Met een geveltuin wordt je straat gezelliger en groener

Geveltuin

Planten doen wonderen voor straat en gevel. Wil je je straat groener maken, maar heb je geen voortuin? Dan is een geveltuin een mooie oplossing. Gewoon aanvragen bij de gemeente en het wordt aangelegd. Een paar stoeptegels en zand eruit, een halve meter goede aarde erin en je kunt aan de gang. Op deze pagina lees je hoe je een geveltuin voor de deur kunt krijgen en hoe je er een makkelijke geveltuin van kunt maken.

Hoe vraag je een geveltuin aan?

Dat kan het hele jaar door in Stadsdeel Amsterdam Zuid. Je kunt dus op elk moment een aanvraag indienen. Dat kan via de website van de gemeente op het formulier geveltuin aanvragen.

Aanleg en onderhoud

Een aannemer van het stadsdeel komt je geveltuin aanleggen. Zij leggen trottoirbanden, halen het zand weg en vervangen dit door een laagje tuinaarde, zodat je meteen aan de slag kunt met planten. Een datum afspreken voor de aanleg is helaas niet mogelijk. Het stadsdeel betaalt het werk en het materiaal van de stratenmakers, plus de aarde.

Tips voor aanleg

Daarna is het aan jou om er iets moois van te maken. Lees ook onze formule voor een makkelijke geveltuin in 7 stappen voor de aanleg en het onderhoud van je geveltuin.
Welke planten kun je er het beste inzetten? Zonliefhebbers of (half)schaduwminnaars? We hebben ook een geel-wit (schaduw) en een rood (zon) beplantingsplanvoor je geveltuin. Wij adviseren biologische en inheemse vaste planten, die zijn het sterkst.

Informatie: Natuur&Milieumarkt & cursussen

Jaarlijks in april organiseert Natuur&Milieuteam Zuid de Natuur&Milieumarkt in het Sarphatipark waar je biologische planten kunt kopen en informatie kunt krijgen over groen en milieu. De markt is het officieuze startmoment van het plantseizoen voor de duizenden geveltuinen in Amsterdam Zuid. Er staan biologische kwekers met vaste inheemse planten voor geveltuinen, eetbare planten en geurende kruiden. Verder is er muziek, eten, drinken en een programma voor kinderen.

Daarnaast organiseert Natuur&Milieuteam Zuid regelmatig snoei- en geveltuincursussen. Als je je abonneert op onze nieuwsbrief, links onderaan deze pagina, weet je op tijd wanneer die plaatsvinden. Of kijk in de agenda van onze website.

Wat is een geveltuin?

Een geveltuin is een strook groen voor je woning: over de breedte van de gevel legt het stadsdeel een langwerpige strook aarde aan van anderhalve stoeptegel breed, waarin je groen en fleurige bloeiende plantjes kunt zetten. Je hoeft niet op de begane grond te wonen om een geveltuin aan te vragen, maar dan heb je wel schriftelijke toestemming van de eigenaar en van de bewoner van de beneden-etage nodig. Met een geveltuin verfraai je dan de gezamenlijke toegang van het pand.

Wat komt erbij kijken?

Als je een geveltuin aanvraagt in Amsterdam Zuid, wordt je beheerder van een stukje openbare ruimte dat eigendom is van het stadsdeel. Het stadsdeel helpt je op weg door de bestrating weg te halen, een stenen bandje aan te leggen en aarde te leveren. Jij zorgt voor de beplanting en voor het onderhoud: zo moet de stoep bijvoorbeeld begaanbaar blijven (geen overhangend groen) en de gevel mag niet beschadigen. Voor klimplanten heb je toestemming nodig van de eigenaar en moet je regelmatig onderhouden.

Waarom een geveltuin?

Geveltuinen scheppen een aangenamere leefomgeving. Vooral als er weinig groen in een straat is, zijn geveltuinen een welkome aanvulling. Maar een tuintje, hoe klein ook, vergt ook onderhoud. Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom je een geveltuin zou willen, zoals:

  • Meer groen in de buurt brengt mensen bij elkaar en biedt de natuur extra ruimte. Het is een makkelijke manier om je buren te leren kennen. Misschien willen ze wel meehelpen?
  • Uit diverse onderzoeken blijkt dat een groene woonomgeving goed is voor de gezondheid: groen zorgt ervoor dat mensen zich prettiger voelen en minder vaak ziek zijn.
  • Het zorgt voor een gezelligere en kleurigere omgeving.
  • De natuurwaarde van de buurt wordt groter doordat gevelgroen kleine dieren, vlinders en vogels aantrekt. Je zult hierdoor overigens geen extra overlast van insecten krijgen, omdat vogels deze kleine dieren op het menu hebben staan.
  • Planten in de volle grond hoef je minder vaak water te geven dan potplanten.
  • Door een geveltuin aan te leggen, kan het van de gevel afstromende regenwater in de grond wegzakken, dat scheelt weer wateroverlast.
  • Een geveltuin kan ook gecombineerd worden met een regenton aan de regenpijp. Dat scheelt slepen met gieters water. Als je huurder bent, moet je verhuurder daar wel toestemming voor geven. Een gaatje van 35 mm is minimaal nodig. Voor andere soorten aansluitingen moet je de pijp doorzagen.
  • Kijk ook op Amsterdam Rainproof hoe je je tuin verder regenbestendig kunt maken.