Bijna iedereen die in de stad woont, komt weleens in een park; volgens onderzoek van de Gemeente Amsterdam is dat bijna 90 procent. Mensen gebruiken een park op verschillende manieren.
Je gaat er met je gezin op stap, spreekt er af met vrienden, beweegt er om fit te worden, laat er de hond uit, geniet er van de natuur of bezoekt er een evenement. Steeds meer mensen zijn niet alleen gebruiker van een park. Ze zijn bijvoorbeeld lid van een vereniging of werken mee om de natuurwaarde van een park te verbeteren. Ze organiseren rondleidingen in de natuur of geven informatie over een park.
Amsterdam Zuid heeft zes parken. Elk park heeft zo zijn eigen bijzonderheden. Samen vormen ze een lappendeken van groene gebieden, waarin dieren en planten kunnen leven en die het hen mogelijk maakt zich door de stad te verspreiden. Per park kan je hieronder meer informatie vinden over wat er aan natuur en milieuactiviteiten te doen zijn.
Algemeen
Gemeente Amsterdam heeft pagina’s over alle parken en in de Atlas van stadsparken vind je een profielbeschrijving van de parken in Amsterdam.
Bij het Stedelijk Parkenoverleg komen alle verenigingen en vrienden van parken bij elkaar om te overleggen over behoud van het stedelijk groen. Samen hebben ze een Groen Manifest opgesteld, dat naar de wethouder is gestuurd, over de zorgen die ze hebben.
Op Amstelpark.info staat algemene informatie over faciliteiten, historie en evenementen. Op de website van de Vrienden van het Amstelpark kun je je aanmelden als lid en op de Facebookpagina staat de actuele informatie. In 2022 viert de Vereniging het 50 jarig bestaan van het park met ondernemers en bewoners. Op 4 september 2022 wordt dat afgesloten met een hele dag activiteiten in het park en een infomarkt. Meedoen? Neem contact op via info@amstelparkvrienden.nl.
Vrienden van het Beatrixpark gaat over de vereniging, over het park zelf, kwesties die in de omgeving spelen en die invloed hebben op het park, enz. Je kunt als je vrijwilliger aan de slag in het Artsenijhof, de prachtige medicinale kruidentuin in dit park. Samen met IVN Amsterdam organiseert Vrienden van het Beatrixpark elke eerste zondag van de maand een wandeling in het park.
Facebookpagina’s over het park zelf en over de Vrienden van de Gijsbrecht van Aemstelpark en als werkgroep op de site van WOCB Buitenveldert.
Behalve dat dit park jaarlijks de locatie is van de Parade, wordt het elk jaar drukker met bootcampers. Er wordt er over gepost op een Facebookpagina. Er is een informele Vrienden van het park die al een paar keer opschoonacties heeft georganiseerd en die bereikbaar is via vriendenMLKpark@gmail.com
De Vereniging Sarphatipark overlegt regelmatig met het stadsdeel over het park. In het staat een monumentaal pand met daarin het Groen Gemaal, sinds 2001 een ecologisch plantenruilcentrum in het park en van waar uit gewerkt wordt met vrijwilligers om delen van het park natuurlijk te beheren.
Er is een mooie bomenwandeling gemaakt door de Bomenridders Amsterdam Zuid. De Vereniging Sarphatipark heeft regelmatig klusdagen en workshops in het park. Over het helofytenfilter, dat het water zuivert in het park staat informatie op deze pagina.
De Oeverlanden liggen aan de noordzijde van De Nieuwe Meer, aan de kant van de Oude Haagseweg. De noordkant van de Oeverlanden wordt globaal verdeeld in twee delen:
Het natuurgebied wordt onderhouden door de vrijwilligers van de Vereniging Oeverlanden Blijven. Op onze website staat achtergrondinformatie en foto’s van het gebied.
Het Vondelpark heeft een Stichting Hart voor het Vondelpark, Vrienden van het Vondelpark en een Vondelpark Ondernemersvereniging. En een eigen website.