Geslaagde compostmeester introductiecursus

Geslaagde compostmeester introductiecursus

Afgelopen najaar vond de eerste compostmeester introductiecursus plaats. Vijftien deelnemers uit heel Amsterdam volgden twee maanden lang een cursus waarin het composteerproces én het organiseren van buurtcomposteren centraal stonden.

Uitreiken certificaten

Tijdens de NMTzuid halfjaarlijkse borrel op vrijdag 1 december kregen de deelnemers een certificaat van deelname (zie ook foto’s onderaan) en werden ideeën uitgewisseld. Uit de groep kwam vooral de behoefte naar voren om verder te verdiepen. Daarom het idee om de de documentaire Symphony of the Soil te bekijken. Die hebben we in december in het kader van Wereldbodemdag vertoond. En er zullen zeker nog meerdere compostdagen en excursies volgen!

De bijeenkomsten

  • Tijdens de introductie van de cursus vertelde Riny de Jonge van de gemeente Amsterdam ons over het beleid met betrekking tot afvalscheiding en specifiek over gft resten. Op dit moment is het officiële percentage van de verwerking van deze restmaterialen 0%. Van de 300.000 ton afval die we jaarlijks produceren is ruim een derde gft (37%). Dit is dus een enorme kans voor afvalvermindering!
  • De tweede bijeenkomst vond plaats in de Hemkerhof, een prachtige collectieve tuin op Tuinpark Amstelglorie. Myriam Prent vertelde ons over koud en warmcomposteren. Helaas werkte het weer niet mee en konden we vanwege de regen geen composthoop opbouwen.
  • De derde zaterdag van de cursus vertrokken we ‘s morgens vroeg naar Vlaanderen, waar de organisatie Vlaco zich al 25 jaar bezig houdt met het opleiden van compostmeesters en kringloopkrachten. In het bezoekerscentrum van Comité Jean Pain konden we tal van composteersystemen en manieren van het verwerken van tuinresten bewonderen. Deze inspirerende dag werd door de deelnemers ervaren als “het leukste onderdeel van de cursus op alle fronten”.
  • Peter Jan Brouwer en Arie van der Ziel verzorgden de vierde bijeenkomst over wormcomposteren. Met Stichting Buurtcompost (link) hebben zij in samenwerking met de gemeente Amsterdam de plaatsingen van wormenhotels in de openbare ruimte in gang gezet.
  • In Plan C in de Diamantbuurt kwamen we voor de vijfde keer bijeen. Caroline de Vlaam verdiepte in de oorsprong en samenstelling van de verschillende bodems. We deden een bodemtest en leerden de verschillende bodemdiertjes kennen. De laatste bijeenkomst was geheel gewijd aan de functie van de compostmeesters. Toos Tuin (link) gaf ons handvatten voor het organiseren van de buurt rondom composteren. Aan de hand van een specifiek geval van één van de deelnemers, bedachten we gezamenlijk een plan van aanpak.

We gaan door in 2018

Dit jaar organiseren we een tweede compostmeestercursus. De cursus zal plaatsvinden tussen april en september en bestaan uit zes tot acht bijeenkomsten met theorie en praktijk. We nodigen je uit om mee te doen en samen met ons de uitdaging aan te gaan om thuis- en buurtcomposteren overal in Zuid te bevorderen!

Compost is het stabiele eindproduct van het proces waarbij organische restmaterialen onder gecontroleerde omstandigheden omgezet worden door levende organismen. Als we onze geveltuinen en balkonplanten mooi groen willen hebben, dan is het belangrijk om het bodemleven met compost te voeden. Maar als je je nooit bezig gehouden hebt met composteren, hoe begin je dan? Een compostmeester kan je voorlichten over de verschillende composteersystemen en je helpen bij de eerste stappen. Op die manier dragen de compostmeesters bij om keuken- en tuinreststromen te beperken en te zorgen dat organisch materiaal zijn weg terugvindt naar de aarde

Heb je interesse, stuur dan een e-mail naar Els@NMTZuid.nl


Laat een reactie achter