Petitie: Red de Bijen en Boeren

Petitie: Red de Bijen en Boeren

Petitie tekenen kan nog tot 30 september middernacht!

Een grensoverschrijdend burgerinitiatief

Het Europees burgerinitiatief Red de Bijen en Boeren strijdt voor een transformatie naar duurzame landbouw. Ze wil de Europese Commissie overtuigen om meer te doen voor het milieu. Wil je hen steunen? Lees hieronder verder voor meer achtergrond informatie en/of klik op de link om de petitie te tekenen.

Wat wil ‘Red de Bijen en Boeren’

Twee derde van onze dagelijkse groenten en fruit is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Maar het gebruik van pesticiden en verlies van voedsel- en nestplekken zorgt voor een grote afname van veel insecten. Wat zijn de gevolgen voor de voedselproductie?

Red de Bijen en Boeren zegt dat een gezond en duurzaam landbouwsysteem vrij van pesticiden belangrijk is voor voedsel zekerheid, en kan bijdragen aan oplossingen voor het klimaatprobleem en het herstel van biodiversiteit.

Dat betekent een groenere en zekerdere toekomst voor de volgende generaties!

Natuurlijk kunnen de economische gevolgen van dit soort veranderingen niet op de schouders van de boeren rusten. Boeren moeten worden gesteund in een transitie naar een gezondere planeet.

Daarom eist Red de Bijen en Boeren het volgende:

              • een uitfasering van het gebruik van synthetische pesticiden in 2035
              • maatregelen ter herstel van biodiversiteit
              • ondersteuning voor boeren bij een transitie naar duurzame landbouw

De petitie

Red de Bijen en Boeren heeft een internationale petitie opgezet. Ze wordt hierbij gesteund door meer dan 90 organisaties door heel Europa. Ze durven groot te denken! En dat is nodig. Als 1 miljoen mensen deze petitie voor 30 september tekenen, zal de Europese Commissie hun eisen in behandeling moeten nemen.

Ze hopen dat dit leidt tot Europese wetten die het milieu beschermen. Wil je de petitie tekenen? Dit kan via dit Europese petitieformulier.

De Europese Commissie

De Europese Commissie? Ja! Hier worden voorstellen voor Europese wetgeving gemaakt. Dit kan enorm veel impact hebben. Europese landen moeten zich namelijk houden aan de Europese wetten. Hier wordt ook aandacht besteed aan klimaat en milieu.

In 2019 presenteerde de Europese Commissie de Green Deal. Daarin wordt gesteld dat ‘klimaatverandering en de aantasting van het milieu een existentiële bedreiging vormen voor Europa en de wereld’. Ze stelden doelen en een actieplan op om dit tegen te gaan. Hierin staat onder andere dat de uitstoot van broeikassen in 2050 tot 0 terug gebracht moet worden, en het gebruik van pesticiden moet zijn gehalveerd.

Dat is heel mooi, maar 2050 is ver weg en het proces verloopt traag. De actieplannen van de Europese Green Deal staan onder druk van industrie en landelijke politiek. Daarom wil Red de Bijen en Boeren met hun petitie de Europese Commissie overtuigen om sneller meer te doen voor een beter milieu!

Inspiratie

Het is mooi om te zien wat een burgerinitiatief teweeg kan brengen. Wie weet inspireert het ons weer om ook in actie te komen voor iets dat we belangrijk vinden, klein of groot. Bijvoorbeeld in een straat, in een wijk van Amsterdam..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


3 reacties

  1. R el Allali schreef:

    Geen gif voor mens dier natuur en de bijen helemaal. Zo hoort het niet en het is slecht

  2. K van pelt schreef:

    Red de natuur en dus de mensheid. 3/4 van veestapel moet weg. Bossen kappen voor ons veevoer elders is verschrikkelijk. Wij Nederlanders zijn graaiers. Niets mag anders maar wij zorgen voor de boskap elders in de wereld voor ons veevoer. Wij staan op de vierde ter wereld die zorgen voor ontbossing. En dan mogen wij een boompje hier kopen?? De stank van de veestapel hebben we en de vervuiling om vervolgens het vee naar CHina te brengen. Dat noemen wij handelsgeest? Nederland heeft de zwaarste luchtvervuiling in Europa door de veestapel. Maar veranderen? Het begint bij de politiek die de veestapel aan banden moet gaan leggen. Evenals Unilever en Shell en de cocacola fabrikanten met de plastic soep. Ze leveren Nederland veel belastinggeld op. We kunnen blijven roepen maar er gebeurd niets! Een paar zonnecollectoren of windmolens? Ons gedrag en denkwijze moet veranderen! Wij willen geen ziekten meer van dieren onder de mensen. Dat helpt de bij en de mens. Doen. En de schonere lucht. Om handel te drijven op een juiste wijze. Nederland huichelt. De boer kan van mij alle support krijgen financieel om om te bouwen en een goed biologisch en dier vriendelijk product neer te leggen. Maar niet zonder eerst de hulp van de regering. Boeren zijn nu managers van megastallen en vol stress om het quotum te halen. Hoe erg is dat. Wil je niet gewoon echt boeren?

  3. maria maes schreef:

    Ja, redt de bijen en boeren en daarmee een essentieel onderdeel van ons bestaan!

Laat een reactie achter