Al fietsend ontdekten wij groene parels en nog veel meer..

Al fietsend ontdekten wij groene parels en nog veel meer..

Verslag van groene ontdekkingsfietstocht door de Rivierenbuurt en Buitenveldert

Donderdag 4 oktober om 17 uur verzamelden we op het President Kennedyplantsoen. Met toch nog wat laatste aanmeldingen was er een gezellige groep fietsers. Bewoners en een paar ambtenaren vanuit het stadsdeel, die ook graag de verhalen van bewoners wilden horen. Gelukkig werkte het weer mee. Die paar druppels regen deerden ons niet.

Op het President Kennedy plantsoen vertelde Lia over hun mede-beheerinitiatief van 4 enthousiaste dames die elke maandagochtend tuinieren, onderhouden zij de plantenvakken en de speeltuin. Een flinke klus, en met een prachtig resultaat. Maar Lia is nog niet helemaal tevreden: ‘Er mogen nog meer bloeiende planten bij en de speelheuvel blijft een uitdaging qua groen’. Maar buiten dat het prachtig uitziet, brengt dit initiatief nog meer voor de buurt. Er is echt veel minder overlast, men was bang voor hangjongeren in de speeltuin, maar deze laten zich juist minder zien. De dames hadden daarom ook graag meer bankjes gezien rondom de zandbak. Want waar ga je nu zitten als je kleintjes in de zandbak spelen?

Wij vervolgen de fietsroute langs o.a.

 

  • Containertuintjes. Een geslaagde pilot van de gemeente heeft volgens een recente evaluatie tot gevolg dat plantenbakken rond de vuilniscontainers tot 40 tot 80% minder huisvuil naast de container leidt.
  • Boomspiegels in de Moerdijkstraat, buurtbudgetplan onlangs uitgevoerd en met mooie beplanting dat keurig wordt  bijgehouden door buurtbewoners.
  • Een nieuw aangelegde Wadi in de Kinderdijkstraat en de Niersstraat. Maar wat is dat eigenlijk? Een Wadi is ‘een groene greppel die regenwater bergt en zuivert, waarna het water langzaam infiltreert in de ondergrond. Zo helpt de wadi tegen wateroverlast en droogte.
  • Vleermuiskasten (of waren het nu toch Gierzwaluwnestkasten?), ook dit zijn prachtige initiatieven vanuit bewoners die via buurtbudgetten, buurtinitiatieven of natuurwerkgroepen actie ondernemen om bijv. gierzwaluwen, vleermuizen of bijvoorbeeld huismussen beter te beschermen. Lees meer.
  • Boomspiegels in de Maasstraat. Debbie vertelt hoe dit bewonersinitiatief tot stand is gekomen, dat dit best veel ‘voeten in de aarde heeft gehad’ en dat het ook best veel tijd kost om dit te realiseren. Maar ook hier heeft dit initiatief meer gebracht dan alleen meer groen in de straat. Zo ervaren zij minder overlast van hondenpoep en bracht dit veel meer sociale contacten tussen buren.
  • Sijpestein, buurtmoestuin in Buitenveldert, een verborgen parel verstopt achter een laagbouw flat, waar meer dan 10 buren ieder een eigen stukje groententuin onderhouden. Ongelofelijk inspirerend verhaal over gewonnen prijzen en subidiepotjes die aangesproken worden om deze plek steeds mooier en groter te maken. Dit is besmettelijk want elders in Buitenveldert ontstaan ook nieuwe buurtmoestuinen naar aanleiding van dit succesvolle voorbeeld. Er stonden zoveel mensen op de wachtlijst, dat de initiatiefneemster Jasmijn buren vooral inspireert om zelf een moestuin te starten in plaats van te wachten op een plek.
  • De Tuin van Hoop, moestuin op Geervliet. Pas afgelopen mei nieuw aangelegd, geinspireerd door Sijpestein,, met een explosie van groen(te) en fruit en een hele actieve groep van wel 14 tuinders die hier geregeld komen tuinieren. Ieder doet iets en het gaat heel gemoedelijk vertelt Erik. Buiten het tuinieren, wat hij echt geweldig vindt, is hij elke keer verbaasd over hoeveel aanspraak hij heeft op de tuin. Je maakt altijd wel een praatje met iemand die even komt kijken. Echt een verrijking.
  • Buurt pluktuin Egelenburg. Katja neemt ons mee in haar initiatief gestart in 2017 nav een prijsvraag van NMTzuid. Een pluktuin voor de buurt, waar ook de vogels welkom zijn, met bessen, vijgen en kruiden en alles onderhoudsarm aangelegd. ‘Wij hebben deze zomer geen water gegeven’ vertelt ze. Een unicum. Haar geheim; boomschors van naaldbomen onder de struiken.
  • Soetbloem & Soetkruid ook achter Egelenburg. Een bijentuin geboren uit het initiatief van een bevlogen dame Marleen die na een geslaagde campagne: Red de Bij, niet alleen campagne wilde voeren tijdens haar werk, maar ook daad bij het woord voegde en een ware bijenhemel is gestart met 10 maanden per jaar voeding voor de bijen door bloemen en kruiden. Helaas lukt het Marleen niet meer de tuin te onderhouden en zoekt Marleen een vervanger voor deze prachtige plek. Heb je interesse laat het ons z.s.m. weten? Gelukkig waren er ook al mede-fietsers direct geïnteresseerd om hier de bestuivers en Marleen te komen helpen.

Het werd inmiddels al donker toen wij veel later dan verwacht deze fietstocht afsloten. Maar vol inspiratie, nieuwe verbindingen en ook met grote trots. Want in de verhalen werd Natuur & Milieuteam Zuid vaak genoemd als een partij die bewoners met raad en daad heeft bijstaan in het proces van een initiatief aanvragen, maar ook hulp bij zoeken van vrijwilligers, financiering of kennis. Trots dat ik deel uit mag maken van dit bevlogen team.

Wil je meer weten? Meld je aan voor de nieuwbrief onderaan deze pagina en wij houden je op de hoogte van nieuwe activiteiten in de buurt. Of ga mee wandelen met Tijn in de Pijp op woe 11 oktober. Meld je hier aan!


Laat een reactie achter