Geslaagde boomtuinactie Van Woustraat!

Geslaagde boomtuinactie Van Woustraat!

Op zaterdag 19 mei hebben maar liefst 22 bewoners geholpen om de Van Woustraat groener te maken! In de ochtend was er eerst een boomtuin onderricht, er werden tips en trucs uitgewisseld over het tuinieren in boomtuinen. En dat dit nodig was bewezen de boomtuinen in de Van Woustraat zelf wel.

Geschiedenis

Jaren gelden was hier een bewonersinitiatief gestart, de boomtuinen waren in beheer van een groep bewoners gekomen. Door een aantal tegenslagen kwam de klad er in en uiteindelijk gebeurde er jaren niets meer. De gemeente onderhield de tuinen ook niet meer omdat op papier stond dat de bewoners verantwoordelijk waren. Vorig jaar heeft een groep bewoners gepoogd om de boomtuinen weer opnieuw onder handen te nemen. In het voorjaar zaaiden we bijenvriendelijk bloemenzaad. Helaas voor ons vonden de duiven dat heerlijk! In het najaar van 2017 hebben we met een groep biologische bollen geplant. Maar de grond was zo hard dat dit bijna niet te doen was. Gelukkig waren er voorjaar 2018 wel een aantal gele krokussen te bewonderen.

Nieuwe start

In 2018 wilden we het goed aanpakken. We hebben veel hulp gekregen van de gemeente, de ondernemersvereniging en een hele grote groep andere betrokkenen. Er werd geschoffeld door hoveniers die de gemeente had aangesteld, en er werd ook een laag tuinaarde op de boomtuinen gelegd. Op 19 mei hebben 22 bewoners samen 175 planten in de boomtuinen geplant! We werden geholpen van alle kanten. De ondernemersvereniging betaalde de planten, Bettina Bakt zorgde voor taart en koffie, toko Warung voor frisdrank, de islamitische slager voor het uitlenen van hun kar, Plan C voor het gebruik van de locatie en materiaal, het Groen Gemaal voor het uitlenen van schepjes, we hebben een auto geleend voor het halen van de planten, we mochten planten uitgraven op de tuin van Thea, Dieneke en Lilian hielpen met het geven van het boomtuin onderricht, Els hielp posters verspreiden en planten ophalen in Ouderkerk. Zonder betrokken bewoners Criss en Sylvia was dit project überhaupt niet opnieuw gestart en dan zijn er nog een heleboel mensen die iets hebben bijgedragen.

Iedereen ontzettend bedankt en we hopen dat buren en ondernemers genieten van de 5 opgeknapte boomtuinen in de Van Woustraat! Wil je nou een volgende keer ook meehelpen met dit mooie project? Of wil je zelf ook iets initiëren? Laat het Natuur&Milieuteam Zuid weten door te mailen of te bellen naar: 020-4004503.

 


Laat een reactie achter