De dag én het jaar van de huismus

De dag én het jaar van de huismus

Woensdag 20 maart 2024 is weer de internationale dag van de huismus, maar 2024 is ook nog door de Vogelbescherming en Sovon uitgeroepen tot het Jaar van de Huismus. En in Belgie is de mus uitgeroepen tot de Vogel van het jaar 2024. De bedoeling is dat er speciale aandacht aan dit mensvriendelijke, maar ook kwetsbare vogeltje, wordt gegeven. Want het gaat nog steeds niet zo goed met de huismus.

Wat kun jij als burger, bedrijf of instelling kunt doen voor de huismus? Door voor eten, schuilplaats en nestgelegenheid te zorgen. Voor de ideale habitat dus!

Een groene en gevarieerde leefomgeving trekt meer huismussen aan

Een omgeving met veel groen en water zorgt voor meer rust en een betere gezondheid voor dieren en mensen. Onze honkvaste huismussen stellen heel wat eisen aan hun ideale habitat (geef ze eens ongelijk) en wij kunnen hen daarbij helpen. Hoe? Door onze steden, dorpen, straten, gebouwen en tuinen musvriendelijker in te richten.

Benieuwd hoe leefbaar jouw buurt is? Kijk dan eens rond en tel huismussen. Weinig mussen wijzen op weinig voedsel én weinig nest- en schuilgelegenheid. Spot je wel veel tsjilpende huismussen? Dan is er in jouw omgeving veel groen en water: goed voor meer rust, meer ruimte en een betere gezondheid voor mensen en dieren. Tover je tuin, balkon of gevel om tot een musvriendelijke plek! Kijk op onze mussenpagina voor info.


Laat een reactie achter