunstmest en het hele jaar door bestrijdingsmiddelen om (hun) plagen te bestrijden. Die planten zet je uit die beschermde omgeving in de buitenwereld, in je tuin of op je balkon. Dat is nogal een overgang, om het zacht uit te drukken. Je zet een soort couveusekindje in je tuin en dan ben je na een half jaar of jaar teleurgesteld over het resultaat. Daarnaast leggen bijen en andere voor bestuiving essentiële insecten massaal het loodje, doordat ze gif krijgen voorgeschoteld.
Maar wat plant ik dan wel?
Waar koop je wel de juiste bollen en planten? Kijk op de biotuinwijzer voor een kweker bij jou in de buurt. Moet je soms iets voor omrijden (of online bestellen!), maar dan heb je ook wat. Koop daar biologische planten uit de volle grond, sterk en liefst inheems. Daar help je insecten mee en dus ook vogels en je brengt de natuur in je tuin weer in balans. Kwekers waar wij planten haalt zijn Van Houtum, De Ent, De Tuinakker en Jan Neelen. Die staan elk jaar op onze Natuur&Milieumarkt, die dit jaar hopelijk op 24 april 2022 gaat plaatsvinden in het Sarphatipark.
- Gebruik goede biologische grond, bijvoorbeeld van Bio-kultura. Kijk op onze pagina over de geveltuinformule. We hebben het getest, bio maakt verschil.
- Maak je eigen compost, dat zorgt voor een gezonde bodem.
- Koop je bollen bij ecologische kwekers zoals Ecobulbs, Naturalbulbs of de Waranda.
- En je zaden bij b.v. De Cruydthoeck, De Bolster of De Bolderik.
NB gifbollen of niet, dit is dan wel weer een aardige actie