Loop mee met de vlindertelroute in Buitenveldert

Vlinders

Update

Vlinders tellen in volle gang!

2023 is alweer het derde jaar dat vrijwilligers de route op de Kalfjeslaan in Buitenveldert lopen en de vlinders tellen. We trapte dit seizoen af met een bezoek van vlindergoeroe Nicky Castricum van vlindertuin Mot in Mokum. Hij liep met de vrijwilligers de route op 1 juni maar ze hebben helaas geen vlinder gezien, wel een aantal nachtvlinders of motten. Wel was er daarom veel tijd over over om kritisch naar de route te kijken op vegetatie gebied. Daarom is de route nu ingekort zodat de meest interessante delen qua planten worden gelopen. De vrijwilligers vonden dit ook niet erg omdat de route nu is ingekort van 2 uur naar 1 uur. Dat scheelt nogal als je helemaal uit De Pijp komt om de route te lopen. Hieronder een overzicht van de route en secties:

 

Maar inmiddels is dat te kort aan vlinders al helemaal ingelopen en dat levert mooie plaatjes op. Nieuwe loper Maja heeft al het een en ander uitgezet in een grafiekje van de afgelopen tellingen en daar is de vlinderdip van juni duidelijk te zien. Er zijn nu 6 enthousiaste tellers die elke week afspreken in tweetallen om de route te lopen. Ben je geïnspireerd geraakt neem dan contact op met Tijn@nmtzuid.nl en loop het einde van het seizoen mee!

Vlindertelroute Buitenveldert

In 2005 is een vlindertelroute uitgezet aan de Kalfjeslaan in Buitenveldert; deze werd echter sinds 2011 niet meer gelopen. In 2021 zijn wij opnieuw gestart met het wekelijks lopen van deze route om de vlinders in het gebied te monitoren. Elke week, in de maanden juni tot oktober, lopen enthousiaste vrijwilligers de route en noteren zij alle vlinders die ze zien. Ze spreken af via een appgroepje op welke dag ze gaan lopen Door het registreren van deze gegevens willen wij een positief effect op het lokale beheer creëren!

Meetnet Vlinderstichting

In 1990 heeft de Vlinderstichting in samenwerking met het CBS als onderdeel van de Nationale Databank Flora en Fauna het Meetnet Vlinders opgericht. Honderden vrijwilligers door het hele land doen tellingen. Zij wandelen gewapend met een herkenningskaart wekelijks het zelfde parcours in hun buurt, en determineren en registreren de vlinders die ze tegenkomen. Op deze manier kunnen korte en lange termijn variaties worden vastgesteld. Het doel is deze variaties te linken aan omgevingsfactoren, die ze vervolgens hopen te beïnvloeden.

Resultaten meetnet

Het blijkt dat zowel de bedreigde als algemene vlindersoorten steeds maar verder achteruit gaan. De reden van deze achteruitgang zijn verlies van bloemen en planten door veranderend gebiedsbeheer op kleine en grote schaal, en verlies van leefgebied aan verstedelijking, industrie, infrastructuur en landbouw. Hier een greep uit een aantal ontdekkingen die de Vlinderstichting door hun tellingen al deed:

  • Sinds 1990 is het aantal vlinders gehalveerd.
  • Van de 53 soorten in Nederland, is ruim de helft zeldzaam of zeer zeldzaam.
  • Meer dan de helft van de vlinders staat op de Rode Lijst.

Gelukkig kan het beheer op basis van de cijfers vrij precies toegespitst worden op wat nodig is. Het lijkt er dan ook op dat dit zin heeft. De vlinderstichting heeft een aantal succesvolle projecten en sinds 2015 gaat het met sommige soorten iets beter. Jij kan natuurlijk ook helpen door zo veel mogelijk nectarrijke bloemen en planten te plaatsen in tuin en op balkon. Maar ook door teller te worden.

Word teller, doe mee

Woon jij in de buurt, wil je wat meer leren over vlinders en meteen bijdragen aan een verbeterd beheer? En heb je de tijd om een paar (minimaal 5) keer per jaar vlinders te registreren? Dan is het misschien wel iets voor jou om de vrijwilligerspoule van deze vlindertelroute te versterken. We zijn in april 2022 gestart in overleg met de poule vrijwilligers.

Voor het aanmelden voor de vlindertelroute of voor vragen kun je terecht bij Tijn@nmtzuid.nl