Proeftuinen gezocht voor regenbestendig project!

Proeftuinen gezocht voor regenbestendig project!

Waterproblemen oplossen

Als er meer groen in de stad zou zijn kunnen we regenwater langer vasthouden en hergebruiken. Hierdoor wordt het minder snel afgevoerd en zijn er ook minder problemen als het heel hard regent. Bovendien zorgt groen voor meer koelte in de stad en kunnen we het regenwater gebruiken om het groen te bewateren! Daar wordt onze stad beter regenbestendig van.

Er zijn een aantal dingen die je zelf als bewoner kan doen om te zorgen dat het regenwater minder snel wegloopt. Voorbeelden van maatregelen die je zelf kan nemen zijn:

  • een regenton plaatsen om zo regen op te vangen en te hergebruiken
  • andere vormen van buffering van water om bijvoorbeeld het toilet mee door te spoelen of de tuin mee te besproeien
  • de verharding beperken, probeer niet meer dan 20% verharding (zoals tegels) in je tuin te hebben
  • open voegen in je bestrating, poreuze klinkers, houtsnippers, boomschors of andere materialen gebruiken die beter zijn dan gewone bestrating
  • hoogteverschillen en vijvers in je tuin zodat het water kan stromen naar plekken waar je het wel kan gebruiken
  • infiltratie
  • bodembedekkers die zorgen voor een goed doorwortelde grond met meer water opnemend vermogen
  • beplanting, denk aan inheemse soorten en bij-vriendelijke planten
  • groene daken houden water vast

In 2018 zijn we gestart met project Regenbestendig. Lees hier meer over dit project en wat het inhoudt. We zijn begonnen met het verspreiden van een open tegel, de Gewildgroei tegel. Ook hebben we net als vorig jaar regentonnen helpen verspreiden in de buurt. Voor onze nieuwe maatregelen zijn we nog op zoek naar bewoners waarbij we de volgende maatregelen in de praktijk kunnen brengen.

Wij zoeken!

Natuur&Milieuteam Zuid is op zoek naar bewoners van Amsterdam Zuid die een stuk grond hebben waar we een grindkoffer kunnen maken. Bijvoorbeeld bewoners met een tuin of mensen die een regenpijp hebben vlakbij een buurttuin die ze onderhouden. Ook zijn we op zoek naar bewoners die een groen dak willen realiseren. Het hoeft geen groot oppervlak te zijn. We hopen dat we bewoners met elkaar in contact kunnen brengen die meerdere kleine oppervlakten daken willen vergroenen. Bijvoorbeeld een dak van een schuurtje in de tuin of een volkstuinhuis. Wil jij ook helpen om het regenwaterprobleem op te lossen en heb je iets wat wij zoeken? Of wil je aan de slag met andere maatregelen? Neem dan contact op met Anna door te mailen of te bellen naar 06-20539406.


3 reacties

  1. Gepke schreef:

    Heb al een groot ding wat het water opvangt vanaf mijn schuur. Zou dolgraag een ‘groen dak’ op mijn schuur willen hebben, maar de kosten houden me tegen. Een klein stukje van mijn tuin is betegeld, dat zou natuurlijk prima vervangen kunnen worden door die water doorlaatbare tegels. Het pad naar de schuur is volgens mij destijds (voor mijn tijd) gelegd met een zwaar soort beton. Dat is vrees ik een gigantische klus, stel dat ik dat zou vervangen. De afvoerpijp van het dak van de woning zit officieel bij de buren, maar daar is natuurlijk vrij eenvoudig een aftakking naar mijn tuin te maken en het dan zodanig af te voeren dat het goed de grond inloopt.

  2. Louz Romeijn schreef:

    heb een tuin en een schuur
    regenton heb ik al via jullie
    druk doende zovel mogelijk tegels uit mijn tuin te halen
    doe graag mee

  3. Toon Briggs schreef:

    Ik wil wel een grindkoffer laten plaatsen. Op Govert Flinckstraat 213!
    met de hartelijke groeten van Toon

Laat een reactie achter