Hoe veranderen we kale geveltuinen in groene parels?

Hoe veranderen we kale geveltuinen in groene parels?

Vorige week is er door een groepje mensen die nauw betrokken zijn bij NMTzuid online gebrainstormd over de vraag hoe we verwaarloosde geveltuinen nieuw leven in kunnen blazen.
Het was een inspirerende sessie en we zijn erg dankbaar voor alle input!

Geveltuinen, waarom ook al weer?

Geveltuinen, hoe klein ook, zijn fantastisch voor de stad: ze ondersteunen biodiversiteit, bergen regenwater (en ontlasten daarmee het riool) en geven verkoeling in de zomer. Daarnaast zijn ze natuurlijk een sieraad voor het oog, mits een beetje goed onderhouden.

De kwesties

We vroegen aan de groep waarom zijn denken dat sommige mensen hun geveltuin laten verwaarlozen en hoe we die redenen zouden kunnen wegnemen bij mensen. Ook wilden we weten wat voor ideeën er zijn om mensen te motiveren om aan de slag te gaan. Dat geldt ook voor mensen zonder groene vingers, of mensen die slecht ter been zijn of een handicap hebben.

De suggesties

Er kwamen erg veel ideeën ter tafel, waarvan we er hier een aantal uitlichten.

  • Een eerste mogelijkheid is om mensen met een verwaarloosde geveltuin hulp te bieden. Dit zou kunnen middels een flyer die we door de brievenbus doen. Er moet dan een vrijwilligers-team opgezet worden, dat die hulp kan bieden. Er kan ook samengewerkt gaan worden met al bestaande organisaties zoals de Nederlandse Tuinen, Stichting, Stichting Present, Voor Elkaar in Zuid of de Amsterdamse Vrijwilligerscentrale.

Andere ideeën zijn:

  • Een wandeling langs de mooiste geveltuinen organiseren.
  • Meer ruchtbaarheid geven aan het feit dat je als verdieping-bewoner de geveltuin op de begane grond in onderhoud mag nemen of er zelfs eentje kan laten aanvragen. De benedenbewoner moet daar dan wel toestemming voor geven. Maar het mag gewoon en gebeurt nog veel te weinig!
  • NMTzuid kan adoptie van verwaarloosde geveltuinen promoten, zodat mensen weten dat dit een optie is.
  • Gezamenlijk met andere buurtbewoners geveltuinen adopteren. Dat voorziet ook in de behoefte om samen te tuinieren.

Daarnaast is er een plannetje bedacht om mooie labels of bordjes te gaan plaatsten in succesvolle geveltuinen. Daarop staat dan bijvoorbeeld: “Geniet jij ook zo van deze tuin? Wil jij dit ook? Dan kunt je je aanmelden”, met daarbij een strookje dat mensen mee kunnen nemen met de gegevens van NMTzuid er op, of een QR-code om te scannen.

Iedereen was erg enthousiast over dit idee!

Oproep: wie maakt er een mooi label voor ons?

Wij zien deze label-actie wel zitten! Ben je creatief en vind je het leuk om een mooi label te ontwerpen voor ons? Of is jouw geveltuin een groene parel en wil je wel zo’n pakketje met labels plaatsen? Neem dan contact met ons op via info@NMTzuid.nl.

Verslag brainstorm

Wil je lezen wat er nog meer besproken is in deze online sessie? Je kunt hieronder de notulen downloaden.

Nogmaals veel dank aan de brainstormers!

 

 

 

 

 

Downloaden (DOCX, 33KB)


Eén reactie

  1. Toon Briggs schreef:

    Ik heb een aantal geveltuinen in de Govert Flinckstraat oneven kant 211 t/m de Eerste Sweelinckstraat onder mijn hoede genomen.
    Vooral de drie tegen de muur van de ijssalon op de hoek GF/Sweelinck hebben mijn aandacht.
    ‘Mijn eigen’ geveltuin loopt langs 3 panden 211, 213, 215!
    Ik help de dame van 197hs ook.
    Fijne inititiatief, heb het helaas te druk om mee te doen,
    Ik zoek nog altijd hulp voor het aansluiten van mijn 300liter regenton.
    Suggesties?
    groet, Toon

Laat een reactie achter