Onderzoeksrapport Groen in de stad gepubliceerd

Onderzoeksrapport Groen in de stad gepubliceerd

Het groen in Amsterdam is voor veel Amsterdammers van grote waarde. Zo blijkt onder meer uit het Grote groenonderzoek uit 2018 dat steeds meer mensen het groen in de openbare ruimte gebruiken. Ook het college van burgemeester en wethouders onderkent het belang van groen in de stad en heeft de ambitie uitgesproken in het Coalitieakkoord (2018) om de openbare ruimte in de stad groen en gezond te houden.

De Rekenkamer Metropool Amsterdam onderzoekt hoe het bestuur van de gemeenten Amsterdam, Weesp en Zaanstad het gemeentelijke beleid uitvoert. Ze controleren of het bestuur volgens de regels werkt, de afgesproken doelen waarmaakt en of het daaraan niet meer geld uitgeeft dan nodig.

Dit is het publieksonderzoek van 2020. Het Amsterdamse burgerpanel heeft dit onderwerp gekozen voor het onderzoeksprogramma 2020 van de Rekenkamer Metropool Amsterdam. Met dit onderzoek willen ze in beeld brengen of er in Amsterdam voldoende, goed en bruikbaar groen is. Daarnaast bekijken ze hoezeer kan worden gevolgd in welke mate het college haar ambities (in de toekomst) realiseert.

Status

Het onderzoek is afgerond. De onderzoeksopzet publiceerden ze op 8 juli 2020. Op 29 september 2021 is het onderzoek openbaar gemaakt. Lees de gedetailleerde onderzoeksbevindingen in het onderzoeksrapport. En lees de belangrijkste conclusies in het bestuurlijk rapport. Wat meteen al opviel was dat hoewel het college veel ambities heeft ten aanzien van groen, is het beleid nog in ontwikkeling en ontbreken daardoor heldere normen.

In reactie op dit rapport heeft het college aangegeven de conclusies en analyses te delen en alle aanbevelingen over te nemen. Het college zegt toe begin 2022 aan te geven hoe precies de aanbevelingen zullen worden opgevolgd. De rekenkamer adviseert de gemeenteraad erop aan te dringen dat het college dit in ieder geval voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 in een plan van aanpak verduidelijkt.


Laat een reactie achter