Project Gierzwaluw: 159 nieuwe huisjes!

Project Gierzwaluw: 159 nieuwe huisjes!

Update

Ze zijn alweer gevlogen!

De gierzwaluwen hebben ons land alweer verlaten en zijn met hun nieuwe jongen terug gevlogen naar Zuid-Afrika. Helaas hebben we geen nieuwe vogels kunnen verwelkomen in onze kasten die we eind vorig jaar succesvol hebben opgehangen in De Pijp en de Rivierenbuurt. Wel hebben we nu een heel mooi overzicht kaart met daarop de plekken van de kasten en de verschillende typen kasten. We hebben gekozen voor verschillende soorten kasten omdat niet alle omstandigheden hetzelfde zijn op de locatie waar de kasten hangen. Waar geen dakrand is om de kasten te beschermen hebben we gekozen voor kasten die schuinaflopen zodat duiven er niet op kunnen gaan zitten en broeden vogels storen of op mensen hun hoofd poepen. In de Vincent van Goghstraat hebben we een gekozen voor een bijzonder type nestkast: een keramieken pot. Dit om te matchen bij het de allure van de straat.

kaart gemaakt door Tijn Jans

Heb je activiteit gezien bij een van deze kasten?

Als je nu in het afgelopen broedseizoen hebt gezien dat een van deze kasten gevuld was met gierzwaluwen dan is het fijn als je dit wil melden bij ecoloog Gert de Jong. Hij houd zich bezig met de gierzwaluw populatie in Amsterdam. Als je iets hebt gezien meld het dan aan Gert. Vermeldt hierbij het adres en maak eventueel een foto. Ook kun je een melding maken via de Gierzwaluwpagina.
Heb je nu geen gierzwaluw gezien maar ben je wel reuze benieuwd naar wat er gebeurd als er wel een stelletjes in een nestkast zit? Kijk dan vooral even via onderstaande link naar een filmpje van de gierzwaluw-cam van afgelopen seizoen via de site van de Vogelbescherming:

Compilatie filmpje broedseizoen

Het is gelukt!

Vorige week hebben we met succes de 159ste nestkast opgehangen. Hiermee is het buurtbudget Gierzwaluw (met maar liefst 9 kasten meer dan gepland) helemaal afgerond. Dankzij vele belangstellende bewoners, overleggen, steun van woningcorporatie Stadgenoot, VVE’s en vrijwilligers is het gelukt en hebben we de gierzwaluw, voor aankomend broedseizoen, kunnen voorzien van nieuwe huisjes.
Uiteindelijk hebben we kasten opgehangen in de Lutmastraat, Saffierstraat, Uiterwaardenstraat, Dongestraat, Josef Isräelskade, Vincent van Goghstraat, Bernissestraat, Ablasstraat, Roerstraat, Rustenburgerstraat, President Kennedylaan en de Henrick de Keijserstraat.

Hartelijk dank ook aan het Gierzwaluw Team bestaande uit, gepensioneerd metselaar Henk, stadsecoloog Gert de Jong en Gerard Schuitemaker van Gierzwaluwwerkgroep Amsterdam.

 

Begin van dit jaar zijn we begonnen met het zoeken naar locaties in de Rivierenbuurt en De Pijp voor het ophangen van 150 nestkasten voor de gierzwaluw. Inmiddels, na heel veel enthousiaste reacties van bewoners, hebben we meerdere mooie ophangdagen gehad.

De mensen van de Roerstraat en de Dongenstraat zijn dankzij Gert, Tijn, de machinist en de hoogwerker 27 kasten rijker. Kijk hier voor het videoverslag van de eerste hangdag. Daarna hebben we mensen in Uiterwaardenstraat, Bernissestraat en Montessorischool Maas en Waal blij gemaakt met maar liefst 89 kasten in totaal!

Dit bracht het totaal op 106 kasten in zeven verschillende straten in De Pijp en de Rivierenbuurt.

De Gierzwaluw

Gierzwaluwen zijn heel bijzondere vogels die hun hele leven in de lucht doorbrengen en alleen kunnen nestelen onder dakpannen, regengoten en boeiranden. Die plekken worden vanwege het bouwbesluit steeds meer dichtgemaakt. Als dan de gierzwaluwen rond Koningsdag weer terug komt uit Afrika zijn ze ineens dakloos. Onderaan kun je meekijken in een nestkast via de Vogelbescherming. Meer achtergrondinformatie vind je op onze Gierzwaluwpagina.

Afbeeldingsresultaten voor de gierzwaluw

Nog meer ophangen

Momenteel scheren ze door de lucht: Gierzwaluwen. Als je ze hoort weet je onbewust dat het zomer/warm is. 🌞
We hebben in de week van 1 augustus de laatste 44 kasten opgehangen in de Vincent van Goghstraat en de Rustenburgerstraat.

Waarom zou je deze vogel een huis willen bieden?

Ze vangen per gierzwaluw 20.000 muggen per dag, die ze met speeksel samenplakken tot een soort insectenballen met honderden muggen per keer. Ze worden wel twintig jaar oud en komen jaarlijks op dezelfde plek terug, dus dat garandeert twintig jaar biologische muggenbestrijding. Nestkastjes hangen het best vanaf 3 meter hoog met vrije uitvalroute.

Kijk Live mee in een nestkast


3 reacties

  1. Sonja du Pau schreef:

    De locatie op de hoek Johannes Vermeer en Honthorststraat , elk jaar komen de gierzwaluwen aan onder de dakpannen bij het aangrenzende pand.al 47 jaar lang. Ik zou indien mogelijk ook een extra nestkast willen ophangen Of in ieder geval meer over willen weten .Wat zijn de voorwaarden en wie doet de plaatsing daarvan . met vriendelijke groet. Sonja

  2. Annemieke Tetteroo schreef:

    Ik woon in de Eerste Jan Steenstraat. En ik vind de zwaluwen schitterend! Kan ik meedoen ?

    Hartelijke groet van Annemieke Tetteroo

    • Lilian Voshaar schreef:

      Hi Annemieke,
      Leuk dat je zo enthousiast bent over het Project Gierzwaluw. De eerste ophangronde is klaar. In augustus volgt de tweede met de laatste kasten. Collega Tijn is nu op vakantie en 1 augustus weer terug. Ik zal je vraag aan hem doorsturen.

      Met vriendelijke groet,
      Lilian Voshaar

Laat een reactie achter