Vlinderseizoen afgesloten

Vlinderseizoen afgesloten

En dat was het eerste seizoen

Op de laatste officiële vlinderteldag was er geen vlinder meer te bespeuren op het eco-lint aan de Kalfjeslaan. En dat is ook logisch met al deze wind, regen en zelfs hagel. Een goed moment om het seizoen af te sluiten en terug te kijken op een geslaagde paar maanden.

Benieuwd naar wat we tegen zijn gekomen?

We zijn 13 keer op pad geweest in 11 weken tijd. Op onze wandeling van 1.5 kilometer zagen we gemiddeld 25 vlinders per keer. In Nederland zijn 2400 soorten vlinders, waarvan 53 dagvlinders. Daarvan hebben we er 13 gezien op het eco-lint. Dat is niet gek, want elke vlinder heeft zijn of haar eigen leefgebied. Onze winnaars waren:

  • Klein koolwitje: 110 stuks
  • Bont zandoogje: 71 stuks
  • Klein geaderd witje: 70 stuks
  • Atalanta: 37 stuks
  • Groot koolwitje: 26 stuks

In juli was het Klein Koolwitje de meest frequente bezoeker, in augustus was dat het Bont Zandoogje, en in september weer het Klein Koolwitje.

Als je er op let, ga je pas merken dat de vlinders in golven voorkomen. Veel soorten hebben namelijk meerdere ‘generaties’ per seizoen. Nadat ze eitjes hebben gelegd, sterven ze, waarna het weer een paar weken duurt voor de volgende ‘golf’ vlinders van die soort uitkomt. Zo zagen we in juli heel veel Atalanta’s, en daarna een stuk minder. Wist je trouwens dat vlinders gemiddeld 2 weken leven, maar dat er soorten zijn (zoals het Citroentje), die meer dan een jaar oud worden? Zij overwinteren als vlinder, en voorkomen dat ze bevriezen door een soort antivrieslaagje. De meeste vlinders overwinteren in de vorm van een eitje of pop.

In september werd het eco-lint gemaaid. We waren toevallig aanwezig op de maaidag zelf; toen waren er nog een aantal vlinders te zien. De 3 keer dat we daarna nog zijn gaan tellen hebben we bij elkaar opgeteld nog 3 Bonte Zandoogjes gezien. Logisch dat het er in september minder worden, maar dit was wel erg drastisch. Wij weten niet genoeg van ecologisch groenbeheer om hier iets van te kunnen vinden, maar de mensen naar wie we onze gegevens doorsturen gelukkig wel. Wie weet dat ze op basis daarvan iets zouden kunnen veranderen.

Afsluiting 2021

Onze laatste telling op 27 september viel in het water (en de hagel). Een paar die-hard vlindertellers kwam alsnog opdagen voor de afsluitende wandelexcursie door Amstelglorie. Wat een mooie, verwelkomende plek; we komen graag nog eens terug met beter weer! Onder het genot van een drankje hebben we het seizoen daarna geëvalueerd. De uitkomst is dat we volgend jaar enthousiast door gaan! En over de winter heen kijken of we als groep kunnen helpen bij het onderhoud van het eco-lint. Genoeg te doen op deze mooie plek.

Natter dan nat op bezoek bij Amstelglorie

Meedoen?

Wil je wat meer leren over vlinders en meteen bijdragen aan een verbeterd ecologisch beheer? En heb je de tijd om een paar (minimaal 5) keer per jaar anderhalf uur te wandelen en vlinders te registeren? Dan is het misschien wel iets voor jou om de vrijwilligerspoule van deze vlinderroute te versterken! Voor aanmeldingen en vragen kun je terecht bij Emma via info@NMTzuid.nl

Gepubliceerd: 01-10-2021


2 reacties

  1. Marion Dijkstra schreef:

    Ik heb interesse om het volgend vlinder-seizoen mee te doen met vlinders spotten/tellen.

    • Emma Smeets schreef:

      Hoi Marion,
      Wat leuk! We gaan in april weer beginnen, en starten het seizoen met een excursie door het gebied, dan leer je het meteen kennen. Is het goed als ik je opneem in de maillijst?
      Groeten, Emma

Laat een reactie achter