Heb je een gierzwaluwnest gezien?

Heb je een gierzwaluwnest gezien?

De gierzwaluwen zijn weer gearriveerd in Amsterdam! Deze bijzondere vogel is maar drie maanden per jaar in het land: om te broeden, de rest van het jaar zijn ze in Afrika te vinden.

Nest

Gierzwaluwen keren elk jaar het liefst terug naar hetzelfde nest. Hoe beter bekend is waar ze broeden, hoe beter ze beschermd kunnen worden. Op deze kaart kun je de tot nu toe geïnventariseerde locaties van panden met gierzwaluwnesten bekijken, met bijbehorende foto’s. Heb jij een gierzwaluw gezien die z’n nest invliegt? Meldt dat dan (het liefst met foto)  en een beschrijving van de locatie hier.

Onderzoek

Onderzoeker en ecoloog Gert de Jong onderzocht specifiek de ring in Zuid, die tussen 1920-1940 is bebouwd. Tussen de 1e en 2e wereldoorlog werd  de uitbreiding met veel ‘Amsterdamse school’ e.d. gebouwd.


6 reacties

  1. Trees Edens schreef:

    Vandaag de eerste gehoord in Joure heb zelf 4 nestkastjes hangen en de buurvrouw heeft er een bij de schoorsteen. Hoop dat ze weer komen maar elk jaar minder helaas….

  2. Wendela de Vries schreef:

    Zolang we hier wonen vlogen elk jaar vanaf Koninginnedag gierzwaluwen boven onze binnentuin blok Bokkinghangen in de Zeeheldenbuurt. Dit jaar zijn ze niet teruggekomen. Wij denken dat het komt door de renovatie van de pakhuizen aan de Zoutkeetsgracht waar nu een longstayhotel is gekomen. Bij de inspraak over deze renovatie wed ontkend dat hier gierzwaluwen nestelden.
    We missen ze erg. Is er iets dat we kunnen doen?
    Wendela de Vries

    • Lilian Voshaar schreef:

      Gert de Jong onderzoekt met zijn ecologisch adviesbureau gierzwaluwen voor de gemeente en toevallig woon hij vlakbij de Bokkinghangen. Die renovatie kan zich nog herinneren. Graag zou hij met je afspreken, om de mogelijke oude nestplekken aan te wijzen.
      Vlakbij de Bokkinghangen zitten een aantal andere nestplaatsen, en juist gisteravond zag hij een grote groep boven de buurten, misschien heb jij dat ook gezien? Hij wil graag contact met je. Zie mail.

  3. bert riethorst schreef:

    vanmorgen 4 mei 2018 ca. 10 uur 3 gierzwaluwen gehoord/gezien binnentuinen van Goghstraat/Ruysdaelkade.

  4. Margo Snepvangers schreef:

    Beste Meneer /Mevrouw.
    Dit jaar heb ik weer een nest van gierzwaluwen. Wij wonen in de Biesboschstraat 61 II. Het nest is gemaakt in de doorgangspleten van de spouwmuur aan de straatkant. De afgelopen weken zagen we de zwaluwen in en uitvliegen en hoorden de jonkies vanuit de kamer. Elke dag hoorden we de zwaluwen en zagen ze vliegen in de lucht of door de straat. Sinds gisteren 23 juli, zie of hoor ik geen zwaluwen meer. Helaas zitten de jonkies nog in hun nestje. Ik hoor ze geluid maken en pogen te vliegen. Weten jullie of dat kan, dat de groep weer terug gaat en de jonkies achterlaat. Misschien waren ze niet sterk genoeg voor de tocht terug. Triest. Vriendelijke groet Margo Snepvangers

    • Lilian Voshaar schreef:

      Beste Margo,
      Ik heb je vraag doorgestuurd naar de experts, de Gierzwaluwwerkgroep Amsterdam. Mogelijk dat zij een antwoord hebben.

      Met vriendelijke groet,
      Lilian Voshaar

Laat een reactie achter