Op woensdag 13 november organiseren we een Kennis café in combinatie met het afsluit event van de Compost Makers cursus 2024. Het wordt een interessante avond met een divers programma.
We vertonen de film ‘Holy Shit’ ,een documentaire van Yanna Hoek en Fides Lapidaire over hoe jouw poep de wereld kan voeden. Ook daar kunnen we door te composteren de wereld ontlasten.
En we krijgen een interactieve workshop ecosysteemtherapie van Maya Ouwehand van Symbiode Studio. Natuurverbinding gaat namelijk niet alleen over rationele aspecten (het vergaren van kennis over de natuur), maar vooral ook over emotionele aspecten (bijvoorbeeld het ervaren van rust en verwondering). Juist die emotionele relatie is een belangrijk onderdeel om je deel te voelen van iets groters.
Diegene van ons die zich met composteren bezig houden weten wat een schoonheiden en verbondenheid er te ontdekken is in de compostkringloop van afval naar oogst.
We sluiten de avond gezellig af met lekkere hapjes van Jeffrey Spangenberg.
Programma (inloop vanaf 16.30 – we beginnen stipt 17.00)
– Introductie over de missie van Afval naar Oogst door Natascha Hagenbeek.
#1 Workshopserie: MEER met voeding | MINDER verspilling
Doe MEER met voeding en verspil MINDER. Wie wil dat nou niet? (najaar editie!)
Na een zeer succesvolle voorjaars editie is deze cursus nu weer terug maar nu in Osdorp!
Samen met Eigen Krachtvoer, Afval naar Oogst en Fonds NMEhebben wij deze 3-delige workshopserie vormgegeven. Een frisse blik op onze voeding waardoor we MEER lekkere voeding overhouden en MINDER voeding weggooien. Gebaseerd op de 3 r’s vanuit het circulair denken: Reduce, Reuse en Recycle.
📅 Programma:
3 Workshops op woensdagochtend 16, 23 en 30 oktober 2024 tussen 10.00 uur en circa 12.30 uur.
Schrijf je nu in voor deze unieke workshop serie en vul zsm onderstaand aanmeldformulier in. De cursus gaat door met minimaal 10 deelnemers.
💡 Wat kun je verwachten?
Inspirerende en praktische workshops met handige tips en voorbeelden, waar je direct thuis mee aan de slag kunt door docenten met veel praktijkervaring.
Woensdag 16 oktober – Reduce: MINDER verspilling en MEER met restjes Docent: Moos – Eigen Krachtvoer Slim omgaan met je voedsel, besparen door goed in te kopen in het juiste seizoen en creatief te koken met wat je in de koelkast of kast hebt staan. Denk ook aan wat je zelf kunt wildplukken of verbouwen in je buurt, op je balkon of gewoon op de vensterbank. Boordevol praktische en creatieve tips.
Woensdag 23 oktober – Recycle: Wat doe je met GFT-afval? Thuiscomposteren Docent Ann Doherty – Afval naar Oogst/Cityplot
Heb je groente, fruit of tuinafval? Wat doe je er dan mee? We bespreken verschillende methode van thuiscomposteren zoals met wormen, bokashi en over buurtcompost initiatieven zoals bij Afval naar Oogst, onze samenwerkingspartner voor deze workshopserie.
Woensdag 30 oktober – Reuse: Beter bewaren Docent: Moos – Eigen Krachtvoer Hoe kun je voedsel beter en langer bewaren? Ideeën en praktische methodes zoals: koelen, invriezen, drogen, toevoegen van zout, suiker of zuur, fermentatie, roken, wecken, verhitten. Met praktijkoefening wecken en opdrachten.
💰 Kosten: Deze cursus is vol
Eigen bijdrage: EUR 10,- p.p. (voor 3 workshops)
Stadspas met groene stip: EUR 5,- p.p.
* Wij organiseren activiteiten zoals lezingen kostendekkend. Dat betekent dat we geen winst maken op activiteiten en dat de opbrengst naar de spreker of leraar, locatiehuur en eventuele organisatorische en administratieve kosten gaat. Onze regels voor betaling en restitutie staan op deze pagina.
Deze workshops betreft een samenwerking met: Afval naar Oogst, Eigen Krachtvoer en Fonds NME/ANMEC.
Voorjaars editie, 3 Workshops op vrijdagochtend 17, 24 en 31 mei 2024.
Heb je nog vragen: stuur dan een mailtje naar: info@NMTzuid.nl
anmec natuureducatie/NME fonds
Afval naar oogst
Eigen Krachtvoer
Heb je nog vragen over deze workshops? Stuur dan een mailtje naar:info@NMTzuid.nl
#2 Workshopserie: MEER met voeding | MINDER verspilling
Doe MEER met voeding en verspil MINDER. Wie wil dat nou niet? (najaar editie!)
Na een zeer succesvolle voorjaars editie is deze cursus nu weer terug maar nu in Osdorp!
Samen met Eigen Krachtvoer, Afval naar Oogst en Fonds NMEhebben wij deze 3-delige workshopserie vormgegeven. Een frisse blik op onze voeding waardoor we MEER lekkere voeding overhouden en MINDER voeding weggooien. Gebaseerd op de 3 r’s vanuit het circulair denken: Reduce, Reuse en Recycle.
📅 Programma:
3 Workshops op woensdagochtend 16, 23 en 30 oktober 2024 tussen 10.00 uur en circa 12.30 uur.
Schrijf je nu in voor deze unieke workshop serie en vul zsm onderstaand aanmeldformulier in. De cursus gaat door met minimaal 10 deelnemers.
💡 Wat kun je verwachten?
Inspirerende en praktische workshops met handige tips en voorbeelden, waar je direct thuis mee aan de slag kunt door docenten met veel praktijkervaring.
Woensdag 16 oktober – Reduce: MINDER verspilling en MEER met restjes Docent: Moos – Eigen Krachtvoer Slim omgaan met je voedsel, besparen door goed in te kopen in het juiste seizoen en creatief te koken met wat je in de koelkast of kast hebt staan. Denk ook aan wat je zelf kunt wildplukken of verbouwen in je buurt, op je balkon of gewoon op de vensterbank. Boordevol praktische en creatieve tips.
Woensdag 23 oktober – Recycle: Wat doe je met GFT-afval? Thuiscomposteren Docent Ann Doherty – Afval naar Oogst/Cityplot
Heb je groente, fruit of tuinafval? Wat doe je er dan mee? We bespreken verschillende methode van thuiscomposteren zoals met wormen, bokashi en over buurtcompost initiatieven zoals bij Afval naar Oogst, onze samenwerkingspartner voor deze workshopserie.
Woensdag 30 oktober – Reuse: Beter bewaren Docent: Moos – Eigen Krachtvoer Hoe kun je voedsel beter en langer bewaren? Ideeën en praktische methodes zoals: koelen, invriezen, drogen, toevoegen van zout, suiker of zuur, fermentatie, roken, wecken, verhitten. Met praktijkoefening wecken en opdrachten.
💰 Kosten: Deze cursus is vol
Eigen bijdrage: EUR 10,- p.p. (voor 3 workshops)
Stadspas met groene stip: EUR 5,- p.p.
* Wij organiseren activiteiten zoals lezingen kostendekkend. Dat betekent dat we geen winst maken op activiteiten en dat de opbrengst naar de spreker of leraar, locatiehuur en eventuele organisatorische en administratieve kosten gaat. Onze regels voor betaling en restitutie staan op deze pagina.
Deze workshops betreft een samenwerking met: Afval naar Oogst, Eigen Krachtvoer en Fonds NME/ANMEC.
Voorjaars editie, 3 Workshops op vrijdagochtend 17, 24 en 31 mei 2024.
Heb je nog vragen: stuur dan een mailtje naar: info@NMTzuid.nl
anmec natuureducatie/NME fonds
Afval naar oogst
Eigen Krachtvoer
Heb je nog vragen over deze workshops? Stuur dan een mailtje naar:info@NMTzuid.nl
#3 Workshopserie: MEER met voeding | MINDER verspilling
Doe MEER met voeding en verspil MINDER. Wie wil dat nou niet? (najaar editie!)
Na een zeer succesvolle voorjaars editie is deze cursus nu weer terug maar nu in Osdorp!
Samen met Eigen Krachtvoer, Afval naar Oogst en Fonds NMEhebben wij deze 3-delige workshopserie vormgegeven. Een frisse blik op onze voeding waardoor we MEER lekkere voeding overhouden en MINDER voeding weggooien. Gebaseerd op de 3 r’s vanuit het circulair denken: Reduce, Reuse en Recycle.
📅 Programma:
3 Workshops op woensdagochtend 16, 23 en 30 oktober 2024 tussen 10.00 uur en circa 12.30 uur.
Schrijf je nu in voor deze unieke workshop serie en vul zsm onderstaand aanmeldformulier in. De cursus gaat door met minimaal 10 deelnemers.
💡 Wat kun je verwachten?
Inspirerende en praktische workshops met handige tips en voorbeelden, waar je direct thuis mee aan de slag kunt door docenten met veel praktijkervaring.
Woensdag 16 oktober – Reduce: MINDER verspilling en MEER met restjes Docent: Moos – Eigen Krachtvoer Slim omgaan met je voedsel, besparen door goed in te kopen in het juiste seizoen en creatief te koken met wat je in de koelkast of kast hebt staan. Denk ook aan wat je zelf kunt wildplukken of verbouwen in je buurt, op je balkon of gewoon op de vensterbank. Boordevol praktische en creatieve tips.
Woensdag 23 oktober – Recycle: Wat doe je met GFT-afval? Thuiscomposteren Docent Ann Doherty – Afval naar Oogst/Cityplot
Heb je groente, fruit of tuinafval? Wat doe je er dan mee? We bespreken verschillende methode van thuiscomposteren zoals met wormen, bokashi en over buurtcompost initiatieven zoals bij Afval naar Oogst, onze samenwerkingspartner voor deze workshopserie.
Woensdag 30 oktober – Reuse: Beter bewaren Docent: Moos – Eigen Krachtvoer Hoe kun je voedsel beter en langer bewaren? Ideeën en praktische methodes zoals: koelen, invriezen, drogen, toevoegen van zout, suiker of zuur, fermentatie, roken, wecken, verhitten. Met praktijkoefening wecken en opdrachten.
💰 Kosten: Deze cursus is vol
Eigen bijdrage: EUR 10,- p.p. (voor 3 workshops)
Stadspas met groene stip: EUR 5,- p.p.
* Wij organiseren activiteiten zoals lezingen kostendekkend. Dat betekent dat we geen winst maken op activiteiten en dat de opbrengst naar de spreker of leraar, locatiehuur en eventuele organisatorische en administratieve kosten gaat. Onze regels voor betaling en restitutie staan op deze pagina.
Deze workshops betreft een samenwerking met: Afval naar Oogst, Eigen Krachtvoer en Fonds NME/ANMEC.
Voorjaars editie, 3 Workshops op vrijdagochtend 17, 24 en 31 mei 2024.
Heb je nog vragen: stuur dan een mailtje naar: info@NMTzuid.nl
anmec natuureducatie/NME fonds
Afval naar oogst
Eigen Krachtvoer
Heb je nog vragen over deze workshops? Stuur dan een mailtje naar:info@NMTzuid.nl
Elke eerste zaterdag van de maand gaat de Werkgroep Watertuinen aan de slag bij de watertuinen. Je bent van harte welkom om eens kennis te komen maken, een keer mee te helpen of om gewoon te komen kijken. Al meer dan 25 jaar zorgt een groep trouwe vrijwilligers voor ongeveer 200 drijvende watertuinen in de Boerenwetering langs de Ruysdaelkade. Dankzij de jarenlange inspanningen van deze betrokken wijkbewoners, met ondersteuning van Natuur&Milieuteam Zuid, is De Pijp door deze drijvende tuinen een stuk groener geworden.
Vrijwilliger worden
Wil je ook meehelpen? Je bent van harte welkom. We starten zo als gewoonlijk om 10.30 uur bij Cafe Binnen Buiten, Ruysdaelkade 115, en gaan door tot +- 12.30 uur. We beginnen met koffie en bespreken eventueel nieuws. Daarna gaan we aan de slag. Vanaf het water of de kade halen we afval weg, binden we de losgelaten watertuinen weer vast en plegen we ander onderhoud.
Neem voor meer informatie contact op met Tijn Jans (tijn@nmtzuid.nl)
Elke eerste zaterdag van de maand gaat de Werkgroep Watertuinen aan de slag bij de watertuinen. Je bent van harte welkom om eens kennis te komen maken, een keer mee te helpen of om gewoon te komen kijken. Al meer dan 25 jaar zorgt een groep trouwe vrijwilligers voor ongeveer 200 drijvende watertuinen in de Boerenwetering langs de Ruysdaelkade. Dankzij de jarenlange inspanningen van deze betrokken wijkbewoners, met ondersteuning van Natuur&Milieuteam Zuid, is De Pijp door deze drijvende tuinen een stuk groener geworden.
Vrijwilliger worden
Wil je ook meehelpen? Je bent van harte welkom. We starten zo als gewoonlijk om 10.30 uur bij Cafe Binnen Buiten, Ruysdaelkade 115, en gaan door tot +- 12.30 uur. We beginnen met koffie en bespreken eventueel nieuws. Daarna gaan we aan de slag. Vanaf het water of de kade halen we afval weg, binden we de losgelaten watertuinen weer vast en plegen we ander onderhoud.
Neem voor meer informatie contact op met Tijn Jans (tijn@nmtzuid.nl)
Elke eerste zaterdag van de maand gaat de Werkgroep Watertuinen aan de slag bij de watertuinen. Je bent van harte welkom om eens kennis te komen maken, een keer mee te helpen of om gewoon te komen kijken. Al meer dan 25 jaar zorgt een groep trouwe vrijwilligers voor ongeveer 200 drijvende watertuinen in de Boerenwetering langs de Ruysdaelkade. Dankzij de jarenlange inspanningen van deze betrokken wijkbewoners, met ondersteuning van Natuur&Milieuteam Zuid, is De Pijp door deze drijvende tuinen een stuk groener geworden.
Vrijwilliger worden
Wil je ook meehelpen? Je bent van harte welkom. We starten zo als gewoonlijk om 10.30 uur bij Cafe Binnen Buiten, Ruysdaelkade 115, en gaan door tot +- 12.30 uur. We beginnen met koffie en bespreken eventueel nieuws. Daarna gaan we aan de slag. Vanaf het water of de kade halen we afval weg, binden we de losgelaten watertuinen weer vast en plegen we ander onderhoud.
Neem voor meer informatie contact op met Tijn Jans (tijn@nmtzuid.nl)
Elke eerste zaterdag van de maand gaat de Werkgroep Watertuinen aan de slag bij de watertuinen. Je bent van harte welkom om eens kennis te komen maken, een keer mee te helpen of om gewoon te komen kijken. Al meer dan 25 jaar zorgt een groep trouwe vrijwilligers voor ongeveer 200 drijvende watertuinen in de Boerenwetering langs de Ruysdaelkade. Dankzij de jarenlange inspanningen van deze betrokken wijkbewoners, met ondersteuning van Natuur&Milieuteam Zuid, is De Pijp door deze drijvende tuinen een stuk groener geworden.
Vrijwilliger worden
Wil je ook meehelpen? Je bent van harte welkom. We starten zo als gewoonlijk om 10.30 uur bij Cafe Binnen Buiten, Ruysdaelkade 115, en gaan door tot +- 12.30 uur. We beginnen met koffie en bespreken eventueel nieuws. Daarna gaan we aan de slag. Vanaf het water of de kade halen we afval weg, binden we de losgelaten watertuinen weer vast en plegen we ander onderhoud.
Neem voor meer informatie contact op met Tijn Jans (tijn@nmtzuid.nl)
Afval naar Oogst Feest in De Pijp en Buitenveldert
Op 28 september kan is er feest bij alle locaties van Afval naar Oogst in heel Amsterdam. Twee nieuwe locaties open dan ook hun deuren (compostmolens) in De Pijp en Buitenveldert. Kom kennismaken met beide locaties, genieten van koffie en er is een workshop/lezing van Thomas van Soil Therapy.
De Pijp, Kuiperstraat, (locatie bevind zich tussen nummer 50 en 56 bij het ijzeren hek) 10.00-12.00 uur
Buitenveldert, moestuin Geervliet, Geervliet 305 (klik hier voor de locatie) 11.00-13.00 uur
Beide locaties nodigen je van harte uit om een kijkje te komen nemen, we zijn altijd op zoek naar donateurs (van groente en fruit afval) en compostinos (mensen die zich bezig willen houden met het compostproces) op locaties.
Op beide locaties zal Thomas Rüttel van Soil Therapy, een presentatie geven over het bodemleven. Thomas is gecertificeerd bodemleven analyst volgens de methode van Dr. Elaine Ingham. In deze presentatie legt hij uit wat het bodemvoedselweb is, vertelt hij over de symbiotische relatie tussen micro-organismen en planten, en over hun belangrijke rol in de gezondheid van onze planeet. Mis deze kans niet om meer te leren over de fascinerende wereld onder onze voeten!
Workshop bodemleven 10.00-11.15 uur Soil Therapy, De Pijp
Op 25 oktober 2024 vieren het Wijkcentrum De Pijp en NMTzuid een jubileum. Het Wijkcentrum bestaat dit jaar namelijk 55 jaar en NMTzuid bestaat 25 jaar, dit is gebeurtenis waar we even bij stil moeten staan!
Wij willen dit graag vieren met jullie, bewoners in De Pijp, Rivierenbuurt en Buitenveldert. Al 25 jaar mogen we jullie begeleiden bij al jullie groene ideeën en dromen en maken we samen Amsterdam een beetje groener!
We vieren dit samen met de acherban van het Wijkcentrum op een hele mooie locatie: Het Koolschip van de Heineken Experience in De Pijp.
Wil je graag komen naar dit feest dan kan je een mailtje sturen naar info@nmtzuid.nl
Na een succesvolle eerste editie, gaat The Green Mile zich ook dit jaar weer inzetten voor een schone Stadhouderskade. De officiële World Clean Up Day is een week later, maar wij beginnen nu al, want waarom zou je wachten om de stad schoon te houden?
Iedereen is welkom: jong, oud, local, expat, medewerker of bewoner, des te meer mensen des te beter.
Ben je nieuwsgierig naar de impact die jij maakt met deze actie? De Zwerfinator, Duurzaamheids Award winner 2024, heeft onlangs onderzoek gedaan naar het afval op de Stadhouderskade en dit in kaart gebracht, want ja, meten = weten. Benieuwd naar hoeveel kilo hij opgeruimd heeft tijdens zijn rondje, wat hij vooral is tegen gekomen en waar de knelpunten liggen? Luister dan tijdens de afsluiting van deze dag naar zijn inspirerende verhaal.
The Green Mile combineert impact maken graag met actie en ontspanning en daarom sluiten we net zoals vorig jaar af bij één van onze founding partners, de Heineken Experience, met een (alcoholvrij) drankje en een hapje.
Doe jij ook mee? Meld je hier aan bij The Green Mile voor hun schoonmaakactie!
Programma
09:30-09:45 ontvangst bij de Hogeschool van Amsterdam of Rijksmuseum
09.45-10:00 welkom
10:00-12:00 opruimen
12:00-13:00 afsluiting bij Heineken Experience met drankje, kleine lunch en impact verhaal van de Zwerfinator over afval