Pilot Groen fietsparkeren in de Kribbestraat
do 14 november 2024
Lilian Voshaar
Update
Vandaag 24 mei, zijn de volgende 3 haagtuinen ingeplant en ook nog twee grote boomtuinen. Een flinke ploeg bewoners is samen aan de slag gegaan met een prachtig resultaat. Nog dampende tuinaarde met compost van Bio-Kultura zijn de plantvakken ingeschept. Daarna zijn de 3soorten groenblijvende struiken in als heggen geplant en de boomtuinen voorzien van vaste inheemse plantjes.
Veel complimenten weer van voorbijgangers en samen proosten de buren op hun steeds groener wordende straat en de mooie samenwerking. Klik op een foto voor het openen van het album. Laatste foto’s zijn van Tom de Jong.
De pilot levert zoveel positieve reacties op, dat er meer groene fietsparkeerplekken bijkomen en een paar boomtuinen aan de overkant vergroend worden. Mits er genoeg bewoners zijn die voor het onderhoud willen zorgen.
Haagsnoeien
Snoeileraar Gerard is een miniworkshop haag snoeien komen geven in de Kribbestraat. Hoe vaak snoeien, wanneer, hoe zorg je dat de haag mooi vol wordt etc. en dan meteen in praktijk brengen. Ook bewoners van de tuingroep Pres. Kennedyplantsoen en Buurtbudget Robijnplein kwamen meedoen.
Plantactie
Afgelopen woensdag 14 december 2022 zijn drie soorten struiken geplant door Mick, David, Tom en Jan Willem voor de fietsparkeerplaatsen. Dit is een pilot die een jaar loopt waarin gekeken wordt hoe en of het te onderhouden is en wat het toevoegt aan de straat.
Ondanks de bevroren bovenlaag ging dat – in combinatie met compost van Bio-Kultura – eigenlijk best goed. De planten zijn nu toch in winterrust. Watergeven is nu natuurlijk niet handig, dat doen we als de temperatuur weer stijgt. Of de regen zorgt ervoor. NMTzuid zorgde voor de planten, compost, handschoenen, bordjes en het gereedschap.
Tijdens het planten kregen de heren veel complimenten van buren die langs liepen of fietsten. Maar nog steeds wordt het zeer gewaardeerd.
Eind maart gaan we een korte Haagsnoei praktijkworkshop organiseren met Gerard Schuitemaker voor iedereen die dit wel wil leren. Hou onze agenda in de gaten.
Het idee
Initiatiefneemster Justine en haar buren Mick, Eef, David en andere buren van de Kribbestraat wilden al heel lang meer groen in hun straat en een oplossing voor de fietsparkeerdrukte. De straat had ooit bomen aan twee kanten. Dat is door de auto verdwenen. En ook de hoeveelheid kabels en leidingen in de stoepen maken het lastig om weer bomen te planten.
Er is meerdere keren geflyerd in de buurt, waarop door ruim 15 bewoners steun is betuigd voor meer groen in de straat en een oplossing voor de fietsparkeerdruk.
Na een schouw met bewoners, de Gebiedsmakelaar en Team fietsparkeren is geconstateerd dat de fietsparkeerdruk in de straat ook echt te hoog is. Daarop is toen een ontwerp door Team Fietsparkeren gemaakt, in combinatie met groen om de fietsen af te schermen. Dit ontwerp is na overleg met de bewoners als pilot uitgevoerd door Team Fietsparkeren. Op een drietal plekken zijn nu de parkeervakken vervangen door stoep met nietjes en een stoeptuin. Op verzoek van de bewoners worden de rekken voorzien van gemengde groenblijvende hagen aan de gevelzijde om de aanblik van de fietsen te verbergen. NMTzuid zorgt voor 3 soorten groenblijvende struiken en de bewoners gaan die zelf planten.
Daarnaast worden er op meerdere plekken extra nietjes toegevoegd om de parkeerdruk te verlagen en de rommelige plaatsing van fietsen te verminderen, waardoor de doorgang op de stoep hopelijk verbetert.
Deze hagen gaan de bewoners zelf onderhouden door:
- water te geven in de eerste periode en bij extreme droogte
- vormsnoei in het najaar
- groeisnoei in het voorjaar
- zwerfafval verwijderen
Twee keer per jaar (b.v. maart NLdoet en november de Landelijke Natuurwerkdag) worden de hagen gesnoeid en voorzien van compost gecombineerd met een social buurtevent. Natuur&Milieuteam Zuid ondersteunt de bewoners daarbij.
Planning
De aanleg van de plantvakken wordt door de aannemer van de gemeente gedaan in september van 2022.
In november-december worden de gemengde hagen geplant door de bewoners. Natuur&Milieuteam Zuid zorgt voor de struiken, schoppen, grondboren, compost en bordjes.