Groene poort Boechorststraat dankzij medebeheer

Groene poort Boechorststraat dankzij medebeheer

Een plantsoen op de kop Van Nijenrodeweg en de Van der Boechorststraat werd – al vele jaren en met prachtig resultaat – onderhouden door een buurtbewoonster. Dit plantsoen moest recent op de schop vanwege werkzaamheden voor het warmtenet. Die kale plek inspireerde de buren om dit plantsoen én nog 3 andere plantsoenen op te gaan knappen en in beheer te nemen.  Daarmee ontstaat er een groene poort op de kruising.

Doel: gevarieerder groen

Doel van dit initiatief voor de plantsoenen is om het groen gevarieerder te maken, de beleving van de openbare ruimte te verbeteren en het buurtgevoel versterken. Verzorgde tuintjes nodigen immers uit om de buurt netjes te houden en vrij van zwerfvuil.
Deze combinatie van bij elkaar liggende tuintjes vormt – steeds op de kop van een straat – een groen lint in de buurt. Dat verhoogt de samenhang en zorgt voor verbinding en betrokkenheid.
De biodiversiteit wordt verlevendigd met een gevarieerde beplanting die het gehele jaar aantrekkelijk is en bevorderlijk is voor het insectenleven. De buren willen hiermee de buurt inspireren om in de eigen tuin verharding voor groen te vervangen: Groen voor Grijs!

Het initiatief

Er zijn handtekeningen opgehaald bij zoveel mogelijk buren om er zeker van te zijn dat iedereen dit een goed idee vond. De actieve buren zijn daarbij ondersteund door de gebiedsondersteuner van Buitenveldert en een adviseur van Natuur&Milieuteam Zuid. Een motivatie met activiteitenplan, begroting en die handtekeningenlijst is via een bewonersinitiatief ingediend bij het stadsdeel voor materialen en plantjes. Stadsdeel Zuid heeft positief gereageerd op deze enthousiaste plannen en de subsidie toegekend. Over de afspraken voor het  onderhoud wordt een overeenkomst afgesloten tussen bewoners en stadsdeel. Dan weten iedereen wie wat gaat doen en blijven de plantsoenen heel lang de buurt verfraaien.

Ook aan de slag?

Wil jij ook aan de slag met groen in je buurt? Neem dan contact op met Lilian Voshaar van Natuur&Milieuteam Zuid, dan helpen wij je graag verder op weg. Lilian@NMTzuid.nl


Laat een reactie achter