Duffe duurzaamheid

za 20 april 2024

Duffe duurzaamheid

Lilian Voshaar

Het lijkt allemaal enorm hip en trendy om milieubewust bezig te zijn. Maar waarom voel ik me als brave duurzame burger dan toch vaak een sukkel? Kan die duurzaamheid niet wat sexier?

Aard-ig

‘Nou ja zeg, alsof er ook grond bestaat die niet biologisch is! Het komt toch uit de natuur!’ hoor ik naast me als ik mijn boodschappen wil inpakken. De man doelt op het zakje biologische potgrond dat tussen mijn spullen ligt. Ben ik gek, om kieskeurig te doen over zoiets gewoons als aarde? En om er dan fiks meer voor te betalen? Nou heb ik toevallig wat opgestoken van een cursus die ik vorig jaar volgde, dus ik leg de beste man uit dat in die goedkope, gewone ‘tuinaarde’ vaak allerlei afval zit. Fabrikanten stoppen er ‘gratis’ slechte grondstoffen in, zoals rioolslib, maar ze gebruiken ook het GFT-afval dat we zelf produceren. Zo breng je ongemerkt gif en zware metalen in je tuin. Maar waar komt goede grond dan vandaan? Worden er natuurgebieden voor verwoest?

van groenafval naar grondstof

Sexy

Als je duurzaam bezig wilt zijn moet je overal over nadenken. Je wordt er doodmoe van. Ga maar eens een uur lang bewust stilstaan bij de invloed van jouw daden op onze planeet. Durf je de wc dan nog door te trekken? Stap je in de auto? Doe je de kachel aan, of de lamp? Wikken en wegen. Koop je dat bloesje bij H&M? Ja of nee verre reis? Die keurmerken, dat is toch allemaal bedrog? Biologisch vlees dat toch uit een kiloknaller-fabriek komt, dubieus FSC-hout … je kunt jezelf er aardig gek mee maken. En dan de lulligheid ervan. Sta je weer in zo’n gure motregenwind met je biologische ongebleekt katoenen tasje bij de glasbak, een stapel kranten in een natgeregende doos onder je arm. En altijd krijg je die klep van de papierbak op je fikken. Nee, duurzaam doen is niet altijd even sexy.

kapot? repareren in plaats van weggooien

Doe het gewoon zelf!

Maar toch ben ik optimistisch. We kunnen uit steeds meer duurzame producten kiezen en we hebben steeds meer mogelijkheden om het ‘goed’ te doen. Met je kapotte spullen kun je naar een Repair Café. Er zijn goeie kleren, elektrische auto’s en duurzame bouwmarkten. De grootste van de Benelux heeft zelfs een winkel in West: Eco-Logisch. Ga er eens kijken als je je badkamer gaat renoveren, want er vallen nog vele liters te besparen en met je gebruikte douchewater kan je de wc doortrekken. Alles voor je huis en tuin kan duurzamer volgens dit bedrijf. Ze er zullen toch wel gifvrije Fair Trade potgrond hebben? Een van de makkelijkste dingen die je zelf kunt doen, ook in een kleine tuin of op je balkon, is GFT afval verwerken tot goede voeding voor je planten: composteren. Wil je tips of heb je vragen, neem dan contact op met Toos Tuin in het compostspreekuur.

Wil jij ook duurzamer, maar niet duffer leven? Kijk eens rond op onze website voor inspiratie, of meld je onderaan deze pagina links aan voor onze nieuwsbrief.

Saskia Bender, NMT-er in 2019

Laat een reactie achter