Één jaar Buurtcomposteren!

Één jaar Buurtcomposteren!

Oogstfeest in de Frans Halsstraat

Precies een jaar geleden begon het composteerfeestje in de Frans Halsstraat.

Samen met 20 enthousiaste buren en de financiële ondersteuning van Stadsdeel Zuid is een proef gedaan om gft afval met hulp van wormen te composteren. Met dit unieke experiment wilde de buurt uitzoeken of composteren in drukke straten überhaupt uitvoerbaar zou zijn: Gaat het stinken? Trekt het ongedierte aan? Hoe doen die wormen het bij een hittegolf? Hoe bij -7 graden? En vooral: zijn er genoeg Amsterdammers die mee willen doen?

Het composteerproces is het hele jaar doorgegaan. Stank- en ongediertevrij. Zomer of winter het maakte allemaal niet uit. De grote bak voor nummer 59 lijkt wel een put zonder bodem. De buren blijven gft toevoegen en het lijkt of ze nooit vol raakt. En het beste: Uiteindelijk waren er 20 gezinnen die zonder reclame te maken mee deden.

Door een aantal weken de gft te wegen werd er berekend dat het experiment bijna 4.000 kilogram gft heeft gered van de verbranding. Stel je voor als dit wordt uitgerold in de rest van de stad? De initiatiefnemers willen graag De Pijp, daarna Amsterdam en uiteindelijk alle steden waar geen gft wordt opgehaald aan het composteren krijgen. Het lukt in de Frans Halsstraat. Waarom niet ook elders?

Wie volgt?

Meer informatie over composteren vind je hier.


Laat een reactie achter