Compostmeestercursus 2018

Compostmeestercursus 2018

Startdatum uitgesteld naar 24 april!

Wil jij graag dat GFT verwerkt wordt tot mooie compost in plaats van weggegooid? En wil jij je ervoor inzetten dat steeds meer bewoners samen composteren in hun buurt? Wordt dan compostmeester!

Een compostmeester is een buurtbewoner die zich inzet om de organische afvalstroom te beperken en composteer projecten bij mensen thuis, in de buurt of op instellingen te begeleiden. Daarvoor volgen de compostmeesters een opleiding, zodat ze alle benodigde kennis in huis hebben om (buurt)initiatieven te begeleiden en samen iets moois tot stand te brengen.
Na het volgen van deze cursus kun je aan de slag gaan met het ondersteunen van buurtcompostprojecten zodat organisch materiaal zijn weg terugvindt naar de aarde. Op die manier wordt de bodem gevoed en het groen in de buurt verbeterd!

Compostmeestercursus

Tijdens deze cursus leer je de verschillende facetten van dit vakgebied kennen. De compostmeestercursus vindt plaats van april tot oktober. Deze bestaat uit zes bijeenkomsten en een dagexcursie naar het bezoekerscentrum van het Comité Jean Pain in Londerzeel, België. De cursusbijeenkomsten zijn verdeeld over een langere periode zodat je gedurende deze tijd voldoende praktijkervaring met composteren kunt opdoen. Daarom is het handig als je zelf een compostbak hebt en/of betrokken bent bij een buurtcompost- of tuinproject.

Deelname

Via het onderstaande betalingsformulier kun je je aanmelden. Graag inschrijven vóór vrijdag 20 april. Voor het volgen van deze cursus vragen wij een bijdrage in de kosten van €70. NMT pashouders betalen €60. Er kunnen maximaal 15 mensen meedoen. Voor vragen kun je contact opnemen met Info@NMTZuid.nl

Programma

1. Introductie & Beleid
In de eerste bijeenkomst wordt in gegaan op het belang van composteren voor het voeden van de bodem. De functie van een compostmeester wordt besproken en de deelnemers leren elkaar kennen en delen hun ervaringen en verwachtingen. Er zal een overzicht gegeven worden van het beleid van de gemeente Amsterdam op dit gebied.

2. Wormcomposteren
Deze bijeenkomst staat helemaal in het teken van dit nobele ongewervelde bodemdiertje. Je leert alles over composteren met wormen, welke modellen compostbakken er zijn, wat je wel en beter niet aan de wormen kunt geven, en wat hun ideale leefomgeving is. Je gaat zelf een wormencompostbak maken, waarmee je thuis gelijk aan de slag kunt.

3. Compostmeesters in de wijk
Hoe maak je je buurtbewoners enthousiast om te gaan composteren? En hoe organiseer je die groep vervolgens? Welke mogelijkheden zijn er voor het opzetten van composteerprojecten in Amsterdam? Wat zijn mogelijke obstakels en hoe ga je daar mee om? We maken in deze bijeenkomst ook een plan van aanpak voor een buurtcompostproject.

4. Composteren
Wat is het nut van composteren? Waarmee en hoe kun je dit doen? Tijdens deze bijeenkomst wordt ingegaan op de verschillende technieken als composteren in vaten, bakken en hopen. Ook komen de verschillen tussen koud en warm composteren en de basisregels aan bod. Wat zijn veel voorkomende problemen en hoe kun je deze oplossen? Wanneer weet je of de compost rijp is?

5. Biologisch-dynamisch composteren
Tijdens deze praktijkdag ga je aan de slag met composteren op Tuinpark Sloterland. Je leert een om een warme composthoop op te zetten volgens de biologisch-dynamische wijze. Je kunt kiezen uit twee data: zaterdagochtend 5 mei of donderdagavond 26 juli.

6. Excursie naar Londerzeel, België
Op deze dag gaan we naar Londerzeel, België om een rondleiding te krijgen door het bezoekerscentrum Hof ter Winkelen van het Comité Jean Pain. Dit comité werd opgericht in 1978. om de zogenaamde Jean Pain methode bekend te maken, een techniek om hak- en snoeihout om te zetten in waardevolle compost. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot een kennis- en ontmoetingsplaats voor iedereen die bezig is met het verwerken van organisch restmateriaal. De Vlaamse organisatie Vlaco behartigt al bijna 25 jaar het beleid en de belangen van de biologische kringloop in Vlaanderen. Zij organiseerden al vele jaren geleden de opleiding tot compostmeester.

7. Levende bodem en compost
De bodem bestaat uit lucht, water, vaste deeltjes en levende wezens. Hoe krijg je een idee over de bodem waarin je werkt en wat die nodig heeft? Uit welke deeltjes bestaat je bodem? Wie leven er onder onze voeten en in de compost? Hoe dragen bodemorganismen bij tot het creëren van goed groeivoorwaarden voor de planten? En hoe pas je (je eigen) compost toe in de tuin. Wat is de kwaliteit ervan en wat bevat compost eigenlijk?

Datum Tijd Onderwerp Docent Locatie
24-04-18 19.30-21.30 uur Introductie & Beleid Tjerk Dalhuisen (Wijkcentrum De Pijp) Els Wijnstra (NMTzuid)                               Riny de Jonge (Gem. Adam) Wijkcentrum De Pijp
12-05-18 14.00-16.30 uur Wormcomposteren Annelies Visser (Cityplot) Wijkcentrum De Pijp
02-06-18 14.00-16.30 uur Compostmeesters Toos Tuin Wijkcentrum De Pijp
16-06-18 14.00-16.30 uur Composteren Caroline de Vlaam (Compost Club) Tuinpark Amstelglorie
05-05-18 of 26-07-18 10.00-13.00 of 19.00-21.30 uur BD composteren Tuinpark Sloterland
15-09-18 8.00-18.00 uur Excursie Comité Jean Pain Roger van der Maelen (Vlaco) Bezoekerscentrum CJP
29-09-18 14.00-16.30 uur Levende bodem &  compost Caroline de Vlaam (Compost Club) Locatie wordt bevestigd

 

Locaties

Wijkcentrum De Pijp, Gerard Doustraat 133
Tuinpark Amstelglorie, Jan Vroegopsingel 7
Tuinpark Sloterland, Sloterweg 319, Badhoevedorp
Bezoekerscentrum CJP, Holle Eikstraat 34, Londerzeel (B)


4 reacties

  1. Els schreef:

    Hoi May, inderdaad jammer! Ik kan niet garanderen dat de cursus volgend jaar weer wordt gegeven.
    Het idee is dat de deelnemers bij nagenoeg alle bijeenkomsten aanwezig zijn zodat je aan het eind van de rit voldoende kennis en ervaring hebt om ook anderen te begeleiden met hun compostprojecten.
    Als er nog plaats is, dan zouden we kunnen kijken of het toch mogelijk is dat je gedeeltelijk meedoet. Laat me anders even per e-mail weten welke data je kunt.
    Mvg, Els
    E-mail: els@nmtzuid.nl

  2. May Oostdijk schreef:

    Wat jammer dat er zo veel data bij zijn dat ik niet kan!
    Kan ik ook weinig aanwezig zijn? Of is dat niet aan te raden?
    Wordt de cursus volgend jaar weer gegeven?
    Ik hoor het graag,
    Vr. groet, May

  3. Marjolijn Sondorp schreef:

    wat een super mooi idee en dan ook nog zo goed uitgewerkt. Zijn er eventueel delen van de cursus te gebruiken door onze tuindersvereniging bij de komende workshop op 19 mei over composteren?
    Hoor het graag,
    vr groet, Marjolijn

    • Els Wijnstra schreef:

      Hoi Marjoijn,
      wat leuk dat jullie een compostworkshop hebben. Een tuinpark is een ideale plek om op kleine en grote schaal te composteren! Om welke tuindersvereniging gaat het? Misschien kun je me per mail je telefoonnummer sturen, dan bel ik je even om je vraag te bespreken: Els@NMTZuid.nl
      Mvg, Els

Laat een reactie achter