Klimaat Maand november bleek natste maand ooit gemeten

Klimaat Maand november bleek natste maand ooit gemeten

In de natste maand ooit gemeten door het KNMI, organiseerde NMTzuid samen met GroenPunt020 de November Klimaat Maand. En dat bleek ontzettend actueel want waar moet al dat regenwater naar toe? Dat was een van de vragen die regelmatig voorbij kwam. De hele maand waren er bijzondere activiteiten, lezingen en acties om mensen aan te moedigen zelf iets bij te dragen aan een beter klimaat, een leefbare buurt en natuurlijk om groene initiatieven te helpen met de nodige inspiratie.

  • Vrijdag 3 november Energie Parade  2

Wijkcentrum De Pijp, Combiwel en WOON sloegen hun handen ineen om buren te voorzien van oplossingen om direct te besparen op je energieverbruik. Voor je eigen portemonnee natuurlijk, maar ook zeker voor het klimaat. Het was een hele natte avond dus mocht je het gemist hebben? Lees meer op Energie Parade 2.

  • Vrijdag 17 november Kennissessie: Wat kan ik met een Wadi?

Wadi’s zie je steeds vaker in Zuid, waaronder de nieuw aangelegde wadí’s in de Frans Halsbuurt. Het zijn groene greppels die enorme hoeveelheden regenwater kunnen opvangen, zuiveren en infiltreren in de bodem. Ze helpen daarmee tegen overstromingen bij stortbuien én zorgen voor vergroening. Een wadi kun je eigenlijk overal aanleggen. Ook in je eigen tuin of in je buurt. Maar welke planten kun je het beste planten in een wadi en hoe kun je dit onderhouden? Op 17 november hebben wij met een enthousiaste groep geïnteresseerden uit de hele stad de nieuwe wadi’s in de Frans Halsbuurt bekeken en geluisterd naar Dr.ir. Floris Boogaard, water en wadispecialist met een schat aan kennis en ervaring over de grootste opgaven voor een klimaatbestendige toekomst: droogte, hittestress en wateroverlast. Wil je meer weten over Wadi’s lees dit artikel van Floris Boogaard. Wil jij samen met je buren zelf een wadi in je straat of samen de planten verzorgen in een wadi, neem dan contact op met NMTzuid.

  • Donderdag 23 november Documentaire MEER

Iris Poels gaf een inspirerende toelichting bij deze prachtig gemaakte documentaire. Een verhaal over strijd, ongeloof, samen actie voeren en volharding. Iris laat zien hoe ontzettend belangrijk is om te strijden voor behoud van natuur en groen in Amsterdam. En liet weten wat jij kunt doen als je in actie wilt komen voor een beter klimaat. Wij vertoonde de prijswinnende Documentaire MEER van filmmaker Bart Melief die drie jaar lang de ontwikkelingen volgde in de Lutkemeerpolder en de felle protesten en de strijd om de laatste akkers van Amsterdam. Want waar halen we in de toekomst ons voedsel vandaan? Moet er ruimte beschikbaar blijven om ons eigen voedsel te verbouwen in de buurt of aan de randen van de stad? De opbrengsten kwamen ten goede aan de campagne van Voedselbos (lees hier meer).

  • Dinsdag 28 november Workshop klimaatvriendelijke buurt & tuin

Het natuurlijk eco-systeem in onze buurten is uit balans door steeds meer versteende straten en tuinen. Het vele water kan niet weg, de straten warmen bij hitte te veel op en er zijn te weinig geschikte plekken voor dieren en planten waardoor steeds meer soorten verdwijnen. Wat kunnen wij doen om onze buurten en eigen balkon, tuin of straat klimaatvriendelijker te maken en daarmee dus ook groener, gezonder en leefbaarder? Martijn Pool, Rainproof coach liet in zijn presentatie talloze oplossingen zien die je zelf kan doen in je tuin, op je balkon of in jouw buurt. Deze avond organiseerden wij samen met Amsterdam Rainproof. 

Naast deze inspirerende avonden en middagen hebben wij nog een bloembollen-actie geïnitieerd en 20 groene initiatieven in De Pijp, Rivierenbuurt of Buitenveldert blij gemaakt met een bij-vriendelijk en biologisch bloembollenpakket. Zo zorgen wij voor voeding voor de bijen in het vroege voorjaar.

Hou onze agenda in de gaten voor meer inspiratie en kennis. Hou jij van de bodem en wil je weten hoe je deze kunt voeden? Hou dan vooral de komende tijd onze agenda in de gaten want in maart hebben wij plannen voor een uitgebreide cursus voor CompostMakers in samenwerking met GroenPunt020.

GroenPunt020 is een netwerkorganisaties waar verschillende organisaties, ondernemers en vrijwilligers hun handen ineen hebben geslagen om gezamenlijk te werken aan onze droom Amsterdam als Natuurstad waar dier, plant en mens verbroederd kunnen samenleven, ieder met haar eigen dynamiek.  Om gezamenlijk te bouwen aan deze droom organiseren we uiteenlopende activiteiten over biodiversiteit, stadslandbouw en voedselbossen.


Laat een reactie achter