Burendag was weer top!

Burendag was weer top!

Op vele plekken in Nederland en op diverse plekken in Zuid zijn bewoners samen aan de slag gegaan om hun buurt op te knappen of te vergroenen. Burendag is de dag waarop in Nederland sinds 2006 het contact met de buren wordt gevierd. Burendag wordt ieder jaar gevierd op de vierde zaterdag in september. Het initiatief tot deze dag komt van Douwe Egberts. Sinds 2008 wordt het mede georganiseerd door het Oranje Fonds.

Hercules Seghersplein

Bewoners van het Hercules Seghersplein en omstreken knapten hun pleintje op zaterdag op. Sommige delen van de borders zijn sterk verwaarloosd en er is veel overlast op het pleintje. In een van de grote borders werd eerst de grond verbeterd met biologische aarde en kleikorrels. Daarna werd er ingeplant met inheemse biologische vaste planten. Wat een verbetering!! En wat een gezellige dag! Een mooi voorbeeld van wat je in relatief korte tijd met je buren samen kunt bereiken.

Vlindertuin Twikkel

Bewoners aan de Amstelveenseweg zijn op zondag samen aan de slag gegaan in het meest westelijke deel van het Gijsbrecht van Aemstelpark in Vlindertuin Twikkel. Klik op de foto’s voor uitvergroting.

‘Wat was het vandaag lekker. En wat hebben we een geluk gehad met het prachtige weer. Het was een zeer geslaagde Burendag!
Ik wilde jullie hartelijk bedanken voor jullie komst en inzet. We hebben enorm genoten van elkaar en het werk in de Twikkel. Er is heel veel werk verzet. Zo is de takkenril in het bos gebouwd. Is de zaagbok goed gebruikt bij het afvoeren van de bomen aan het water. Hebben we de brandnetels getrokken. Is het veld gezeisd en het maaisel bijeengeharkt. Er is gezaaid en er zijn bollen geplant.  alles is weer netjes opgeleverd zodat we er straks weer lekker door ons parkje kunnen wandelen en fietsen. Dat komt wel goed in het voorjaar. Laat de winter maar komen.’

Tweede Jan Steen Burendag

Bewoners in de Tweede Jan Steenstraat hebben een ecologische bollenactie gedaan en hun straat opgeschoond èn vergroend.

‘We hebben ze niet geteld maar we denken dat er meer dan 50 buren zijn langs geweest. Om te vegen. Voor bloembollen. Voor een praatje. Voor een kopje koffie of thee. En later kwamen er buren met chips, wijn, soep en lekkere hapjes. Het was gezellig, een goede sfeer. Veel nieuwe (en een paar hernieuwde) ontmoetingen. Er werd kennis uitgewisseld en genetwerkt. Het idee voor een volgend burenfeestje werd al geopperd..😄.
We merken dat we nu vaker buren groeten op straat omdat we ze kennen! En wij en de buren genieten dagelijks van de aanblik van het opgeknapte deel van de straat en van de groene planten. De komende maand gaan we met wie wil nog verder met het schoonmaken van de straat en de boomspiegels. We gaan nog bollen uitdelen en planten in geveltuinen -we helpen de buren die dat zelf niet kunnen. En we planten nog bollen rond boomspiegels -we kijken daarbij of elke boomspiegel een beheerder kan krijgen die er vlakbij woont. Zodat we in het voorjaar hopelijk een zee van kleurige bloemen hebben in onze straat!’

Volgend jaar meedoen?

Meld je dan aan via Burendag.nl.  Als je er op tijd bij bent, kun je nog een kleine subsidie aanvragen bij het Oranjefonds voor materialen.


Laat een reactie achter