Resultaten Meetactie luchtverontreiniging

Resultaten Meetactie luchtverontreiniging

In januari  hebben bewoners samen met Milieudefensie op drie drukke plekken in Amsterdam Zuid in meetpunten voor de luchtkwaliteit ingericht: een op de Stadhouderskade en twee aan de Amstelveenseweg, ter hoogte van de Stadionweg en ter hoogte van de Van Nijenrodeweg.  Deze zijn onderdeel van de landelijke actie van Milieudefensie waarbij op 58 plekken in Nederland de luchtkwaliteit gemeten wordt door bewoners. De eerste meetresultaten zijn nu bekend.

De eerste zin die ons te binnen schoot naar aanleiding van de eerste resultaten van de luchtmetingen in onze buurt is: “Beste buren, we moeten ons nog drukker gaan maken over de luchtkwaliteit in Amsterdam. Die actie voor schonere lucht is er Niet voor Niks.” Mag het een beetje minder?

Uit de eerste meetresultaten blijkt dat in Amsterdam op alle tien plaatsen waar gemeten wordt de luchtverontreiniging boven de Europese jaarnorm van maximaal 40μg/m³ ligt. Het feit dat in Amsterdam in de periode van 15 januari – 12 februari 2015 in alle 10 straten NO2-concentraties hoger dan 40μg/m³ werden gemeten is onheilspellend en belooft weinig goeds voor het jaargemiddelde: De Valkenburgerstraat scoorde 52,5 μg/m³, daarna kwamen de Wibautstraat (50), de Stadhouderskade (48,5), de Kromme Waal (47), de Weesperstraat (47), Nassaukade (46,5), 2e Hugo de Grootstraat (44), Amstelveenseweg (43,5), Adelaarsweg (42,5) en de Amstelveenseweg (kruising Van Nijenrodeweg) 40,5. Politiek, doe eens wat (meer)!

1559-ILL infovisual ultrafijnstof 2015

 

Je zegt misschien, ja logisch bij die drukke straten. Maar denk nou niet dat de lucht daar bij jou middenin De Pijp of de rest van Zuid brandschoon is. Lucht gaat gewoon z´n gang, vervuild en wel. Wij komen dus tot de beschamende conclusie dat de Europese normen niet gehaald worden (en die zijn niet eens streng genoeg). En dat terwijl de schadelijke effecten van fijnstof, koolmonoxide en stikstofdioxide direct onze gezondheid bedreigen. Gemiddeld verliest elke Nederlander meer dan een jaar levensverwachting door luchtverontreiniging. En dat stijgt nog steeds. De politiek kijkt toe, terwijl er eigenlijk direct wat aan te doen is, door maatregelen te nemen om tweetakt scooters en brommers en oude diesels zo snel mogelijk te weren. Echte vuilspuiters De tweetaktscooter is een nog grotere vuilspuiter dan gedacht. Scooters met dit ouderwetse type motor – herkenbaar aan het knetterende geluid – zijn tot duizenden malen vuiler dan een moderne bestelbus! Een ban op tweetakt zou in stedelijke gebieden lokaal tot een enorme verbetering van de luchtkwaliteit kunnen leiden, blijkt uit een studie in Nature. Er rijden nog minstens 13 duizend zeer vervuilende scooters in de hoofdstad rond.

Wil je weten hoe vervuild de lucht in jouw straat is? Kijk op: #Hoe zit het dan in mijn straat?

 


Laat een reactie achter