Stoepplantjes-wandelingen 2023

Stoepplantjes-wandelingen 2023

We gaan weer op pad met IVN-Natuurdocent Arend Wakker. Deze keer gaan we plantjes bekijken en benoemen in de Rivierenbuurt op de stoepen en bij de recent aangelegde stoep- en boomtuinen. Wat is inheems en aangeplant en wat is wild?
Dat gaan we samen met Arend proberen te achterhalen. Dus eigenlijk is het een stoeptuin-planten-wandeling deze keer. Lijkt het je leuk om mee te lopen dan kun je je aanmelden via deze linken voor donderdag 25 mei of woensdag 7 juni. Startlocatie ontvang je na aanmelding. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur. Arend neemt stoepkrijt mee.

Stoepplantjes zijn belangrijk

In een stad van alleen maar steen, zonder groen, wordt het in de zomer erg heet. Regenwater kan niet goed weglopen en insecten vinden er weinig te eten. Het is fijn als mensen tuinen maken maar de wilde plantjes, die vanzelf in de stad groeien, zijn minstens even belangrijk voor de afkoeling en de biodiversiteit. Jammer genoeg vinden de meeste mensen het erg slordig staan, al dat ‘onkruid’ dat zomaar vanzelf groeit.

Soms staan die wilde plantjes in de weg, maar vaak niet. Dan is het fijn als ze blijven staan. Als mensen meer van plantjes weten en ze beter bekijken gaan ze ze leuk vinden, denken de mensen van de Hortus Leiden. En dan mag er vast meer blijven groeien. Maar – wat groeit er eigenlijk, is het waar dat daar allerlei beestjes van leven, kunnen die stoepplantjes goed tegen het veranderende klimaat? Heel veel vragen waar jij bij kunt helpen!

Er is ook een handige zakgids uitgegeven door de Hortus samen met KNNV.

Volg Stoepplantjes ook op social media!
Voor foto’s, tips, weetjes en om in contact te komen met andere stoepplantjesliefhebbers!
Twitter
Instagram
Facebook

De Universiteit Leiden verzamelde wat berichten over de stoepplantjes in de pers. Klik hier.

klik op plaatjes voor uitvergroting


Laat een reactie achter