We gaan voor meer groen in De Pijp en Rivierenbuurt!

We gaan voor meer groen in De Pijp en Rivierenbuurt!

Natuur&Milieuteam Zuid is druk in de weer om stadstuintjes te realiseren. Wij zijn begonnen twaalf parkeervakken in De Pijp en Rivierenbuurt om te toveren tot bloeiende, groene oases via het buurtbudget. We zijn al op drie locaties aan de slag maar wij zijn nog steeds op zoek naar enthousiaste bewoners van De Pijp of Rivierenbuurt die een parkeervak in hun straat willen veranderen in een stadstuintje en deze samen met hun buren willen onderhouden.

Groene stadstuintjes

Naast dat groene stadstuintjes er veel mooier uitzien dan grijze parkeervakken, hebben ze nog tal van andere waardevolle eigenschappen. Ze zorgen bijvoorbeeld voor verkoeling tijdens de steeds warmer wordende zomers. Daarnaast filteren ze fijnstof uit de lucht en zorgen daarmee voor een schonere lucht. En wist je dat ze ook geluid dempen en wateroverlast tegengaan? De aanleg van een stadstuintje kan een mooie manier zijn om je buren nog beter te leren kennen en samen te zorgen voor meer biodiversiteit in de stad.

In overleg met Gemeente Amsterdam hebben wij het kaartje, dat hiernaast is afgebeeld, opgesteld. Hierin hebben wij in het groen de buurten aangegeven waar de parkeerdruk laag genoeg is om parkeervakken op te heffen en te vervangen voor groene stadstuintjes. (Helaas is de parkeerdruk te hoog in de rode gebieder of er worden via een ander project al parkeervakken opgeheven.)

Meedoen

Enthousiast geworden en zie je mogelijkheden bij jou in de buurt? Neem contact met ons op via tijn@NMTzuid.nl. Dan kijken wij samen naar wat mogelijk is. Daarnaast helpen wij je graag om draagvlak bij buren te vinden, een plan voor beplanting en uitvoer op te stellen en bij het organiseren van gezamenlijke plant- en klusdagen. De stadstuintjes zullen zoveel mogelijke tegelijk en met hulp van een aannemer worden aangelegd.


Eén reactie

  1. Annechien Uijlings schreef:

    Stefanie gaf mij het advies om een paar vrijwilligers in de Hemonybuurt te zoeken om mee te denken over meer groen en het aanleggen van tuintjes i.p.v parkeerplaatsen. Dat wil ik graag doen, maar het kaartje hierboven geeft aan dat de parkeerdruk in de Hemonybuurt te hoog is om parkeerplekken op te heffen. Hoe zinnig is het dan om vrijwilligers te zoeken. Alhoewel, er zijn wel parkeerplekken opgeheven voor fietsen.

Laat een reactie achter