Verslag cursus ‘Snoeien doet Bloeien’

Verslag cursus ‘Snoeien doet Bloeien’

De cursus ‘snoeien doet bloeien’ op 22 oktober werd georganiseerd op initiatief van de bewoners van een binnentuin in De Pijp. Hier een verslag:

Beste mensen,

De snoeicursus van afgelopen zaterdag was een groot succes. De opkomst was onverwacht groot. In totaal waren er 15 deelnemers, 5 van de HSK-flat en 10 andere groene Amsterdammers. We begonnen om 10 uur met ruim een uur theorie en praktische uitleg van onze bevlogen instructeur Gerard. Hij stortte met veel enthousiasme een berg aan wetenswaardigheden en details over ons uit. Voor ieder van ons erg leerzaam, maar als je dit allemaal voor de eerste keer hoort ook best wel pittig.

Ondanks dat we in de afgelopen jaren, naar beste weten, zo ons best hadden gedaan in de tuin bleken er nogal wat onbedoelde missers bij te zitten. Al onze gemaakte fouten werden door Gerard pijnlijk blootgelegd en meteen gebruikt als leerzame voorbeelden hoe het niet moest. Hebben we eigenlijk wel iets goed gedaan vroeger we ons op zeker moment af. Maar daar was de cursus natuurlijk ook voor bedoeld.

Na de theorie de praktijk. Ingedeeld in groepjes van twee kon de vers opgedane kennis worden uitgeprobeerd op struik, boom of haag. Dat er door iedereen hard is gewerkt, daarvan waren de enorme bergen snoeiafval na afloop de stille getuigen.

Na afloop was er de afsluiter aan onze splinternieuwe picknicktafel die daarmee ook meteen aan een praktijk test werd onderworpen. Dat was, behalve een moment om even wat uit te rusten en de opkomende trek te stillen, ook een prima gelegenheid contacten te leggen. Iemand bood zelfs spontaan aan om ons van de winter te helpen in de tuin.

Resumerend. De snoeicursus was een onverwacht groot succes. Toen we 2 maanden geleden met de gedachte speelden om iets te organiseren hadden we niet het minste vermoeden dat het tot zo’n grote opkomst zou leiden. Kijk daar worden we nou helemaal kei blij van!

Met vriendelijke groeten,

Luc en Kees-Lorraine

Vanwege de grote belangstelling organiseert NMTzuid nog een snoeicursus op 19 november


2 reacties

  1. Piet Viersma schreef:

    Wij weten er alles van, jammer is het dat wij zelf niet konden helpen want als je met een groep bezig bent is het leuk werk
    ook jammer was het dat er in het verleden een bewoner het onderhoud van de tuin op zich nam en geen hulp van andere nodig vond. Ja dat soort dingen gebeuren en daar was op zich zelfs niks mis mee. tot het moment dat deze mensen gaan verhuizen en
    er dan geen op volgers zijn. Wij Coby en ik zijn blij dat er nu toch weer bewoners zijn die deze werkzaamheden op zich hebben genomen en dat gezien de resultaten met plezier hebben verricht proficiat en bedankt.

    • david van bezooijen schreef:

      Beste Piet Viersma, fijn dat je tevreden bent met het resultaat. Het was inderdaad leuk werk en ook heel gezellig. Er is met de groep veel werk verzet. Fantastisch dat door het initiatief van een paar bewoners een hele groep op de been is gekregen en er nieuwe contacten zijn gemaakt. Hoe meer mensen erbij betrokken zijn hoe makkelijker je doorgaat, ook als er iemand verhuist!
      Marleen Sijpestijn NMTZuid

Laat een reactie achter