Regenton

Regenton

Het regent steeds vaker kort en hevig, ook in de stad. Dat regenwater moet afgevoerd worden en daar heeft ons riool het lastig mee. Ook omdat er steeds meer tegels en minder groen lijken te zijn. Zo worden steeds meer binnentuinen betegeld of vol gebouwd. Als er bomen gekapt worden, wordt er minder water opgenomen door de natuur en moet het riool dat water ook afvoeren. Dat regenwater wat op alle daken valt zou je eigenlijk veel beter kunnen benutten, bijvoorbeeld om je (gevel)tuin water mee te geven.

Voorbeeld regenton in een geveltuin

In de geveltuin van Wijkcentrum De Pijp aan de Gerard Doustraat 133 staat een regenton. De regenton is aangesloten op de hemelwaterafvoer (de regenpijp) en als het regent, vult de ton zich met water. Er zit een slang aan met hele kleine gaatjes zodat het water geleidelijk in de geveltuin terecht komt. Dat is beter voor je tuintje, de grond neemt het water ook langzaam op. Als de regenton vol is dan stroomt het regenwater gewoon terug de pijp in naar het riool.

We hebben een filmpje gemaakt over hoe je zo’n regenton aansluit op een regenpijp, wat je allemaal nodig hebt en waarom het een goed idee is als straks de hele Pijp, en wie weet heel Amsterdam over een tijdje, een regenton in de tuin of op het balkon heeft staan.

Links

Amsterdam Rainproof heeft veel tips over wat je kan doen om je tuin regenbestendiger te maken. Kijk ook naar hun maatregelen toolbox.

Vraag de folder Regenwater in de tuin via het Natuur&Milieuteam.

Operatie Steenbreek is een landelijk initiatief om stenen door groen te vervangen.

Verder kan je bij het Natuur&Milieuteam Zuid terecht als je meer wilt weten of als je andere vragen hebt.


Laat een reactie achter